Html Nedir? - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

4 Temmuz 2018 Çarşamba

Html Nedir?


Html (Hyper Text Markup Language), web sayfalarını oluşturmakta kullanılan bir işaretleme dilidir. Günümüzde teknolojide büyük yeri olan İnternet teknolojisinin temelini oluşturur. Çünkü İnternet tarayıcısı (Browser) ile görüntülenen her web sayfası (okuduğunuz bu sayfa dahil), Html ile oluşturulmuş bir dokümandır.

Kısaca Tarihi

Tarihçesine fazla girmek istemiyorum. Fakat Html'i daha iyi tanıyabilmek için kısaca değinmemiz gerekiyor.

Timothy Berners-Lee
Html kavramı, 1980'lerin sonu 1990'lı yılların başlarında Timothy Berners-Lee adlı abimiz sayesinde ortaya çıktı. O sıralar Tim abimiz CERN adlı bir kuruluşta çalışırken, iş arkadaşlarının araştırma bilgilerini ve dokümanlarını kolayca paylaşma ihtiyacını giderilebilecek bir çözüm olarak düşünmüştür. Çünkü o yıllarda insan belli programlarla, belirli kurallar ile birbirleriyle haberleşmeleri mümkün oluyordu. Kısaca o günler de arkadaşları için tasarladığı, sadece metinlerin transfer edilebildiği metin bazlı işaretleme dili. Zamanla gelişerek, günümüzde metin, resim, video ve ses gibi içeriklerin sunulabildiği bir dil oldu.

O yıllardan bu zamanlara kadar Html kullanıcıların çeşitli ihtiyaçlarına göre gelişti, evrimleşti. Günümüzde kullanılan Html 5 versiyonu ile Javascript ve Css dillerinin gücü ile ofis dokümanlarında yapabildiklerimizin fazlasını bile yapabilir hale geldi. "Javascript ve Css nedir?" diye soracak olursanız, onları ayrı ayrı yazılarda değineceğim, merak etmeyin.

Dosya Yapısı

Html ile oluşturulan dosyalara web dokümanı denir. Bu web dokümanlarının dosya uzantısı ".html" ile bitmektedir. Bu dosyalar İnternet tarayıcısı olmadan, çalıştırılamaz. Aslında ofis dokümanlarına oldukça benziyor. Tek farkı internet için tasarlanmış. Aşağıda örnek bir web dosyasının yapısını paylaştım.

Örnek bir web dokümanın görüntüsü;

Görüntülenen dosyanın içeriğini aşağıda görebilirsiniz.
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Sayfa Başlığı</title>
</head>
<body>

<h1>Ben İlk Konu Başlığım</h1>
<p>Ben ilk paragrafım.</p>

</body>
</html>

Bu örneği yazıp, çalıştırabilmek için özel bir programa ihtiyacınız yok. İşletim sisteminizin herhangi bir metin editörü kullanılarak Html dosyalarını oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Sizlere kendi tecrübelerimden yazılım tavsiyeleri vererek, yazımı bitirmek istiyorum.

Web Tarayıcıları (Web Browsers)

Ana web tarayıcı olarak önerim tabi ki; Google Chrome
  1. Opera
  2. Firefox
Bu günlerde kullanırken keyif aldığım popüler tarayıcılar bunlar, hatta Opera bugünlerde daha fazla hoşuma gitmeye başladı.

Metin Editörleri (Text Editors)

Bugünler de html dosyasını oluşturmam da kolaylık sağlayan popüler yazılımlar şunlar;
  1. SublimeText
  2. Atom
  3. Notepad++
Üstelik bunların kullanımı ücretsiz ve kullanımı gayet kolay. Youtube üzerinden arama gerçekleştirerek, çeşitli kullanım ipuçlarına tanık olabilirsiniz.

Umarım yazımı okurken keyif almışsınızdır. İyi günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder