Python Kurulum - Linux - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

19 Mayıs 2019 Pazar

Python Kurulum - Linux

Linux işletim sistemleri üzerinden Python programlamayı düşünüyorsanız. Öncelikle Python'un son sürüm derleyicisi ve kütüphanelerinin kurulu olduğundan emin olmalısınız. Ben bu yazımda Arch Linux dağıtımı üzerinden Python kurulumunu ve güncellemesini nasıl gerçekleştirebileceğimizi anlatacağım.

Linux işletim sistemlerinde çoğunlukla sizin herhangi bir şey yapmanıza gerek kalmadan Python hali hazırda kurulu gelmektedir. Nedeni kullandığınız paketlerin bir çoğu Python'a ihtiyaç duyduğundan (Örnek: Cinnamon) paket gereksinimi olduğundan zaten otomatik olarak kurulmaktadır.

İlk olarak sisteminizde kurulu bir python versiyonunun olup olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor.
python
Bunun için Terminal penceresini açıp, "Python" yazıp, "Enter" tuşuna basıyoruz. Eğer bu komut çalışmıyorsa, zaten sisteminizde kurulu bir Python derleyicisi bulunmuyor demektir.

Kurulum

sudo pacman -S python python-pip
Eğer Python sisteminizde kurulu değilse, üstte ki komutu uygulayınız. Bu komut ile pacman paket yöneticisine Python paketinin kurulmasını istediğimizi belirtiyoruz. Gerisini pacman bizim için halledecektir.

Güncelleme


python -V
Lakin eski bir linux sistemi kullanmakta iseniz Python versiyonunu kontrol etmeniz gerekebilir. Bunun için üstte ki komutlardan birini kullanabilirsiniz.  Bunun için yazının son kısmına geçiş yapabilirsiniz.
sudo pacman -Syu
Eğer kurulu Python sürümü eski ise üstte ki komutu kullanarak sisteminizle birlikte Python'u güncelleyebilirsiniz.
Dikkat: Bu işlem için internet bağlantınızın olması gerekmektedir.
Bu yazımın diğer yazılara göre biraz farklı olduğunu bende kabul ediyorum. Anlamadığınız bir yer varsa, yorumlar bölümünden sorabilirsiniz. İyi günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder