File History Nedir? Ne İşe Yarar? - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

2 Kasım 2018 Cuma

File History Nedir? Ne İşe Yarar?


File History, namı diğer Dosya Geçmişi... File History, ilk kez  Windows 8 sürümü ile ücretsiz gelen bir dosya yedekleme sistemidir. Microsoft tarafından geliştiren bu sistem dosyalarınızı yedeklemekle kalmıyor, aynı zamanda yedek alma sıklığına göre dosyalarınızda ki değişiklikleri de yedeklemesi güzel bir özellik. Aslında çalışma mantığı Google Drive veya OneDrive gibi yedekleme servisleri aynı, tek farkı bunu kendi bilgisayarınızda gerçekleştiriyor olmanız. Dosyalarınızın kaza, yanlışlık ve Wannacry gibi şifreleme virüslerine karşı dosyanızı koruyabilir ve kolayca geri getirebilirsiniz.

Lakin bu sistemin çalışabilmesi için fazladan bir depolama birimi (sabit, taşınabilir veya network) gerekmektedir. Bu özelliği ile sanki dosyalarımızı kendimiz yedeğini alır gibi fakat bu işlem otomatikleştirilmiş. Şimdi bu özelliği nasıl aktif hale getirilir ve nasıl kullanılır bakalım.

 Öncelikle yedekleme özelliğini gerçekleştirmek için boş bir depolama birimi bağlayın. Bu taşınabilir belleğiniz olabilir veya sabit bir disk olabilir. Daha sonra bilgisayarınızın "Ayarlar" ekranına ulaşın.
 "Güncelleştirme ve Güvenlik" seçeneğini seçin.
 "Sürücü ekle" seçeneğini seçin.
 Bağladığınız diski seçin. Unutmayın bu disk yedeklerinizi barındıracak olan disktir.
 Artık dosya yedekleme özelliğini aktif hale getirdiğimize göre, bir text dosyası oluşturun ve bir şeyler yazıp, kayıt edin.
 Önceki ayarlar ekranına dönelim ve "Diğer seçenekler" seçeneğini seçin.
 Şuan ki güncel halini yedeklemek için, "Şimdi Yedekle" butonuna basın.
 Yedek aldıktan sonra text dosyasına dönelim ve yine bir şeyler karalayalım ve kaydedelim. Tabi ki bu işlemi gerçekleştirdikten sonra tekrar yedek alın.
 Şimdi ikinci yedeği aldığımıza göre, artık dosyalarda ki değişimi de gözlemleyebiliriz. Bunun için dosyaya sağ tuş ile çıkan menüden "Özellikler" veya "Önceki Sürümleri Geri Yükle" seçeneğini seçin.
 Görüldüğü gibi dosyamızın iki adet farklı yedeği oluşturulmuş. Bu yedeklerde ki farklılıkları gözlemleyebilmek için "Aç" menüsünden "Dosya Geçmişinde Aç" seçeneğini seçin.
 Açılan bu pencere ile zaman içerisinde dosya üzerinde oluşan değişiklikleri gözlemleyebilirsiniz. Dilerseniz seçtiğiniz versiyonu ortada ki yenileme butonu ile kolayca geriye getirebilirsiniz.
Evet, son olarak dosyalarımızın yedeğinin tutulduğu diske göz atalım. Görüldüğü üzere Dosya Geçmişi kolay ve kullanışlı bir özellik, Google Drive veya One Drive bulut sistemleri yerine kullanılabilir veya internet erişiminiz yoksa, File History sizin için güzel bir ortak olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder