Git Nedir? - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

14 Mart 2020 Cumartesi

Git Nedir?

Git, temel olarak yazılım projelerini versiyonlu bir şekilde yedeklemesini sağlar. Bunların dışında çevrim içi (Online) servisler aracılığı ile depolama ve depolanan projeleri uzaktan erişme imkanı tanıyan bir versiyon kontrol sistemidir. Hiç tecrübeniz olmadığından belki bu ifade size pek anlaşılır gelmemiş olabilir. Lakin merak etmeyin, elimden geldiğince sıralı ve anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Versiyon Kontrol Sistem (VCS) Nedir?

Git ve türevi yazılımlardan önce yazılım geliştiricileri, projelerini geliştirirken dosyalarını klasörler halinde yedeği alırdı. Bu durum proje sahibi bir programcı için belki sorun teşkil etmiyordu. Fakat birden fazla programcıyı içerisinde barındıran bir ekip söz konusu olduğunda bu durum ciddi problemler yaratıyordu. Çünkü geliştiriciler, merkezi bir sisteme sahip olamadıkları için herkes kendi yedeği üzerinden çalışmalarını gerçekleştiriyor ve proje genelinde geliştirilen dosyaların durumunu takip edemiyorlardı. Hal böyle olunca, programcılar için oldukça uğraştırıcı zaman kayıpları yaşanıyordu.

İşte tam burada versiyon kontrol sistemi ortaya çıktı. Versiyon kontrol sistemi, proje geliştiricileri tarafından belli periyotlarda yedeklenmesine, ihtiyaç duyulduğunda yedeklenen eski versiyona kolayca geri dönüş yapabilmesine imkan tanıyan bir sistemdir.

Avantajları Nelerdir?

  • Projenin üzerinde özgürce denemeler yapabilirsiniz. Eğer geliştirdiğiniz kodlar umduğunuz sonucu vermediyse, kolayca eski kodunuza geri dönüp, yeniden başlayabilirsiniz.
  • Projenin gelişimini takip edebilirsiniz. Git üzerinden oluşturduğunuz adımlar (commitler) ile yaptığınız değişikleri görebilir ve diğer yazılımcıların bu adımlardan haberdar olmasını sağlayabilirsiniz. Bu durum tersi içinde geçerli. 
  • Düşük zaman ve boyut maliyetleri ile projenizi yedeklemiş olursunuz. Projenizi Git servislerine yükleyerek, dilediğiniz yerden yeniden indirebilir ve kullanabilirsiniz. 
  • Projenizi yazılım topluluğunda kolayca sergileyebilir ve diğer kullanıcıların bilgi ve tecrübelerinden faydalanabilirsiniz.

Dezavantajları Nelerdir?

  • Git kullanımını öğrenmek gerekiyor.
  • Resmi ve standart bir arayüz aracı var, fakat kullanışsız bulduğumdan yok sayıyorum. Her IDE ve editöre göre hazırlanmış git eklentilerini bulup, kurmak gerekiyor.
  • Projenizi gizli tutmak istediğinizde, standart git servislerine az bir miktarda olsa para ödemeniz gerekiyor yada kendi git sunucusunu kurmanız gerekiyor.
Özetle Git yazılımı nedir, ne işe yarar, avantajları ve dezavantajlarının neler olduğunu, Git'in yazılım sektörü için ne kadar önemli olduğunu elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Umarım bu yazım ile merakınızı az da olsa gidere bilmişimdir. İlerleyen günlerde kurulum ve kullanımı hakkında yazılar paylaşacağım. Bu nedenle takipte kalın... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder