Seo için Başlığın Önemi ve Doğru Kullanımı - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

21 Şubat 2019 Perşembe

Seo için Başlığın Önemi ve Doğru Kullanımı

Tasarladığımız veya kullandığımız internet sayfalarının başlıklarını neye göre yazıyoruz. Sayfamıza başlık oluştururken herhangi bir yöntem izliyor muyuz? Duymayı beklediğim cevap; Genelde
içeriğimize göre başlığımızı oluşturuyoruz. Aslında haksız değilsiniz. Bu yazımda normalinden farklı olarak sadece Seo üzerine önemini değil, ayrıca kullanıcılar için önemini ve doğru kullanımına değineceğim.

İlk olarak ziyaretçiler açısından önemine değinmek istiyorum. Daha sonra Seo tarafını inceleyebiliriz.

Ziyaretçiler için Başlıklar Neden Önemli?

Sonuçta internet sayfalarının çoğu kullanıcısı, arama motorlarında yaptıkları arama sonuçlarından kendilerine en uygun başlığı seçerek, internet sayfalarına erişiyorlar. Bu açıdan bakıldığında alan adımız ne kadar fiyakalı olursa olsun, alan adımızı bilmeyen ziyaretçilerimiz için sayfamızın başlığı ve doğruluğu daha önemli oluyor. Peki başlık oluşturmanın belli bir standardı var mı? Aslında belli bir standardı yok. Daha çok insanların tecrübelerine dayanan ama dikkate alınması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. İlk maddeden başlayalım.

Asılsız Başlıklar Oluşturmayın

Son zamanlarda insanlar, sitelerine ziyaretçi çekebilmek için doğru bulmadığım yöntemler izlediklerini görüyorum. YouTube videolarında da benzer yöntemlere denk gelindiğinden belki bu yöntemin adı biliyorsunuzdur; ClickBait. İçerikle alakasız sayfa başlıkları ile insanların dikkatini çekmek uzun vadede başarısız bir strateji olduğunu düşünüyorum. Tamam belki bu yöntem yasa dışı değil ama sonuçta o kullanıcıyı bir kez, bilemedin iki kez kandıra bilirsin. Ayrıca kandırıldığını düşünen kullanıcı alan adınızı kara listeye alacaktır. Açıkçası ben bile potansiyeli yüksek olan internet sayfalarını zihnimden engelliyorum ve bir daha dönüp bakmıyorum. Çünkü kötü deneyimler uzun bir süre akılda kalabiliyor.

Sade ve Yalın Başlıklar Kullanın

Genelde insanlar, seo açısından arama sonuçlarında daha fazla verim sağlarım, düşüncesi ile sayfa başlıklarını uzun ve gereksiz bilgilerle dolduruyor. Fakat bu doğru bir yöntem değil. Mesela sizde bir internet kullanıcısı olarak sade ve mesajı direk veren bir başlığımı yoksa karmaşık ve anlaması güç bir başlığımı tercih edersiniz. Tabi ki sade bir başlığı seçmeyi uygun görürsünüz. Bazen yazdığımız içeriğe göre özgün başlık bulmak zor olabiliyor, katılıyorum. Fakat uygun bir başlık bulamıyorsanız, bırakın diğer internet sayfalarında ki başlıkla aynı olsun. Farklı olacağım diye zorlamayın, emin olun kimsenin okumak istemediği bir başlık sonucu ile öyle kala kalırsınız.

Başlık Seo için Nasıl Olmalıdır?

Arama motorlarının yazılımsal olarak bir hizmet olduğunu düşünürsek, yazılımla ilgili performansın bizim problemimiz olmadığını düşünebiliriz. Tabi ki arama motorlarının istediğine göre tasarlanmış bir web sayfa tasarımımız olmalı. Fakat internet kullanıcılarının alışkanlıklarını inceleyecek olursak, daha verimli işler ortaya koyabiliriz.

Sayfa Başlığı Kısa ve Öz Olmalı

Kafanız tasarladığınız sayfa başlığının olabildiğince kısa ve öz olmasına özen gösterin. Çünkü arama motorlarının sonuçlarında yer alan başlıklarını incelediğimizde 60 ila 65 karakter uzunluğunda gösterildiğini fark edeceksiniz. Aşağıda ki örnekten bunu daha iyi anlayabilirsiniz.

Başlık Yapınızı Belirleyin

Kullandığınız Back-End yazılımına (Wordpress, Joomla, Vbulletin, Django, Laravel,...vs) bağlı olarak belli bir başlık yapınız vardır. Bazıları tarzınıza göre başlık yapınızı değiştirmenize olanak sağlayabiliyor iken, bazılarına yazılımsal çözümler ile gerekli ayarlama sağlayabilmekteler.

Bu durum sitemizin ana sayfasında yaşanmasa da, alt sayfalarda karşımıza çıkmaktadır. Başlık yapısından anlatmak istediğim;
Anasayfa da olan başlık şu şekilde iken "İnternet Sitesinin Adı - Sloganı", kullanıcıların asıl ziyaret ettiği alt sayfalarda ise "Site Adı - Sloganı - Konu Başlığı" şu yapı kullanılması hatalıdır. 
Örnek olarak verdiğim önce ki resmi incelerseniz, başlık yapısının tam tersi olduğunu görebilirsiniz. Kullanıcılarınız içeriğin başlığını görmek yerine site adı ve sloganını görmek zorunda kalacaklar.
Bu nedenle "Konu başlığı - Site adı - Slogan" şeklinde bir sıralamayı izlerseniz, kullanıcılarınız için daha verimli olacaktır.

Özet

Konuyu özetleyen bir tablo ile yazımı bitirmek istiyorum.
Doğru Kullanım Hatalı Kullanım
İçeriği ifade eden başlıklar kullanın Sahte ve gerçek dışı başlıklar kullanmayın.
Sade ve öz başlıklar oluşturun. Karmaşık ve anlaşılması güç başlıklar oluşturmayın.
Kısa başlıklar kullanın Gereksiz uzunlukta başlıklardan kaçının
Başlık yapınızı doğru belirleyin. Başlığını ikinci plana atmayın.
Şimdilik başlıkla ilgili aklıma gelenler bunlardı. Daha fazla olduğunu düşünüyorsanız, yorumlarda belirtebilirsiniz.
İyi günler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder