Python Nedir? - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

13 Şubat 2019 Çarşamba

Python Nedir?

Python, günümüzde kullanılan en popüler dillerden birisidir. Programlama ve algoritmaya ilgi duyan veya uğraşan herkes bu dilin adını duymuştur. Bu yazıyı okuduğunuza göre sizde Python hakkında araştırma yapıyorsunuz demektir. Sizlere Python'un tarihçesini ve teknik tanımını yaparak sizleri yormak istemiyorum. Kendim edindiğim tecrübeler ile Python'u anlatmak istiyorum.

Python Neden  Popüler?

Kendimce gördüğün nedenlerden en önemlisi Python'un sahip olduğu söz dizimi (syntax); diğer bilindik programlama dillerine göre okuması ve yazması gerçekten çok kolay! Ayrıca bunu yüksek seviyeli bir dil olarak başarmaktadır. Diğer nedenleri sıralayacak olursak; Python hakkında fazlasıyla kaynak olması, hemen hemen her platformda çalışıyor olması, çok geniş bir kütüphanesi (Django, Selenium, Numpy, PyQT5, ..., vs) olması ve verimliliğinin etkin olabildiği her konuda programlama (Web, Masaüstü, Yapay Zeka,... vs.) yapabilmemiz.

Saydığım bu nedenlerden dolayı hemen hemen herkesin öğrenebileceği bir dil olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim, Çünkü kendi görüşüm ve aldığım duyumlar kadarıyla bu durum böyle. Bu duyumlardan birisi; üniversitelerin yazılım bölümlerinde okuyan öğrencilerin programlama ve algoritma eğitimini Python ile başlaması, gördüğünüz üzere bu durum dilin ne kadar kolay ve önemli olduğunu gösteriyor.

Programlama Öğrenmek için Python Doğru bir seçim mi?

Programlama ve algoritmaya yeni başlayacak olanlar genelde dil seçiminde kararsız kalabiliyorlar. Çünkü kıymetli zamanını yanlış bir dili seçerek, boşa harcamak istemiyor. Bu isteği gayet iyi anlıyorum ve bu nedenle yeni başlayacak olanlara Python dili ile programcılığa giriş yapmalarını öneririm. Çünkü Python dilini öğrenen insanlar diğer programlama dillerini kolayca öğrenerek geçiş yapabiliyor. Eğer Python dili sizi tatmin etmezse, en azından dil üzerinden edindiğiniz tecrübeler ile programlamasını gerçekleştireceğiniz yazılımın ihtiyaçlarını görebilir ve ona göre farklı bir dil tercihinde bulunabilirsiniz. Bazen "Keşke bende programcılığa Python ile başlasaydım..." diye söylenirken bulabiliyorum. Çünkü öğrendiğim ve kullandığım dilleri daha iyi anlamamı sağladı.

Kaynak Sıkıntısı Yaşar mıyım?

Bu konuda hiç sıkıntı yaşayacağınıza inanmıyorum. Youtube, Udemy ve Google üzerinden bolca görsel ve yazılı kaynak bulabilirsiniz. Hele ki İngilizce biliyorsanız, çok ileri konularda dahi doyurucu eğitimler ve kaynaklar bulabilirsiniz. Benim kafamda bile eğitim hazırlama düşüncesi var. Tabi bu öncelikli olarak yazılı ve daha sonra görsel videolar şeklinde eğitimler olacaktır.

Python Hangi İşletim Sistemlerinde Çalışıyor?

Bu soruya şu şekilde cevap verirsek doğru olur sanırım. Python kurulabildiği her sistemde çalışır. İster Windows olsun, ister macOS olsun ve Linux’un tüm dağıtımlarında kullanabilirsiniz. Windows’ta geliştirdiğiniz kodları rahatlıkla diğer işletim sistemlerinde direk uygulayabilir ve kullanabilirsiniz. Sadece ufak bir ayrıntı var; kullandığınız kütüphanelerin diğer işletim sistemlerinde de kurulu olması gerekmektedir.

Umarım verdiğim cevaplar tatmin edici olmuştur. Şimdilik aklıma gelen sorular bunlar, aklıma yenileri geldikçe yazıyı güncellemeye devam edeceğim. Benim aklıma gelmeyen, fakat sizin sormak istediğiniz sorular varsa, yorum bölümünden sorabilir ve yazım hakkında görüşlerinizi paylaşarak katkı sağlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder