Exchange Server Nedir? Kurulumu Nasıl Yapılır? - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

24 Aralık 2018 Pazartesi

Exchange Server Nedir? Kurulumu Nasıl Yapılır?

Exchange Server, şirketlerin domain yapılarında gerek iç bağlantılarında gerekse dış bağlantılarında E-Posta trafiğini düzenleyen ve yöneten servise denir. Exchange ile domain üzerinden şirket çalışanlarına elektronik olarak haberleşebilsinler diye resmi E-Posta hesapları oluşturulur ve trafik güvenlik amacıyla denetleme, yedek ve bakım imkanı sağlamaktadır.

Bu yazımda Windows Server 2012 üzerine Exchange Server 2013 kurulumunu anlatacağım. Öncelikle yapmamız gereken hazırlıklardan bahsetmek yerinde olur.

Kurulum Öncesi Yapılması Gereken Hazırlıklar

Kurulumunu gerçekleştireceğimiz sistemin minimum gereksinimlerini ayarlamamız gerekiyor.
  • 64 Bit işlemci
  • Minimum 8 GB Ram
  • 1000 adet mailbox için 1 adet işlemci çekirdeği gerekiyor.
  • Günde her 50 mailbox 3 MB yer işgal etmektedir.
  • Domain ortamına bağlı olmalı.
İhtiyacımıza göre işlemci ve depolama alanlarını hesaplayıp, gereksinimleri karşılamamız gerekiyor.

Şimdi kurulum için gerekli dosyaları, kurulumu gerçekleştireceğimiz sisteme indirmemiz gerekiyor.
Ben kurulumu SVR-1 adlı sanal sunucum üzerinden gerçekleştiriyorum. Bu işlemleri gerçekleştirmek için Domain ortamına üye olan sunucumuz üzerinde tüm kurulumları domain\administrator üzerinde gerçekleştireceğiz.

Exchange 2013 kurulumuna geçmeden eskiden olduğu gibi Active Directory şemasında güncelleme işlemleri yapılmalıdır. Bu işlemi yapacağınız kullanıcı farklı ise Schema Admins,Enterprise Admins ya da Domain Admins gruplarından birine üye olmalıdır.Ayrıca komutu çalıştırdığınız DC schema master rolüne sahip olmalıdır.
Şimdi indirdiğimiz dosyaları kolay ulaşabilmek için C diskinin üzerinde "Exchange Server" adında bir klasör oluşturup ve dosyaları buraya taşıyoruz. "Exchange2013-x64-SP1" dosyası ile kurulum dosyalarını dışarı çıkarmamız gerekiyor. Bunun için dosyayı çalıştırın.
Kısa bir ön yüklemeden sonra kurulum dosyalarının yer alacağı dizini belirtiyoruz.
Çıkarma işlemi başarılı bir şekilde gerçekleşti. Bundan sonra PowerShell komutları ile bazı işlemler gerçekleştirmemiz gerekiyor.
Sunucu üzerinde kurulu olan rol ve bileşenlerin listesini edinmek için "Import-Module ServerManager" komutunu kullanıyoruz.
SVR-1 adlı sunucumuz üzerinden Active Directory işlemleri gerçekleştirebilmek için "Active Directory Management Tools" kurmamız gerekiyor. Bu kurulumu için "Add-WindowsFeature RSAT-ADDS" komutunu kullanıyoruz.
Domain yapımızın Active Directory Schemasını, Exchange Server için hazır hale getirmemiz gerekiyor. Bunun için "Exchange Server" klasörünün içinde bulunan "Kurulum" klasörünün dizinine erişmemiz gerekiyor. Ardından ".\setup /PrepareAD /OrganizationName: ”<Domain Adı>” /IacceptExchangeServerLicenseTerms" komutunu uyguluyoruz. Eğer bu işlem önceden gerçekleştirilmiş ise ".\setup /PrepareAD /IacceptExchangeServerLicenseTerms" komutunu kullanabilirsiniz.
Şemamız hazırlandığına göre Exchange Server için gerekli özelliklerin (bileşenlerin) kurulumunu gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunun için "Install-WindowsFeature AS-HTTP-Activation, Desktop-Experience, NET-Framework-45-Features, RPC-over-HTTP-proxy, RSAT-Clustering, Web-Mgmt-Console, WAS-Process-Model, Web-Asp-Net45, Web-Basic-Auth, Web-Client-Auth, Web-Digest-Auth, Web-Dir-Browsing, Web-Dyn-Compression, Web-Http-Errors, Web-Http-Logging, Web-Http-Redirect, Web-Http-Tracing, Web-ISAPI-Ext, Web-ISAPI-Filter, Web-Lgcy-Mgmt-Console, Web-Metabase, Web-Mgmt-Console, Web-Mgmt-Service, Web-Net-Ext45, Web-Request-Monitor, Web-Server, Web-Stat-Compression, Web-Static-Content, Web-Windows-Auth, Web-WMI, Windows-Identity-Foundation" komutunu kullanabilirsiniz. Komutu uyguladıktan sonra kurulum gerçekleşecek ve kurulumun sonunda sistemi yeniden başlatmamız gerekiyor.
İndirmiş olduğumuz dosyaları sırayla kurmamız gerekiyor. Zaten bu işlem gayet kolay yapılıyor.

  1. UcmaRuntimeSetup
  2. FilterPack64bit
  3. Filterpack2010sp1..
Kullanmış olduğum sırala bu şekilde. Bu kurulum işleminden sonra sistemimizi yeniden başlatıyoruz. Böylece kurulum için gerekli ön hazırlığı tamamlamış olduk.

Exchange Kurulumu


Kurulum adlı klasörümüz içinde ki Setup.exe adlı dosyayı çalıştıyoruz.
Karşımıza kurulumu gerçekleştireceğimiz bir kurulum penceresi gelecektir. İlk adım da, güncellemeleri kontrol etmek istemediğimiz belirtmek için "Don't check for updates right now" seçeneğini seçerek sonra ki adıma geçiyoruz..
Bu adımda kısa bir süreliğine kurulum dosyalarını hazırlıyor.
Bu adımda kurulacak "Exchange Server 2013" hakkında özet bir bilgi veriyor. Bu adımı da geçebiliriz.
Bu adımda lisans koşullarını kabul ediyoruz. Bunun için "I accept the terms in the license agreement" seçeneğini seçiyoruz. Sonra ki adıma geçmek için "Next" butonunu seçin.
Bu adımda Exhange server için gerekli ayarları elle mi gerçekleştireceğimizi yoksa önerilen ayarları mı tercih edeceğimiz soruluyor. Eğer fazla bir tecrübeniz yoksa, "Use recommended settings" seçeneğini seçin ve sonra ki adıma geçin.
Bu adımda server tarafından kullanılacak rollerin yüklenmesi için seçiyoruz. "Mailbox role" ve "Client Access role" seçeneğini seçip, sonra ki aşamaya geçebiliriz.
Bu adımda maillere gelen zararlı yazılımlara karşı koruma sağlanıp, sağlanmayacağı soruluyor. Bunun nedeni siz farklı bir Anti-Virüs servisi tercih edebilirsiniz. Kullanmak için "No" seçeneğini seçerek devam ediyoruz.
Kurulum için son kontroller gerçekleştirildikten sonra "Install" butonu ile kurulumu başlatın.
Kurulumun bitmesini bekliyoruz.
Kurulum başarılı ile tamamlandı. Artık sistemimize Exchange Server kurulmuş oldu. "Launch Exchange Administration Center after finishing Exchange setup" seçeneğini seçerek "Finish" butonu ile "Exchange Admin Center" portalının açılmasını sağlıyoruz.
Görüldüğü üzere "Exchange Admin Center" otomatik olarak varsayılan internet tarayıcısı ile karşımıza geldi. Bu adrese normalde "https://SVR-1/ecp" adresi ile ulaşabilirsiniz. Şimdi "Domain\Administrator" kullanıcı adı ve parolanızı girdikten sonra "Sign in" seçeneği ile giriş yapın.
Kurulum ve panele giriş yapmayı öğrendik bundan sonra Exchange Server ile yapabileceğimiz konulara değineceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder