Vmware Vsphere ile Sanal Makine Oluşturma - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

27 Ocak 2019 Pazar

Vmware Vsphere ile Sanal Makine Oluşturma

vSphere yapısını oluşturduğumuza göre artık Sanal Makinemizi oluşturabiliriz. Bunun için oluşturacağımız Sanal Makinemizin kullanacağı iso dosyasını datacenter'imiza taşımamız gerekiyor. Böylece oluşturacağımız sanal makine bu dosyayı yükleme için kullanabilsin.
İlk olarak vSphere yapımıza dahil olmuş olan depolama disklerine ulaşmak için sol panelden "Storage" seçeneğini seçmemiz. Ardından işletim sistemi dosyasını yükleyeceğimiz diski seçmemiz gerekiyor. Bu işlemi gerçekleştirdiğimizde orta bölümde diskin içeri görüntülenebilir olacaktır. Dosyamızı kolayca ayırt edebilmek için yeni bir klasör oluşturalım. Bunun için "New Folder" seçeneğini seçin.
Karşımıza gelen küçük pencereden klasöre bir isim veriyoruz. Ardından "Create" butonu ile oluşturuyoruz.
Oluşturmuş olduğumuz klasör içerisinden "Upload File" seçeneğini seçin.
Burada sistemin yada usb belleğiniz içerisinde yer alan dosyayı yani formatta kullanacağımız iso seçiyoruz ve "Open" butonu ile işlemi başlatıyoruz.
Bu işlem ile dosyanın yüklenmesini bekliyoruz. İşlem tamamlandıktan sonra sanal makine oluşturma adımlarına geçiş yapabiliriz.
Şimdi geri dönelim ve vCenter yani Datacenter'a dahil ettiğimiz sunucumuz üzerinde yeni bir sanal makine oluşturmak için ESXi sunucumuza sağ tuş ile seçiyoruz. Çıkan menüden "New Virtual Machine" seçeneğini seçin.
Yeni bir sanal makine oluşturabilmek için karşımıza bir pencere gelecek, bu pencereden yeni bir sanal makine oluşturacağımız için "Create a new virtual machine" seçeneğini seçip, sonra ki aşamaya geçiyoruz.
Bu adımda sanal makinemize yeni bir isim veriyoruz.
 Ardından sanal makinemizin kurulacağı Datacenteri seçiyoruz.
 Kullanacağı kaynak sistem olarak ESXi sunucumuzu seçiyoruz.
 Bu adımda kullanacağı depolama diskini seçiyoruz.
Bu adımda kuracağımız sanal makinenin uyumluluğunun hangi ESXi versiyonuna ait olduğunu belirtiyoruz. Bu seçenek default olarak kendini ayarlıyor. Sonra ki adıma geçelim.
Bu adımda sanal makinemize kurulacak işletim sistemini belirtiyoruz. Böylece oluşturmuş olduğumuz sanal makinenin yapılandırmasını seçtiğimiz işletim sistemine göre yapılandırma yapacaktır.
Bu adımda sanal makinemizin kullanacağı sanal donanımlarını görmekteyiz. Burada yazının başında da anlattığım gibi işletim sisteminin kurulumu için gerekli iso dosyasını tanıtmamız gerekiyor. Bunun için "New CD/DVD Drives" seçeneğinden "Datastore ISO File" seçeneğini seçin. Not: Sağ tarafında bulunan "Connect" seçeneğinin seçili olduğuna dikkat edin.
"Datastore ISO File" seçeneği seçildiğinde karşımıza bir dosya gezgini şeklinde bir pencere gelecektir. Bu pencere üzerinden daha önceden yüklemiş olduğumuz iso dosyasını seçip, sonra ki adıma geçiyoruz.
 Artık sanal makinemiz kurulmaya hazır. İşlemi "Finish" butonu ile tamamlıyoruz.
Bu işlem sayesinde oluşturmuş olduğumuz sanal makine, başarılı bir şekilde ESXi sunucumuz üzerinde görüldü. Sanal makinemizi hem görüntülemek hemde çalıştırmak için "Open Console" seçeneğini seçiyoruz.
Bu aşamada bize iki yöntem önerecektir. "Vmware remote console" kurulumunu önce ki yazımda gerçekleştirdiğim için ve bu yöntemi daha kullanışlı bulduğumdan bu seçeneği seçip, devam ediyoruz.
Açılan pencereden "Power On (Run)" seçeneğini seçin.
Görüldüğü üzere sanal makinemiz başarılı bir şekilde çalıştı ve görüntü alabildik. Bu yazının konusu işletim sistemi kurulumu olmadığı için bu adımı geçiyorum.
İşletim sisteminin kurulumdan sonra görüldüğü üzere Vmware sanallaştırma platformu üzerinde başarılı bir sanal sistem kurulumu gerçekleştirmiş olduk. Yaptığımız işlemler göze biraz komplike işlemler gibi görünse de, temel bilginiz ile kolay bir şekilde üstesinden gelebiliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder