Exhange Server - Kullanıcı Oluşturma - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

25 Aralık 2018 Salı

Exhange Server - Kullanıcı Oluşturma

İş artık Exchange Mail sunucusunu kullanacak kullanıcıları oluşturmaya ve kullanıcıya özgü kota tanımlamayı görelim. Kullanıcı oluştururken 2 farklı yöntem göstereceğim. İlk yöntem: domain ortamımızda kayıtlı kullanıcılara posta kutusu (mailbox) oluşturmak. İkinci yöntem: Yeni kullanıcı ve mail oluşturmak. Yani sıfırdan bir kullanıcı oluşturmak.

1. Yöntem: Varsayılan Kullanıcı

 Varolan bir kullanıcıya mailbox oluşturmak için sol panelde "recipients" seçeneğini seçin. Üst sekmelerden "mailboxes" seçeneğinin seçili olduğuna emin olun. Alt tarafta oluşturulmuş olan mailboxların listesi görüyor olmanız gerekiyor. Yeni bir kullanıcı mailbox'u için artı (+) simgesini seçin. Çıkan seçeneklerden "User Mailbox" seçeneğini seçiyoruz.
Açılan pencerede varolan olarak "Existing user" seçeneği seçili olur. Domain ortamında varolan bir kullanıcıyı seçmek için "browse" butonunu seçin.
Açılan pencerede domain ortamında kayıtlı, fakat mailbox'ı bulunmayan kullanıcılar listelenmektedir. Herhangi birini seçip, "Ok" butonuna basıyoruz.
 Artık seçimi gerçekleştirdiğimize göre "save" butonu ile işlemi kayıt ediyoruz.
Görüldüğü üzere domain yapımızda varolan 2 kullanıcıya mailbox oluşturmuş olduk.

2.Yöntem: Yeni Kullanıcı Oluşturmak

 Bunun için tekrar "User mailbox" seçeneğini kullanıyoruz.
Bu sefer "New User" seçeneğini seçiyoruz. Pasif olan kutucuklar şuan aktif hale geldi. "First Name" ve "Last Name" kısımlarına kullanıcının Adı ve Soyadını yazıyoruz. Ardından "Organizational Unit" kutucuğunda kullanıcının OU'su seçmemiz lazım. Bunun için "browse" butonunu seçiyoruz.
 Listenen OU'lar arasından "Personeller" OU'sunu seçiyorum ve "OK" butonuna basıyorum.
Sıra kullanıcının kullanacağı kullanıcı adını  ve şifresini oluşturuyoruz. Daha sonra "Save" butonu ile yeni kullanıcımızı kayıt etmiş oluyoruz.
Görüldüğü üzere domain yapısında var olmayan kişilere, bu yöntem ile hem kullanıcı hesabı, hemde mailbox ile mail hizmeti sağlamış oluyoruz.

Kullanıcıya Ayrıcalıklı Kota İşlemleri

Bazı kullanıcıların durumlarına göre mail kullanım limitleri farklı olabilir. Bu durumda kullanıcıya özgü limitler belirleyerek, varsayılan olarak kullandığı veritabanının limitlerinden azat etmemiz gerekir.
 İşlemi yapacağımız kullanıcıyı seçerek, "Kalem" simgesi olan düzenle seçeneğini seçiyoruz.
 Açılan pencere üzerinden sol panelde bulunan "mailbox usage" seçeneğini seçiyoruz. Sağ tarafta "More options" seçeneğini seçiyoruz.
Ardından database üzerinde tanımlı varsayılan ayarlarından kurtulmak için "Customize the quota settings for this mailbox" seçeneğini seçiyoruz.
Artık kullanıcı için uygun gördüğümüz yeni limitleri Gigabyte (GB) cinsinden tanımlıyoruz. Tanımladıktan sonra "Save" butonu ile işlemi kayıt altına alıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder