DHCP Server ile Ip Yapılandırması (Scope Tanımlamak) - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

9 Aralık 2018 Pazar

DHCP Server ile Ip Yapılandırması (Scope Tanımlamak)

DHCP sunucusunu önce ki yazımızda kurduk. Şimdi bilgisayar ve cihazlarımızın otomatik olarak alabileceği ipleri yapılandırmamız gerekiyor. Bu sayede ağa bağlı tüm cihazlara elle ip yapılandırması gerektirmeden, bu işlemi DHCP sunumuz otomatik olarak gerçekleştirmiş olacak. Bunun için mantıksal ip bloğu olan scope oluşturmayı göreceğiz.
İlk olarak "Server Manager" üzerinden "Tools" sekmesi altında "DHCP" seçeneği ile penceremizi açıyoruz.
Karşımıza gelen pencerede, sol tarafta bulunan panel üzerinden IPv4 yapılandırmasını seçin. Görüldüğü üzere bilgisayarlara dinamik ip ataması yapabilmek için yeni scope oluşturmamız gerekiyor.
IPv4 üzerinde faremizin sağ tuşuna basın. Çıkan liste üzerinden "New Scope" seçeneğini seçin.
Yeni bir scope oluşturmamıza yardımcı olacak bir sihirbaz bizi karşılayacaktır. İlk adımı "Next" butonu ile geçiyoruz.
İkinci adımda, tanımlayacağımız ip bloğuna bir isim vermemiz gerekiyor. Dilerseniz açıklama yazabilirsiniz. İsimlerdirme işlemini yaptıysak, sonra ki adıma geçebiliriz.
Üçüncü adımda, ip aralığımızı belirtiyoruz. Bu ip aralığı istediğimiz cihaz sayısına göre belirleyebilirsiniz. Ben bu örneğimde 65,534 cihazı destekleyen bir subnet ip yapısı kullanıyorum. Lakin kullanacağım ip bloğunu, 255 ip ile sınırlandırdık.
Start Ip Adress: Ip bloğunun başlayacağı ip adresi
End Ip Adress: Ip bloğunun biteceği ip adresi.
Length: Subnet'in uzunluğu
Subnet mask: İp adresimizin maskesi.

Dördüncü adımda, dağıtılmasını istemediğimiz ip veya ip aralığını belirtiyoruz. Oluşturduğum ağ yapısında 1. ip'den 20.ip'ya kadar olan aralığı sunucular kullanacağı için bu aralığı otomatik olarak dağıtmaması gerekiyor. Başlangıç ve bitiş iplerini yazdıktan sonra "Add" butonu ile listeye ekliyoruz. Sonra ki adıma geçiyoruz.
Bu adım, cihazların aldığı ip adresini ne kadar süre elinde tutacağını belirliyoruz. Diğer bir deyişle ip kiralama süresi. Burada belirteceğimiz süreye kadar, cihazlar ip adresleri değişmeden elinde tutar ve süre sonunda cihaz ip adresini kullanmıyorsa geri alınır. İp adresini kaybeden cihaz tekrar ip talebinde bulunduğunda eğer eski ip adresi uygunsa yeniden tanımlanır. Lakin eski ip adresi farklı bir cihaza kiralanmış ise farklı bir ip adresi cihaza tanımlanır.
Bu adım, Scope için DHCP ayarlarını değiştirmek isteyip, istemediğimizi sormaktadır. Aynen bu şekilde sonra ki adıma geçebiliriz.
Bu adımda cihazların haberleşebilmesi için"Router" (Default Gateway) adresini belirtmemiz gerekiyor. Birden fazla router adresimiz varsa, burada tanımlayabiliriz. Ben router olarak DC sunucu adresini kullanıyorum. Sonra ki adıma geçelim.
Bu adımda, kullandığımız veya kullanacağımız DNS sunucularının adreslerini belirtmemiz gerekiyor. Böylece cihazlar ihtiyaç duydukları isim çözümlemesini gerçekleştirebileceklerdir. Sonra ki adıma geçebiliriz.
Bu adımı doğrudan geçebilirsiniz, bu adım Microsoft'un eski bir standardı olduğundan artık buna ihtiyacımız yok.
Bu adım ile Scope tanımlama işlemi bitti. Burada tanımladığımız scope'ın hemen aktif edilmesini mi? Yoksa daha sonra aktifleştirmek üzere pasif olarak kalmasını mı? bizlere sormaktadır... Ben aktif olmasını isteyerek son adıma geçiş yapıyorum.
Artık "Finish" butonu ile pencereyi kapatabiliriz.
Görüldüğü üzere sol panelde, oluşturmuş olduğumuz yeni scope yerini almış oldu. Artık oluşturmuş olduğumuz ip bloğunu kullanmak için cihazların statik ip tanımını kaldırıp, otomatiğe çekmemiz gerekiyor.
Bu adımdan sonra yapacaklarımız, tüm Clientler için aynı olduğundan sadece tekrarlamanız gerekiyor. Client bilgisayarımızın bağlantı ayarlarına ulaşın ve kullandığı bağlantının özelliklerini açın. Burada "Internet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)" seçeneğini seçin ve "Özellikler" butonuna basın.
Resimden görüldüğü üzere yaptığımız sabit ip tanımlaması yerine, "Otomatik olarak bir Ip adresi al" seçeneğini seçiyoruz. Keza Dns sunucusu içinde bu işlemi gerçekleştiriyoruz.
Artık bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda bilgisayar otomatik olarak yeni ip sahibi olacaktır. Lakin bu işlemi bilgisayarınızın kapatmadan, anlık olarak gerçekleşmesini istiyorsanız. Komut satırında şu komutları kullanabilirsiniz.
ipconfig /release: Sahip olduğu ip adresini serbest bırakır.
ipconfig /renew: Bu komut ile yeni bir ip adresi talep edilir.
Ben bu işlemleri her iki Client bilgisayarımda gerçekleştirdiğim için "Address Leases" seçeneğinde 21. ve 22. iplerin hangi cihazlar tarafından kiralandığını görebilmekteyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder