Sanallaştırma Nedir? - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

17 Eylül 2018 Pazartesi

Sanallaştırma Nedir?


Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile bilgisayar kaynakları da (hardware) büyümüş oldu. Bu sayede bilgisayar içinde kullanılan işlemci (CPU), Ram, Disk ve Grafik işlemciyi (GPU) mantıksal bir katmanda paylaştırılarak bilgisayarları daha etkin bir şekilde kullanabilir duruma geldik. Öyle ki fiziksel sistemlerimizin içerisinde sanal makineler veya servisler kurabilir, yönetebilir ve kullanabiliriz. Bahsettiğimiz bu işlemlere olanak sağlayan yazılımsal çözüme Sanallaştırma teknolojisi denir. Sağlanan bu çözümler ile fiziksel donanımlar için oluşturulan satın alma, sistem kontrolü ve bakım maliyeti önemli ölçüde azaltmaktadır.

Özetle Sanallaştırma, bir fiziksel makine üzerinden birden fazla işletim sistemini kurabilme ve ihtiyaçlarımıza göre kullanabilmemize olanak sağlar. Bilgisayar içinde bilgisayar düşünün.

Örnek vermek gerekirse; Eğer yeterli kaynağınız varsa, bilgisayarınızın içine 20 adet sanal bilgisayar kurabilir ve aynı anda farklı amaçlar için kullanabilirsiniz.
Sanallaştırma ile fiziksel sunucuların toplamını çalıştırılacak, güçlü donanım kaynakları ile tek bir sistem üzerinden hepsini yönetebiliriz. Böylece ilgileneceğiniz 20 adet sistem değil, sadece 1 adet sisteminiz olur. Bu sizi hem ekonomik hem de birçok güçlükten kurtaracaktır.

Artık sanallaştırmanın gelişimiyle birlikte birçok çözüm yolları oluştu. Bu çözümleri listelemek istersek;
        Masaüstü Sanallaştırma
        Sunucu Sanallaştırma
        İşlemci (CPU) Sanallaştırma
        Grafik İşlemci (Gpu) Sanallaştırma
        Depolama (Storage) Sanallaştırma
        Uygulama Sanallaştırma
        Ağ Sanallaştırma
        Vb… Sanallaştırma çözümleri bulunmaktadır.

Sanallaştırma teknolojisini iki yolla kullanabilirsiniz;
  1. Sanallaştırma hizmeti satın alabilir veya kirayabilirsiniz. Genelde ticari olarak yapılan bu hizmetlere bulut bilişim adı verilmektedir.
  2. Kendiniz oluşturabilirsiniz. Bunun için bazı şartlar bulunmaktadır.
1.       Bu konuda yatırım yapabilmek için sermayeniz olması gerekiyor. Bu tarz sistemler ucuz değil ama zamanla kendini amorti ettiğine emin olabilirsiniz.
2.        İhtiyaçlarınıza göre teknik donanıma sahip olmalısınız.
3.       Son olarak teknik bilginiz olmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder