Windows Server - File Server Kurulumu - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

28 Kasım 2018 Çarşamba

Windows Server - File Server Kurulumu

File Server, domain kullanıcılarına daha gelişmiş depolama alanları sunabileceğimiz bir servistir. "File Server Resouce Manager" ile depolama alanlarını daha etkin kullanabilir ve kolayca kontrol edebiliriz. Örnek vermek gerekirse;

  • Kullanıcıların dosyalarını tek bir çatı altında toplayabilir,
  • Dosya uzantılarına göre filtreleme yaparak, kullanılmayacak dosyaları ayıklayabilir ve yüklenmesi engellenebilir,
  • Kota işlemleri kolayca tanımlanır ve takip edilebilir,
  • Daha kolay yedekleme yapabilir,
  • Bakımı kolaylaştırır.
Bu kadar açıklama yaptıktan sonra kurulumu nasıl gerçekleştireceğimizi anlatayım. Bu kurulumu gerçekleştirebilmek için Windows Server işletim sistemine sahip bir sunucuya ihtiyacınız var. Ben örneğimde "SVR-2" adında Windows Server 2012 işletim sistemi kurduğum sunucu üzerinde kurulumu gerçekleştireceğim.
 Server Manager penceresini açın. Karşınıza gelen pencerede "Add roles and features" seçeneğini seçin.
 Kurulumu yapılandıracak ve gerçekleştirecek bir sihirbaz karşımıza gelecek. İlk adımı "Next" butonu ile geçin.
 İkinci adım, Rol ve özellik kurulacağı için "Role-based or feature-based installation" seçeneğini seçin ve "Next" butonu ile sonraki adıma geçin.
 Burada kuracağımız rol ve özelliğin hangi sunucuya kurulacağını belirtmemiz gerekiyor. Şuan farklı bir sunucumuz olmadığı için bu adımı "Next" butonu ile sırada ki adıma geçin.
 Bu adımda sunucuya kurulacak rolleri seçmemiz gerekiyor. File server kurulumu için "File and Storage Services" seçeneği altında "File Server" ve "File Server Resource Manager" seçeneklerini seçin. Ardından "Next" butonu ile bir sonra ki adıma geçin.
 Şuan için ekstra bir özellik yüklenmeyeceği için bu adımı "Next" butonu ile devam edin.
 Bu adım da sisteme kurulacak Rol ve özelliklerin bilgisini vermektedir. Yapılacak değişikliklerin düzgün çalışması ihtimali için sistemin ihtiyacı varsa yeniden başlatılmasını istiyoruz. Bunun için  "Restart the destination server automatically if required" seçeneğini seçiyoruz. Ardından kurulumun gerçekleşmesi için "Install" butonuna basın.
 Sisteminizin özelliklerine göre bu kurulum işlemi birkaç dakika sürebilir. Kurulum tamamlandıktan sonra pencereyi kapatabilirsiniz.
 Sunucumuza gerekli kurulumu yaptığımıza göre "Tools" sekmesi altında "File Server Resource Manager" seçeneğinin geldiğini görmüş olmalısınız.
Seçeneği seçtiğiniz de gördüğünüz gibi artık yaptığımız dosya ve klasör paylaşımların da Kota işlemleri, uzantı filtreleme ve raporlama işlemlerini yönetebileceğimiz bir kaynak yönetim penceresi açılacaktır. Bir sonra ki yazımda bu File Server ile yapabileceğimiz işlemleri anlatmaya çalışacağım.

4 yorum:

  1. Elinize ve yüreğinize sağlık Mustafa bey. Çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Emeğinize sağlık çok faydalı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  3. emeğinize sağlık çok faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık, çok güzel ve açıklayıcı

    YanıtlaSil