Monochroma - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

13 Temmuz 2018 Cuma

Monochroma

Game2Lab olarak ilk incelememi yerli oyun sektöründen Monochroma adlı oyun ile yapmak istiyorum. İncelemeye başlamadan önce oyun hakkında kısa bir özet geçeyim.

Monochroma, şeytani kapitalist kuralların geçerli olduğu 1950'li yılların alternatif geçmişini temsil eden karanlık temalı ve ilerlemeli bir Türk oyunudur. Unity oyun motoru ile geliştirilmiş olan bu oyun, Yapımcısı NoWhere Studios tarafından 28 Mayıs 2014 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Her ne kadar "Limbo" adlı oyuna benziyor olsa da, firmanın ilk yayınladığı oyun olması nedeniyle, gayet başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Şimdi, inceleme kriterlerine göre sırasıyla oyunumuzu inceleyelim.

İnceleme

Oyunun genel görünümü
Hikaye: 
Grafik: 
Ses-Müzik: 
Oynanış: 
Keyif: 


Hikaye 

İlk olarak hikaye'den başlayalım. Konu, eski sanayi devriminin önemli ve hızlı geliştiği bir dünya da geçiyor. Bu zaman da yaşayan iki kardeş, evlerinin yakınların da oyun oynarken, başlarına küçük bir kaza gelir ve istemeyerek de olsa bir maceraya çıkmak zorunda kalırlar. Birlikte çıktıkları bu macera sırasında kapitalist sistemin zararlarını ve insanların ne kadar yozlaştığına tanık olurlar. Senaryosu fena değil, bu nedenle 4 yıldız verdim.

Grafik

Grafikleri inceleyecek olursak; 2.5 boyutlu ilerlemeli bir platforma kurulmuş grafik yapısına sahip. Dramatik ve retro bir hava sağlamak için Siyah-Beyaz üzerine Kırmızı renk kullanılmış bir teması var. Bunların yanında model ve kaplamalar (texture) güzel seçilmiş. Nowhere firmasının ilk işi olduğunu düşünürsek, bence gayet güzel iş çıkartmış.

Fakat olaya duygusal bakamayacağım için 3 yıldız verdim.

Ses-Müzik

Üçüncü olarak ses ve müzikler; Oyunun müziklerini başarılı buldum. Oyunun hikayesine ve grafik temasına gayet yatkın bir çalışma olmuş. Ayrıca müzikler öyle kafanızı şişiren cinsten değiller. Sesler de içeriği hissettiriyor. Fakat biraz daha fazla çeşitlilik  sağlanabilirdi.

Bu nedenle 4 yıldız verdim.

Oynanış:

Dördüncü adım oynanışı, her ne kadar basit bir oynanışı olsa da, ne yazık ki oynanışı biraz zayıf kalıyor. Bunu da firmanın acemiliğine veriyorum. Sonuçta ilk oyunları...Oynanışı zayıf olmasından kastım nedir? Şöyle ki karakterimizin hareket animasyonları her zaman doğal olmuyor. Fakat hazırlanan bulmacaları yaratıcı bulduğumu söyleyebilirim. Oyunu klavye ile oynayabildiğiniz gibi gamepad desteği de bulunmaktadır. Oyunu gamepad ile oynadığınızda bildiğiniz konsol oyunundan farkı kalmıyor. Oyunun ortalama 3 ila 4 saat gibi kısa bir oynama süresi var.

Bu saydığım sebeplerden dolayı oynanışa, 3 yıldız veriyorum. 

Keyif:

Son olarak oyunun verdiği keyif nedir? "Keyif aldım mı?" diye soracak olursanız. Oyundan yeterince keyif aldığımı söyleyebilirim. Ayrıca oyunun Türk yapımı olması, göğsümü kabartıyor. Bu tarz Türk yapımı oyunları görmeyi dört gözle bekliyorum. Şuan oyunun Steam'deki fiyatı 31 Türk lirası. Değerlendirmeme göre bu fiyat biraz pahalı, indirim gelmesini bekleyin derim. Fiyatından dolayı 3 yıldız verdim ama aslında 4 yıldızı hak eden bir oyun.

Video:




Hazırladığım bu ilk incelemeyi, umarım beğenmiş sinizdir. Oyun hakkındaki düşüncelerimi elimden geldiğince gerçekçi belirtmeye çalıştım. Sizin de farklı düşünceleriniz varsa, yorum olarak belirtebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder