Hyper-V ile Snapshot Oluşturma - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

2 Ekim 2018 Salı

Hyper-V ile Snapshot Oluşturma



Hyper-V gibi sanallaştırma platformlarında yaygın bir kavram olan snapshot’a değinelim. Snapshot, sanal makinelerimizde olası durumlar için sistemin görüntüsü üzerinde bir nokta belirleyerek, yedekleme yapmamıza olanak sağlayan bir fonksiyondur. Şimdi nasıl yapıldığına bakalım. Önce ki başlıklarla bir “DC” adlı bir server sanal makinesi oluşturmuştuk.
Hyper-V Yöneticimize geri dönerek, bu sanal makineyi seçin.
Resim de görüldüğü üzere sanal makinemize, faremizin sağ tuşuna basarak Popup Menü üzerinden “Denetim Noktası” (Türkçe çevirisi bu şekilde) seçeneğini seçerek, sistemimizin boş halini yedeklemiş olursunuz. Ayrıca penceremizin sağ sekmesinde “Denetim Noktası” seçeneğini seçebilirsiniz.
Aldığımız snapshotları birbirinden ayır edebilmek için snapshotlara birer isim vermemiz yerinde bir karar olur. Çünkü zaman içerisinde bu snapshotların sayıları artığında doğru snapshot’ı seçmemiz güçleşir ve ciddi kayıplara yol açabilir. Resimde görüldüğü gibi snapshot’a isim verebilmek için oluşurduğumuz snapshot’ı seçmemiz ve klavyemizden “F2” tuşuna basabilir veya üzerine 1 kere tıklamanız yeterli. Ayrıca penceremizin sağ sekmesinde “Yeniden Adlandır” seçeneğini kullanabilirsiniz.

Örnekte gördüğünüz gibi ben “DC” (Domain Controller)sanal makinemin Denetim noktası adını “DC – Temel Kurulum” olarak değiştirdim. Sizde kendinize göre isimlendirme kullanabilirsiniz.
Snapshot’ın mantığı kavramak adına şöyle bir senaryo düşünelim; diyelim ki işletim sisteminizde yaptıklarınız planlananın dışında gelişti ve sisteminiz zarar gördü. Bu durumda snapshot’a geri dönerek sistemimizi kurtarabiliriz.
[Resim Gelecek
Bunu da snapshop (Denetim Noktası) listemizden dönmek istediğimiz kayıtlı snapshot’a çift tıklamamız yeterli. Böylece yaptığımız hatalardan kolayca geri dönebiliriz.
Buraya kadar temel olarak bir Hyper-V platformu nasıl kullanılır. Bunları öğrendik. Sonra ki konumuz Wmware ile bu işlemleri tekrarlamak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder