Amd vs Nvidia Ekran Kartları - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

16 Mayıs 2018 Çarşamba

Amd vs Nvidia Ekran Kartları


3 Boyutlu çizim, Oyun programlama ve Görüntü İşleme gibi işler size cazip geliyorsa, sizlere tavsiyem; mutlaka ama mutlaka Amd işlemci (cpu) ve Grafik işlemci (Gpu) sürücülerinden uzak durunuz. Yani işlemcinin İntel, Ekran kartınız Nvidia sürücülü bir ekran kartı olmasına dikkat edin. Amd'ye kıyasla pahalı olabilirler, fakat daha performanslı oldukları aşikar.

Aslında bu yazım önce ki yazımı uzattığı için bu konuda çok dolu olduğumu anladım ve "Yeni bir yazı olarak ele alayım." dedim. Başlıktan ötürü belirteyim, bu yazı markaları derinlemesine inceleme yapmıyor, sadece tecrübelerimi anlatıyorum. Detaylı bir yazı arayışı içerisinde iseniz;
Google amcaya sorun, size daha teknik içeriğe sahip linkler sunacaktır.

Gelelim benim yazıma, benim sistemde işlemci İntel ve gayet memnunum, fakat şuan ki maddi süreçlerden dolayı ekran kartım eski bir Amd. Eski olmasına takılmayın, bu kart bozulan Nvidia ekran kartımdan sonra alınan bir karttır ama gel gelelim o bozulan ekran kartının verdiği performansı veremedi. (O zamanlar 3D çizim işleri ile uğraşıyordum. Dövizin yüksek olması ve şu maddi süreci bir atlatırsak, ilk işim kartı yenilemek olacak.)

"Peki bu neden böyle oluyor?", "Aralarında ki fark bu kadar mı büyük olur?", "Bu yüzden mi fiyat farkı oluşuyor, aralarında?" diye sorarsak.

Öncelikle fiyat üzerinden konuşacak olursak, Nvidia ve Intel'e göre Amd nispeten ucuzdur. Yani bir sistem satın alacağınız sırada, "Aynı özelliklere sahip daha ucuzu var iken, neden pahalısını alayım ki?" bu sorunun cevabı yapacağınız işe göre değişiyor. :)

Eğer olayınız "Video izlemek, müzik dinlemek ve biraz da soft-game oyunlar oynarım. Gerisi beni ilgilendirmez." diyen bir profile sahipseniz, Amd ürünlerini satın alın, kalite adına'da olsa fazla ödemeyin. Çünkü bu profilinize göre zaten, aldığınız sistem nereden bakarsanız bakın sizi 10 yıl taşır.

Gelelim diğer profile, Programlamacılık, 3D Çizim, Level Desing, Görüntü işleme, Efekt kasma işleriyle uğraşıyorsanız, kesenin ağzını açmışken biraz daha açmanız gerekiyor. Çünkü İntel ve Nvidia, haklı bir nedenle biraz daha pahalı. İntel'in aslında çok bir numarası yok, tek farkı yüksek veri işlemlerin de Amd'e işlemcilerinden biraz daha kaliteli, stabil ve tabi ki performanslı çalışıyor.

Bu işlemlerde en can alıcı nokta ekran kartların da yatıyor. Günümüz ekran kartlarının artık çoğunda bulunan Grafik işlemci birimleri (GPU) bu işler de büyük rol oynuyor. Peki nedir bu gpu? Gpu, anakartımız da ki işlemciye benzer fakat aynı değildir. Bildiğim kadarıyla size anlatmak istiyorum. Grafik işleme için tasarlanmış bu işlemcilerimiz, daha çok matrisleri hesaplamakta uzmanlaşmış işlemcilerdir. (Yani belli başlı işler yapıyorlar, ee tabi bu da normal işlemcilerden neden daha hızlı olduğunu açıklar sanırım).

Gördüğüm kadarıyla, elinde en çok gpu çekirdeğini tutan tabi ki Nvidia. Amd'de ürettiği kartlarında çekirdek sayısını yüksek duyursa da, bir de bu işin yazılım boyutu var. Yani bir kartın teknik özelliklerini temelde sağlasa bile yazılım desteği de büyük rol oynuyor. Nvidia bu işlerde CUDA adlı bir framework (çatı) geliştiriyor ve kullanıyor. Bu da geliştiricilerin acayip hoşuna gidiyor. Diğer tarafa bakarsak, Amd bu konuda çok başarısız, bu eksiğini tamamlaması gerekiyor. "Bu konuda ar-ge çalışmasına fon ayırmadığı için ürünleri ucuz geliyor." sanırım :) Bu farkı en çok, Blender ile 3D çizim yaparken yaşıyorum. Nerede o Nvidia kartım :)

Özetle arkadaşlar; bilgisayarınızda teknik ve sağlam işler yapmayacaksanız, AMD ürünlerini satın alabilirsiniz. Ama olayını 3D Tasarım, Oyun Programlama, Görüntü İşleme gibi grafik isteyen işlemlerse, Nvidia ürünlerini tercih etmenizi öneririm.

Kaynaklar;
Nvidia GPU
Nvidia CUDA

2 yorum:

  1. Teşekkür ederim böyle bi yazı bulduğum için alana göre ekran kartı almak gerektiğini bilmiyordum yardımınız baya dokundu sanırım yazınızdan dolayı AMD te yönelcem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sadece düşünce ve tecrübelerimi paylaştım. Umarım doğru bir tercih yapar ve tercihinle edindiğin tecrübelerini bizimle paylaşırsın. Şimdiden hayırlı olsun.

      Sil