Bitlocker Nedir? Nasıl Yapılır? - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

30 Ekim 2018 Salı

Bitlocker Nedir? Nasıl Yapılır?

Bitlocker, Microsoft'un tarafından depolama birimlerini (USB, Sabit Disk) şifrelemek amacıyla geliştirilmiştir. Bitlocker desteği, Windows Vista işletim sistemi sürümü ile ücretsiz olarak hayatımıza girmiş bir teknolojidir.

Bitlocker, dosya güvenliği konusunda ciddi bir gelişme diyebiliriz. Şöyle ifade edecek olursak, bitlocker kendi eşsiz algoritması ile depolama cihazımızı şifreler ve belirlediğimiz şifre ile giriş sağlanmadığı sürece, yabancı birinin bu dosyalara erişimini engeller. Böylece bitlocker sayesinde basitçe dosya güvenliğini sağlamış oluruz.

Nasıl Yapılır?

Şifrelemeyi yapmak için bir USB belleği örnek olarak kullanacağım. Öncelikle bitlocker ile şifrelemek istediğiniz depolama birimini cihazınıza takın.
Taktığımız USB belleğe faremizin sağ tuşuna tıklayın. Çıkan menüden "Bitlockler'ı Aç" seçeneğini seçin.

Sonra ki adımda, şifremizi oluşturuyoruz.
Bu adımda, şifremizi unutma ihtimaline karşı bir kurtarma dosyası oluşturuyoruz. Bunu bir dosya halinde tutabilir veya kurtarma anahtarını çıktı olarak alabiliriz.
Şifreleyecek alanı belirtmemiz isteniyor. Ben sadece olan dosyalarımı şifrelemek istediğim için ilk seçeneği seçip, devam ediyorum.
Bu kısım kullandığınız depolama biriminin türüne göre seçilebilir. Usb bellek kullandığım için ikinci seçenek ile devam ediyorum.
Artık şifrelemeyi başlatabiliriz. Bu işlem diskinizin doluluk oranına göre uzun sürebilir.
Gördüğünüz gibi Usb belleğimizi şifrelemeyi başardık. Bunu diskin üzerindeki ikondan rahatlıkla anlayabiliyoruz. Şimdi Usb belleğimizin bağlantısını keserek, bir deneme gerçekleştirelim.
Usb belleğimizin bağlantısını yeniden gerçekleştirdiğimiz de, ikonda ki kilit simgesinin değiştiğini görebiliyor olmasınız. Şuan diskimiz görünüyor olsa da, verilere erişim anca belirlediğimiz şifreyi doğru girersek mümkün.
Usb belleğinde ki verilere erişmeye çalıştığımızda, Windows bize parolayı soracaktır. Belirtilen kutucuğa şifremizi girip, "Kilidi Aç" butonuna basın.
Görüldüğü üzere artık Usb belleğe erişim kazanmış olduk.

Windows Server ile Bitlocker

Windows Server işletim sistemlerinde bu özellik ne yazık ki varsayılan olarak gelmemektedir. Bunun için özellik (featıres) kurulumu gerçekleştirmemiz gerekiyor.
"Server Manager" penceresini açın ve "Manage" seçeneğinden "Add Roles and Features" seçeneğini seçin.
İlk dört adımı "Next" diyerek geçebilirsiniz, Features (özellikler) adımına geldiğinizde, "BitLocker Drive Encryption" ve "BitLocker Network Unlock" seçeneklerini seçin ve kurulumu tamamlayın. Sisteminiz yeniden başlatıldığında BitLocker devre girmiş olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder