HAXM Nedir? HAXM Kurulumu Nasıl Yapılır? - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

2 Eylül 2018 Pazar

HAXM Nedir? HAXM Kurulumu Nasıl Yapılır?

Android geliştirme ile uğraşıyorsanız, eminim HAXM teknolojisine denk gelmişsinizdir. Peki nedir bu Haxm? Android'le bağlantısı nedir? Ne işe yarar? Nasıl Kullanılır? Gelin bu soruları, cevaplandıralım.

Haxm Nedir?

Haxm, Intel tarafından işlemcileri için geliştirilen bir hızlandırma teknolojisinin adıdır. Açılımı Intel Hardware Accelerated Execution Manager (Donanım Hızlandırılmış Çalıştırma Yöneticisi), Android emülatörlerinin çalışmasını hızlandırmak için Intel Sanallaştırma Teknolojisini (Intel VT-X) kullanan donanım (işlemci) destekli bir sanallaştırma altyapısıdır.

Özetle VT-X destekli işlemcimizi, Android sanal makinalara göre çalışmasını en verimli ve hızlı şekilde kullanılacak hale getiriyor.

İşlemci Desteği

Kurulumunu gerçekleştirmeden önce kullandığınız veya kullanmayı düşündüğünüz işlemcinin bu teknolojiyi desteğinin kontrolünü gerçekleştirmeniz lazım. Yeni nesil işlemcilerden birine sahipseniz, çoğu bu teknolojiyi destekliyor. Fakat kontrol etmek, daima önemlidir.

Eğer yeni bir işlemci satın alacaksanız, sitesinden teknik özelliklerine dikkat etmeniz de fayda var. Ayrıca Intel Core ailesinden destekleyen işlemcileri bu linkten bulabilirsiniz.

Intel® Processor Identification Utility
Eğer hali hazırda bir işlemci var ama destekleyip, desteklemediğinden emin olamıyorsanız. Intel® Processor Identification Utility (Intel İşlemci Tanımlama Aracı) adlı yazılımını kullanarak işlemci desteğinizin kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Hyper-V'nin Kaldırılmış Hali

Solda ki resim de kırmızı ile belirtiğim yerler işlemcinin desteklediğini gösterir. Karşılıklarının "No" yazmasına takılmayın. O kısım teknolojinin kullanılabilirliğini gösteriyor. Yani şöyle anlatayım, Sistemim de Hyper-V kurulu olduğu için, yani bu teknoloji başka bir iş tarafından kullanıldığından durumunu "No" olarak gösteriyor. Ayrıca Hyper-V ile Haxm'ı aynı anda aynı sistemde kullanamıyoruz. Bu nedenle Intel VT-X'de kullanılabilir gözükmüyor. Kafanız karışmasın diye çalışma mantığını anlatmak istedim.

Malum bu teknoloji Intel'in olduğu için AMD işlemcilerinde böyle bir destek söz konusu olamayacağı için bu yazılımı kuramazsınız, kursanız da bir faydasını göremezsiniz.

Haxm Kurulumu

Bunun kurulumunu iki yolla gerçekleştirebilirsiniz;
1. Android Studio:
Android Studio'nun kurulumunu gerçekleştirirken veya kurduktan sonra Android SDK Manager ile  Extras seçeneğini seçiyoruz. Ardından "Intel x86 Emulator Accelerator (HAXM)" seçeneğini seçerek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.
2. Manuel Kurulum
Bu kurulum yöntemi daha çok IDE olarak Android Studio'yu tercih etmeyenler için önerilir. Haxm'ı manuel kurabilmek için Haxm Resmi Sayfasından size uygun olanı indirebilirsiniz. İndirdiğiniz dosyayı çıkardığınızda resimde ki gibi klasör yapısı bizi karşılayacak. 
Bu klasörde "silent_install.bat" ile sessiz kurulum gerçekleştirebilir veya "intelhaxm-android.exe" ile kurulum arayüzü aracılığıyla kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

Dikkat: Sisteminizde Hyper-V kurulu ise Haxm'ın kurulumu gerçekleşmeyecektir. Çünkü ikisi aynı anda çalıştırılacak şekilde tasarlanmamış. Bu nedenle Haxm'ın kurulumunu gerçekleştirmek için, Hyper-V'yi kaldırmanız gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder