Yeni Blog Sayfam ile Seo Etkileri - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

28 Haziran 2018 Perşembe

Yeni Blog Sayfam ile Seo Etkileri


Bugün blog sayfam yeni bir alan adı ve görünümüne sahip oldu. "Eee Bundan bize ne?" diyebilirsiniz tabi :) Lakin bu yazım hem blog sayfam için timeline noktası olduğu kadar, SEO (Search Engine Optimization) üzerine ilk aldığım kararım ve kişisel notum niteliğindedir.

Peki, böyle bir kararı vermemi gerektiren ihtiyaçlar nelerdi, bunları aşamalarla anlatmak istiyorum. (Kişisel ihtiyaçtan, teknik ihtiyaçlara)

1. Logo


logo
Logo
Her ne kadar kişisel bir blog sayfasında bu ihtiyaç aranmıyor olsa da, bir logo görselinin blog sayfamı ve beni, temsil etmeli şekilde düşünüyorum. Bu düşüncem gerek web tasarımı ihtiyacından ve gerekse markalaşma açısından önemli bulunuyorum. Özellikle firmalar açısından vazgeçilemez bir unsur olduğunu tartışmamıza gerek yok sanırım. Bize sağladığı fayda görselliğin gücü, çünkü görsel unsur çoğunlukla akılda kalıcıdır. Unutulsa dahi, aynısı veya benzerini gördüğümüzde hemen aklımıza temsil ettiği kişi veya marka geliyor. Haksız mıyım?

"Bu arada ilk logom nasıl olmuş?" diye soramıyorum. Nedeni hazır olması, bir logo oluşturucu ile şipşak bir şeyler yapmam lazımdı. Yine de hoşunuza gittiyse, Launchaco.com adresinde hoşunuza gidecek bir logo tasarımı bulabilirsiniz.

Beni güzelce betimleyecek asıl logonun tasarımı üzerinde halen çalışıyorum. Tasarım bittiği zaman sizlerle paylaşacağım tabi ki.

2. Webtasarım

Bir internet sayfasının günümüzde olmazsa olmazı sayılır artık. Ziyaretçiyi güzel ve profesyonel görünümle (tema) karşılamak önemlidir. Çünkü sayfanızı ziyaret ettiklerinde güzel görünümün yanında, istediğini kolayca bulabilmesi ve kullanabilmesi gerekir.
Bu özellikler tabi ki ziyaretçinin siteniz de daha çok vakit geçireceği anlamına gelir. Diğer yandan sadece görsellik değil, yazılımsal olarak da doğru webtasarım sizi SEO başarınızı da etkiler. Arama motorlarının ihtiyaçlarına göre dizayn edilen etiketler, doğru bir şekilde kullanıldığında gerçek performansı yakalayabilirsiniz. Amaç; hem ziyaretçilerinize, hemde arama motorlarına içerikleri düzgün ve hızlı bir şekilde sunabilmek. Tema seçerken tabi ki ilk kriter mutlaka sayfanızın yüklenme süresine dikkat etmek olacaktır. İkinci kriter Seo desteğinin ne oranda desteklediğidir. Son olarak tarzınıza göre görünüm olacaktır.
Website Domain
by Sanni sahil

3. Domain (Alan Adı)

Çoğu insan için belki sırada yer alan alan adı konusu, lakin bende 3. sırada yer alıyor. Aslında 4. sırada olması gerekiyor, fakat bu yazım biraz Seo bilgisi içerdiği için Özgün içerik konusuna da değinmek istedim. Konuyu fazla dağıtmadan devam edelim. (Ayrıca kişisel blog oluşturduğum için alan adı seçimim kısıtlı olduğundan, bu konuda sadece bilgilerimi paylaşacağım.)

Alan adını sonlara bırakmamda ki sebep; öncelikle diğer üç maddeyi ihtiyaçlarına göre kafanızda tasarlamanız ve ne yapacağınızı belirledikten sonra yapılması gereken bir hamle olarak düşünüyorum. Örneğin; İlgilendiğiniz sektör kozmetik olmasına rağmen, alan adınız kozmetiği çağrıştırmıyor. Bu doğal olarak, potansiyel kitlenizin sizi hatırlamalarını bir hayli zor olacaktır.

Alan adı sağladığı avantajlar, tabi ki insanların sizi internet de kolayca bulabilmelerine olanak sağlar. Bunun yanında size profesyonellik katar. Arama motorlarında itibarınız kolay artar. Çünkü arama motorları ".com", ".net", ".org" vs... diye giden, para karşılığında sahip olunan alan adlarını daha çok sever. Bir çok insan boş vaktini bu işlerde harcadığı için internet dünyasın da "çöp siteler" olarak gördüğümüz güvensiz ve ücretsiz alan adlarından geçilmiyor. (Tabi "hepsi de böyledir." diyemeyiz. Çünkü aralarında free domain sahibi olup, daha iyi başarı gösterenler var. Fakat bin bir cefa ve sabırla!) Düşünün; Google, alan adının yanın da günümüzde Https (ssl sertifikası) desteğini sağlayanların daha çok itibar göreceğini ifade ediyor.

Lakin günümüzde alan adı sahibi olmak biraz zor. Nedeni; daha önce de bahsettiğim gibi kafanızda tasarladığınız fikirlerin sizden önce birilerinin de aklına gelmiş olması. Yani yeni çıktığınız bu yolda, çok gezgin yol aldı :)

by sarika

4. Özgün İçerik

Aslında internet sayfalarımızın en can alıcı noktası bu özgün içerikler. Çünkü içerik olarak kullandığımız metin, resim, video ve ses ne kadar benzersiz olursa o kadar farklı olursunuz arama motorlarının içinde. İçeriğimizi ilgilendiğimiz alana özgü doğru anahtar kelimeler ile etiketlenmesi de bir o kadar bizim için daha fazla başarı demektir.
Fakat bu süreç sandığımız kadar kolay değildir. Yaratıcılığınız ve beceriniz ne kadar gelişmiş olsa da bunları kullanmak, ne yazık ki insanın fazlasıyla zamanı almaktadır. Gelişen dünyamızda "Zaman nakittir." ifadesine ters düşmektedir. Bununla yüzleşmesini öğrenmeniz gerekiyor.

Bu yazımda bile kullandığım resim materyallerinin bana ait olmadığını fark etmiş olmalısınız. Maksadım güzel bir yazı ile sizlere doyurucu bilgiler sağlayabilmek için aldığım hızlı bir aksiyondu. Ama merak etmeyin, geçici olarak kullanmayı amaçlıyorum. Sonuçta benim çalışmalarımın da çalınıp, kullanılmasını istemem. Özetle bu konuda bende elimden geldiğince çalışmalarımı kişiselleştirmeye ve kaliteli içerik sunmaya çalışacağım. 

Bakalım bunlar benim Seo hakkında öğrendiğim kaba bilgilerdi. Ben de sizin gibi deneyerek doğruluğunu kanıtlamaya çalışacağım. Sayfamın önceki halinde fazla içeriğe sahip olmasam da yaptığım değişikliklerin etki edeceğine inanıyorum. Umarım sayfamın yeni halini tanıtma bahanesiyle sizlere güzel bilgiler aktara bilmişimdir.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder