İntel Optane Nedir? Ne İşe Yarar? - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

21 Ağustos 2018 Salı

İntel Optane Nedir? Ne İşe Yarar?


İntel Optane, verileri depoladığımız ve koruduğumuz disklerinin okuma ve yazma hızlarını minimize etmek üzere tasarlanmış bir teknolojidir. (Yani depolama birimlerini ilgilendiriyor.) İntel firmasının geliştirdiği bu teknoloji, ihtiyacımıza göre gerçekten güzel sonuçlar sunuyor.

Tam olarak ne işe yaradığını öncelikle sorunu ele alarak açıklamaya çalışalım. Malum gelişen günümüz teknolojisinde hızın önemini kullandığımız cihazlarla rahatlıkla anlayabiliyoruz. Yani buradaki problem hız sorununu  çözmek.

Problem Tanımı: Hız

Hard Disk Drive
Hard Drive Disk
Peki bu hız problemleri nerede karşımıza çıkıyor. Eski teknoloji olan ve günümüzde halen yaygınca kullanılan HDD (Hard Drive Disk). Bu disklerin Sata bağlantısı olmasına rağmen 7200 rpm dönüş hızı, 3.5 inç'lik boyutu ve yüksek depolama alanı sunmasına rağmen okuma yazma hızları SSD (Solid State Disk)lere göre yavaş kaldığı için bu teknoloji yerini SSD'ye devretti.

Teknolojik olarak devretti, fakat kullananların sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Özellikle büyük sunuculara sahip firmalar, SSD teknolojisine geçmekte ne yazık ki maliyet karşısında zorlanıyorlar. Bu teknoloji ne kadar hızlı olsa da, sağladıkları depolama alanları halen yetersiz. Bununla birlikle okuma-yazma hızları doğrudan orantılı olarak ciddi rakamlara ulaşıyor.

Bu sorunu çözmek için Optane teknolojisi tam olarak burada devreye girmesi için tasarlandı. 7. Nesil işlemcileri destekleyen Ana kartlar sayesinde bu teknolojiyi kullanarak, sisteminiz de SSD olsun olmasın. Sık kullandığınız uygulamalarınızı, oyunlarınızı ve dosyalarınızı sanki SSD teknolojisini kullanır gibi hızlıca kullanabilirsiniz. Özetle ucuz bir yatırım ile ciddi maliyetler ödemeden günümüz standartlarında performans alabiliyorsunuz.

Optane Nasıl Çalışır?

Bu teknolojiyi kullanabilmek için 7.nesil ve üzeri işlemcileri destekleyen bir ana karta (mainboard) ve İntel Optane sahibi olmanız gerekiyor. Yani Optane kartını ana kartınıza montajı gerçekleştirmeniz ve formattan sonra optane yazılımını kurmanız gerekiyor. Bu yazılım sayesinde en çok kullandığınız, program, dosya ve oyunlarınızı kendisi otomatik olarak belirliyor ve bunları kendi hafızasında tutmaya başlıyor. Böylece sık kullandığınız verileri kendi hafızasından bulup, getirdiği için kullandığınız disk hızının bir önemi kalmıyor.

Montajını herkesin gerçekleştirebileceği kadar basit olmasını hedefleyen Intel firması, teknik çalışma mantığını anca bu kadar açıklamış ki, bence çalışma mantığını anlamak için yeterli. Optane sayesinde hız için SSD alma zorunluluğu ortadan kalkmış oluyor.

Şuan piyasada 16 GB ve 32 GB boyut versiyonları bulunmaktadır.

Intel Optane Almam Gerekiyor mu?

Şimdi bu teknolojiyi kimler almalı? Eğer bireysel bir kullanıcı olarak kendinize yeni bir sistem topluyorsanız ve okuma-yazma hızı yüksek bir Ssd almayı düşünüyorsanız, Bu teknolojinin size sağlayacağı performans fazla olmayacaktır. Bu nedenle almasanız da olur. Fakat yedek disk olarak eski Hdd'nizi kullanacaksanız, alınabilir. (En azından sabit diskinizi boostlamış olursunuz.)

Fakat ekonomik düşünüp sadece hdd kullanacaklar, bu teknolojiyi kullanacağınız veri hacmine göre 16 GB'lik veya 32 GB'lik versiyonlarını alarak sistemlerine performans katabilir.

Bunun dışında şirketler yapacakları maliyet hesaplamasında, çıkan sonuçları karşılaştırarak, karar verebilirler.

Umarım bilgilendirici bir yazı olmuştur. Yazımı sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim. Düşünce ve sorularınızı yorum bölümünde dile getirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder