Ventoy Nasıl Kullanılır? - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

15 Ağustos 2021 Pazar

Ventoy Nasıl Kullanılır?

Merhabalar, önce ki yazımda Ventoy'un ne olduğundan bahsetmiştim. Bu yazımda Ventoy'un nasıl kullanılacağından bahsedeceğim. 

Kullanım için gerekli olan gereksinimler;

  • Bir adet boş usb bellek (Tavsiye edilen boyut minimum 4 GB),
  • Bilgisayar,
  • Ventoy yazılımı,
  • Ve kurmayı planladığınız işletim sistemlerinin ISO dosyaları

İlk adım: Ventoy Yazılım Dosyasının İndirilmesi

İlk olarak Ventoy yazılımını indirmemiz gerekiyor. Bunun için Ventoy'un resmi internet sayfasına gidiyoruz.
Ardından indirme sayfası olan "Downloads" bağlantısına tıklamamız gerekiyor.
İndirme sayfasında işletim sistemimize uygun indirme bağlantısını belirleyip, tıklıyoruz.
Tıkladığımız bağlantı bizi Resmi Github sayfasına yönlendirecek. Bu aşamada bir önce ki aşama da yaptığımızı yapıyoruz. İşletim sistemimize uygun bağlantıya tıklayarak, indirme işlemini başlatıyoruz.
Kısa bir süre bekledikten sonra dosyamız indirilmiş olacaktır. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra dosyayı seçerek, açıyoruz.
İndirdiğimiz dosya sıkıştırılmış bir dosya olduğundan bu dosyaları ayıklamamız gerekiyor. Basitçe masa üstüne sürükleyip, bırakabilirsiniz.
Ayıkladığımız klasörü açıyoruz. Ardından "Ventoy2Disk" programını çalıştırıyoruz.
Ventoy programını çalıştırdığınız da Usb aygıtını takılı ise "Device" (Aygıt) listesinde görünüyor olmalı. Eğer görünmüyorsa, sağ kısmında bulunan yenileme butonuna tıklayarak listeyi güncelleyebilirsiniz. Eğer Ventoy kuracağınız Usb cihazınız seçili ise "Install" (Kurulum) butonuna tıklayarak, Usb cihazımıza kurulumu başlatmak istediğimizi söylüyoruz.
Bu aşama da bize Usb diskimizin formatlanacağını ve içerisinde ki verilerimizi kaybedeceğimizi söyleyen bir uyarı penceresi gelecektir. Eğer Usb belleğimizin içerisinde kaybetmeyi göze alamayacağımız veriler mevcutsa, bunları yedeklemeniz önerilir. Çünkü bu aşamadan sonra verileriniz silinecektir. Bu kısmı hallettiysek, "Evet" butonuna tıklayarak işlemi onaylıyoruz.
Kısa bir süre içerisinde Ventoy, Usb cihazımızı biçimlendirerek Multi-bootable olacak şekilde kurulumu tamamlamış olacaktır. Bunu USB cihazımızın yeniden adlandırılmasından da anlayabiliyoruz.
Artık tek yapmamız gereken Usb diskimizin içerisine kullanacağımız işletim sistemlerinin ISO dosyalarını sürükle-bırak veya kopyala-yapıştır yöntemleriyle aktarıyoruz.
Aktarma işlemi tamamlandıktan sonra Usb cihazımız artık kullanıma hazır. Bundan sonra bilgisayarımız kapalıyken Usb cihazımızı bilgisayarımıza takıp, çalıştırıyoruz.
Bir süre bekledikten sonra Ventoy'un boot menüsü kendi kendine bizi karşılayacaktır ve Usb cihazımıza aktardığımız ISO dosyaları isimleriyle birlikte menüde listelenecektir. Bu aşamadan sonra ISO dosyalarınızda bir sorun mevcut değilse, her şey yolunda demektir.
Not: Şu ana kadar Ventoy'un çalışmadığı herhangi bir bilgisayar ana kartına denk gelmedim. Fakat sizin ki özel bir ana kart ise bios ayarlarınızı kontrol etmeniz önerilir.

Her şeyin yolunda olduğunu görmek için bir işletim sistemi seçmek istiyorum. Bunun için aşağı ve yukarı yön tuşları ile çalıştırmak istediğim işletim sistemini seçiyorum. Ardından "Enter" tuşu ile çalıştırıyorum. Ben bu örnekte Windows 10 işletim sisteminin ISO dosyasını kullanıyorum.

1-2 dakika bekledikten sonra işte sonuç. Ventoy sayesinde tek bir Usb bellek ile birden fazla işletim sistemi ISO dosyası kullanabilir olduk.

Umarım yazımı ve Ventoy aracını beğenmişsinizdir. Amacım bilgisayarlarına format atacak yada kurumunda birden fazla işletim sistemiyle çalışan sistemcilere bu faydalı aracı tanıtmaktı. Umarım faydalı olmuştur. Sonra ki yazılarımda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder