Active Directory - Kullanıcı Silmek ve Restore İşlemi - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

7 Kasım 2018 Çarşamba

Active Directory - Kullanıcı Silmek ve Restore İşlemi


Domain yapısı için oluşturduğumuz personel kullanıcı hesaplarını silmek ve bu silinen hesapları yanlışlıkla silindiğini düşünerek, nasıl geri getirebileceğimizi öğrenelim.

Recycle Bin nedir?

Recycle Bin, Active Directory üzerinde silinen objelerin geri getirilmesini sağlayan güzel ve basit bir hizmettir. 180 gün içerisinde silmiş olduğunuz bir objeyi geri getirme şansınız vardır. Herhangi bir anda silinen objeler 180 gün sonunda Active Directory Database'inden kalıcı olarak silinirler.
Her ne kadar örnek yapıyor olsak da, silinen objeleri (kullanıcı ve grupları) geri getirebilmek için öncelikle "Recycle Bin" (Geri Dönüşüm Kutusunu) aktif hale getirmemiz lazım. Bunun için;
 Bu işlemi gerçekleştirebilmek için "Active Directory Administrative Center" penceresini kullanacağız.
 Açılan pencereden, sol tarafta domain adımızı seçin. Ardından sağ sütün da yer alan menüden "Enable Recycle Bin" seçeneğini seçin.
 Bu eylemi gerçekleştirmek istediğimizi soran bir uyarı mesajı karşımıza gelecektir. Çünkü bu işlemin geri dönüşü olmayacağını belirtiyor. "Ok" butonuna basın.
 Artık işlemin tamamlandığını ve gerçekleştiğini görmek için pencereyi yenilememiz gerektiğini ifade eden bir mesaj daha alacaksınız.
 Bunun için resimde kırmızı ile gösterdiğim yenileme butonuna basın.
 Pencere yenilendiğinde göreceğiniz gibi "Deleted Objects" adında bir OU dizini oluştuğunu göreceksiniz. Sağ tarafta "Enable Recycle Bin" aktif olduğu için pasifleşti.

Kullanıcı Hesabı Silmek

Aslında burada kullanıcı hesabını örnek olarak gösteriyorum. Bununla birlikte gruplar, bilgisayarlar ve çeşitli cihazlarda (Active Directory içinde ki tüm objeler) silinebilir. Aynı zaman geri getirilebilir.
 Bu işlem için, IK departmanı için oluşturduğum OU içinde ki kullanıcıları örnek olarak silmek istiyorum. Domain yapımızdan "IK" yapısal birimine ulaşın.
 Bu listede test9 ve test10 kullanıcı hesaplarını seçin. Ardından sağ tarafta bulunan menüden "Delete" seçeneğine basın.
 Karşımıza bu objeleri gerçekten silmek istediğime dair bir uyarı mesajı geliyor. "Yes" butona basarak işlemi gerçekleştirin.
 Görüldüğü gibi artık bu objeler silindi. Yani İnsan kaynakları departmanında bu çalışanlar, artık işten ayrılmış veya çalışmıyor gibi görünüyor.

Silinen Kullanıcı Hesabını Geri Getirmek

Bu işlemi yanlışlıkla yaptığımızı veya işten ayrılan personelin geri geldiğini düşünürsek, nasıl geri getirebiliriz? Unutmayın ki bu işlem silinen objenin, silinme tarihinden 180 gün geçmemişse, gerçekleştirmeniz mümkün. 180 günden fazla oldu ise silinen objeyi bu işlem bulamayacağından çalışmayacaktır.
 Silinen objeyi bulabilmek için domain yapımızdan "Deleted Objects" dizinine ulaşıyoruz.
 Gördüğünüz üzere sildiğimiz kullanıcı hesapları burada bizim işlem yapmamızı bekliyorlar. Sildiğimiz kullanıcı hesaplarını seçerek, sağ tarafta ki menüden "Restore" seçeneğini seçin.
 Sistem verdiğimiz komutu algılayarak, işlemi tersine çevirdi. Şimdi IK dizine geri dönelim ve işlemi kontrol edelim.
Gördüğünüz gibi silinen kullanıcılar geri döndü. Sanki hiç silinmemiş gibi... Silinen objelerin ne kadar kolay kurtarabildiğimizi göstermeye çalıştım. Umarım bu yazım işinize yarar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder