Git ile Repository (Proje) İndirmek - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

3 Ağustos 2021 Salı

Git ile Repository (Proje) İndirmek

İlk konumuz, herkesin sıklıkla yaptığı ve yapacağı işlem; Github ve Bitbucket gibi servislerden hazır olan projeleri indirmek. (bir bakıma klonlamak)  Bu projeler ister sizin olsun, isterse diğer yazılımcılara ait olsun fark etmez. Kaynak kodlarını kolayca bilgisayarınıza indirebilir ve üzerinde çalışmalar yapmaya başlayabilirsiniz.
Eğer sizin aklınızda böyle bir Github reposu yoksa örnekte kullandığım Repo'mu kullanabilirsiniz. Bunun için bu linke tıklayınız. Resim de izah ettiğim gibi Git programı üzerinden indirme sağlayabilmek için reponun adresi gerekiyor. Bunun için "Clone or download" seçeneğini seçiyoruz.
Ardından açılan ekranda repo git adresinin yer aldığı bir pencere açılacak. Burada adresi direk kopyala bilirsiniz. Eğer Git kullanmadan indirmek isterseniz, "Download ZIP" seçeneğini seçerek, projenin zipli dosyasını indirip, kullanabilirsiniz. Lakin Git programı bilgisayarınızda kuruluysa bu yöntemi tavsiye etmiyorum.
Reponun Git adresini elde ettiysek, projemizi bilgisayara nasıl indire bileceğimizi görelim. Bu aşamada öncelikle komut istemcinin hangi dizinde işlem sağladığına dikkat etmemiz gerekiyor. Eğer projelerinizi özel bir klasör altında topluyorsanız, komutu uygulayacağımız dizini seçmemiz gerekiyor.
Ben bu örnek için masa üstünde "Projeler" adında bir klasör oluşturdum ve dizin katmanı da bu klasörü seçtim.
cd Desktop
mkdir Projeler
cd Projeler
Eğer Komut İstemcisi (Cmd) komutlarına hakimseniz, belki farklı bir dizin (klasörü) seçmek isteyebilirsiniz. Her neyse eğer projemizin hangi klasör altında yer alacağını belirlediysek, projemizi indireceğimiz komutu yazabiliriz. Bunun için Git'in "Clone" parametresini kullanırız.
git clone <repo adresi="">
git clone https://github.com/beyazkan/MSOGUZ-Html.git
Repo adresini clone parametresinin önüne ikinci parametre olarak kopyalıyoruz. Ardından "Enter" tuşu ile işlemin sağlanmasını bekliyoruz.
Eğer resimde ki gibi bir sonuç alıyorsanız, projeniz başarılı bir şekilde klasörünüze indirilmiş demektir. Görüldüğü üzere bir projeyi Github ve benzeri servislerden indirmek oldukça kolay.

Umarım yazımı beğenmiş ve faydalı bulmuşsunuzdur. Eğer atladığımı düşündüğünüz bir yer varsa bunu yorumlar bölümünden bana iletebilirsiniz. Bir sonra ki yazımda görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder