Microsoft SQL Server 2012 Kurulumu - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

10 Kasım 2019 Pazar

Microsoft SQL Server 2012 Kurulumu

Merhabalar, bugün veritabanı dünyasından Microsoft SQL Server'ı inceleyeceğiz. Bu yazımda kısaca "MSSQL Server nedir?", "Neden kullanılır?" ve "Nasıl kurulur?" gibi soruları cevaplamaya çalışacağım. Öyleyse ilk sorumuzdan başlayalım.
Not: Veritabanı kavramına aşina değilseniz, bununla ilgili geniş bir yazıyı ilerleyen zamanlarda hazırlayacağım. Bilginiz olsun.

Microsoft SQL (MSSQL) Server  Nedir?

MSSQL, Microsoft tarafından geliştirilmiş, Windows temelli işletim sistemleri üzerinde verilerimizi depolayabileceğimiz, yönetebildiğimiz ve loglayabildiğimiz (veritabanı işlemlerini gerçekleştirebildiğimiz) kurumsal bir veritabanı teknolojisidir.

Neden Kullanılır ve Neden Tercih Edilir?

Küçük işletmeler için oldukça maliyetli olduğundan ve piyasada alternatif veritabanı çözümleri (NoSQL, SQLite, MangoDB, vs...) bulunduğundan kullanımı önerilmemektedir. Genel de orta ve büyük ölçekli kurumsal firmalar için uygun olduğunu ve tercih edildiğini söyleyebiliriz.

Nasıl Kurulur?

Bu işlemi gerçekleştirebilmek için kurulum dosyasını indirmemiz gerekiyor. Bunun için Microsoft SQL Server 2012 Evaluation adresine erişiyoruz.
Tavsiye: MSSQL Server 2012 sürümü, .Net Framework 3.5 sürümünü kullanmaktadır. Bu nedenle kuruluma başlamadan önce .Net Framework 3.5 kurulumunu gerçekleştirmeniz önerilir.
İndirdiğimiz iso dosyasına çift tıklıyoruz.
Açılan pencere üzerinden "Setup.exe" dosyasını çalıştırarak, kurulum penceresini açıyoruz.
Kurulum penceresinin sol sekmesinden "Installation" seçeneğini seçiyoruz.
Yeni bir SQL sunucusu oluşturmak için "New SQL Server stand-alone  installation or add features to an existing installation" seçeneğini seçiyoruz.
Kurulumdan önce sisteminizin yeterlilik testi yapılıyor. Burada ki tüm testlerden geçmesi gerekiyor. Aksi halde kurulum ve kullanım esnasında sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu aşamada sorun yaşamamak adına sisteminizin minimum sistem gereksinimlerini karşıladığından emin olmalısınız.

Bileşen Gereksinim
Ram (Hafıza): Minimum
Express Sürümünde: 512 MB
Diğer tüm sürümlerde: 1 GB
Önerilen
Express Sürümünde: 1 MB
En az 4 GB ve veri tabanınızın boyutuna (büyüklüğüne) göre doğru orantılı olduğunu unutmayınız.
İşlemci Hızı: Minimum: 64 bit işlemci: 1.4 Ghz
Önerilen: 2.0 Ghz veya daha hızlısı...
İşlemci Tipleri: 64 bit işlemciler: AMD Opteron, AMD Athlon 64, Intel Xeon ile Intel EM64T destekli olması gerekiyor, Intel Pentium IV ile EM64T desteğinin olması gerekiyor.
Gerekli gereksinimleri karşılıyor ve testlerin hepsinden geçiyorsanız, "Ok" butonu ile işleme devam ediyoruz.
Bu aşama da, eğer elimizde Ürün anahtar kodu bulunuyorsa, "Enter the product key" seçeneğini seçerek anahtar kodunu girmemiz gerekiyor. Fakat biz bu makalede ücretsiz sürümünü kullanacağımız için "Specify a free edition" seçeneği altında ki "Evoluation" seçeneği ile devam ediyoruz.
Not: Evoluation seçeneği "SQL Server Enterprise" sürümünü 3 aylık gibi kısa bir süreliğine de olsa deneyim etme şansı veriyor. Eğer çalışmalarını küçük ve eğitim amaçlı ise "Express" seçeneğini seçebilirsiniz.
Bu aşama da ise lisans koşullarını kabul etmemiz gerekiyor. Bunun için "I accept the license terms." seçeneğini işaretlememiz ve "Next" butonu ile kuruluma devam etmemiz gerekiyor.
Bu aşama da ise kullandığımız SQL Server sürümüne ait güncelleme dosyaları olup olmadığını kontrol ediyor. Lakin biz bu örneğimizde hata almışız, merak etmeyin. Bu durum nadiren de olsa yaşanmaktadır. Bunu düzeltebilmek için bir kaç kez "Check again" butonuna basmamız yeterli olacaktır.
Not: İnternet bağlantısını kontrol etmeniz gerekebilir.
Görüldüğü üzere güncelleme dosyalarının olup, olmadığını kontrol edilmektedir.
Gerekli güncelleme dosyaları yukarıda ki gibi listelenecektir. "Next" butonu ile işleme devam ediyoruz.
Bu aşama da güncelleme dosyalarının indirilmesini, kurulmasını ve uygulanmasını bekliyoruz.
Artık kurulum işlemlerine başlayabiliriz. İlk aşamamız SQL sunucusunun çalışmasına engel olabilecek şartların testi yapılmaktadır. Eğer sorun yaşadığınız bir şart mevcutsa, öncelikle onu çözmeniz ve "Re-run" butonu ile testi yeniden başlatmanız gerekiyor. Örneğin sorun olarak görülen en yaygın şart "Windows Firewall"; bu sorunu sisteminizin güvenlik duvarını kapatarak veya güvenlik duvarınızı yeniden yapılandırarak çözebilirsiniz. Eğer tüm testler başarılı ise "Next" butonu ile sonra ki aşamaya geçebilirsiniz.
Bu aşama dan yeni bir SQL sunucusu kuracağımız için "SQL Server Feature Installation" seçeneğini seçerek devam ediyoruz.
Bu aşama da kurulmasını istediğimiz servis ve özellikleri seçiyoruz. Biz bu örneğimizde yalın bir kurulum yaptığımız için (yani sadece işimize yarayacak olanlar); "Database Engine Services", "Client Tools Connectivity", "Integration Services" ve biraz aşağıda...
"Management Tools - Basic" seçeneğini seçiyoruz ve "Next" butonu ile kurulum işlemine devam ediyoruz.
Bu aşama da kuracağımız servis ve özelliklerin testleri gerçekleştiriliyor. Eğer her şey yolunda ise devam ediyoruz.
Bu aşama da kuracağımız SQL sunucusuna bir isim vermemiz gerekiyor. Biz ve kullanıcılarımız sunucumuza bu isimle kolayca ulaşabilecekler. Biz bu örneğimizde varsayılan ismini kullanacağız, siz farklı bir isimlendirme yapmak istiyorsanız; "Names instance" seçeneğini seçerek, dilediğiniz ismi verebilirsiniz.
Bu aşama da kurulumun gerçekleştirileceği diskin boyutu ve kurulacak servis ve özelliklerin boyutları listelenecektir. Bu aşamada da her şey yolunda ise "Next" butonu ile devam ediyoruz.
Eğer kurulumu gerçekleştirdiğiniz ortamda farklı bir kullanıcı yapısı bulunuyorsa; kurulacak olan servislerin düzgün çalışabilmesi için yetkili kullanıcı hesabını ve şifrelerini belirlememiz gerekiyor. Lakin bizim bu örneğimizde böyle bir durum söz konusu olmadığından "Next" butonu ile devam ediyoruz.
Burada veritabanı motorunun ayarlarını tanımlıyoruz. Resimde gördüğünüz "Server Configuration" sekmesinde sunucun kullanacağı kullanıcıyı ve bağlantımızı sağlayabileceğimiz kullanıcıları tanımlamamız gerekiyor. Bu örneğimiz de "Mixed Mode (SQL Server authentication and Windows authentication) seçeneğini seçiyoruz. Ardından "sa" hesabı için parola belirliyoruz. En sonunda "Add Current User" butonu ile varsayılan olarak kullandığımız kullanıcı oturumunu da, sunucu yetkilisi olarak tanımlıyoruz.
Not: "sa" kullanıcısı uzaktan (farklı bilgisayardan) SQL sunucusuna erişe bilmenizi sağlar. "administrator" kullanıcısı ise SQL sunucusunu kurduğunuz sistemin üzerinden erişmenizi sağlar.
Diğer sekmeleri de kısaca açıklamak gerekirse;

  • "Data Directories" sekmesi, veritabanı dosyalarını ve log dosyalarının ve yedek yerini farklı bir dizinde kurmak isteyebilirsiniz.
  • "FILESTREAM" sekmesi ise, bu kısım daha sonra açıklanacaktır.
Bu kısmı anladıysak, "Next" butonu ile bir sonra ki aşamaya geçebiliriz.

Bu aşama da SQL sunucusu tarafından oluşturulan hata raporlarının Microsoft'a değerlendirilmesi amacıyla gönderilmesini istiyorsanız; "Send Windows and SQL Server Error Reports to Microsoft or your corporate report server. This setting only applies to services that run without user interaction." seçeneğini seçebilirsiniz.
Kurulumdan önce ki son testler gerçekleştiriliyor. Her şey yolunda ise "Next" butonu ile sonra ki aşamaya geçebilirsiniz.
Bu aşama da kuruluma hazır olan servis ve özellikler listeleniyor. "Install" butonu ile kurulum işlemini başlatıyoruz.
Kurulum işleminin tamamlanmasını bekliyoruz.
Görüldüğü üzere servis ve özelliklerin hepsi kuruldu. "Close" butonunu seçerek kurulum işlemini tamamlıyoruz.
Şimdi kurduğumuz SQL sunucumuza bağlanarak yazımızı yavaş yavaş sonlandıralım.
Başlat menüsü üzerinden "SQL Server Management Studio" seçeneğini seçiyoruz.
SQL Management Studio programının açılmasını bekliyoruz.
Açılan pencerede "Windows Authentication" seçeneği sunucunun kurulu olduğu sistemde bağlantı sağlamak için kullanılır. Eğer farklı bir sistem üzerinden bağlantı sağlamak istiyorsanız, "Authentication" seçeneğinden "SQL Server Authentication" seçeneğini seçmeniz gerekmektedir.
MS SQL Server kurulumunu gerçekleştirirken verdiğimiz "sa" kullanıcısına verdiğimiz parolayı yazıyoruz ve "Connect" butonu ile sunucuya bağlantı sağlıyoruz.
Görüldüğü üzere SQL sunucumuzu başarılı bir şekilde kurmuş ve "Management Studio" programı ile bağlantı sağlanmış olduk.

Umarım hazırladığım bu makale işini görür. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Yazıyı Hazırlarken Yararlandığım Kaynaklar;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder