Vmware Tools (Araçlar) Nedir? - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

14 Ekim 2018 Pazar

Vmware Tools (Araçlar) Nedir?

Vmware Araçları, Vmware platformunda sanallaştırma gerçekleştirenler için geliştirilmiş, sanal makinelerin performansını ve kullanıcı deneyimini arttırmak için kullanılır. Örnek vermek gerekirse, sanal ağ yapılandırmasını, arayüz etkileşimini (İşletim Sistemi) ve dosya paylaşımını sürükle bırak gibi ihtiyaç duyduğumuz işleri kolayca yapabilmemize olanak sağlıyor.

Peki bu araçlar neden varsayılan olarak sisteme dahil edilmiyor? Bunun nedeni  kullandığımız sanal makinelerin işletim sistemine kurularak, çift taraflı bir iletişim gerektirmektedir. Bu işlemde sisteminize az miktar da olsa da yük bindirmektedir. Ayrıca bu tarz bir araca genelde GUI (arayüz)'e sahip işletim sistemlerin de ihtiyaç duymaktayız. Çoğu Sistem Uzmanı, işinin ehli olduğu için ve genelde arayüze ihtiyaç duymadıkları için, arayüz olmadan çalışmaktadırlar. Böylece arayüzün sisteme oluşturduğu gereksiz yükten kurtulmuş olurlar.

Örnek işletim sistemleri;

  • Windos Server 2012 Core
  • Ubuntu Server
  • Centos Server
  • vb... işletim sistemleri, komut satırı (CMD) ile çalışan sistemlerdir.
Bu nedenle bu araçlar ihtiyaca göre, isteğe bağlı yüklenir.

Nasıl Kurulur?

Vmware, işletim sisteminin kurulumuna başlarken bizi şöyle bir uyarı ile karşılıyor.

Bu aşama da Vmware Tools'un kurulumuna başlayabilmek için sisteminizin kurulu ve hazır olduğunu "I Finished Installing" butonu ile bildiriyoruz.
Buton işe yaramaz ve Vmware Tools yükleme aracı çalışmazsa,

Menü çubuğundan "VM" sekmesi altında "Install Vmware Tools..." seçeneğini seçebilirsiniz. Böylece Vmware, Vmware Tools kurulum iso dosyasını sisteme tanıtmış olacak. 
Bizim yapmamız gereken kurulumu başlatmak. Bunun için Cd-Rom'a çift tıklayın.
Karşınıza kurulum işleminin doğruluğunu onaylatan UAC (User Account Control - Bunun hakkında bir yazı hazırlanacak) penceresine "Evet" butonu ile bu kurulumun tarafımızca gerçekleştiğini onaylıyoruz.

Bu adımda kısa bir önyükleme gerçekleşecek.
Bu adımdan sonrası Klasik kurulum aşamaları, Next Next ve Next demeniz gerekiyor...
Bu aşamada ne tür bir kurulum gerçekleştireceğimizi  belirtmemiz gerekiyor. Typical (Tipik - Basit) kurulumu seçerek "Next" butonuna tıklayın.
Ve artık kurulumu başlatabiliriz. Bunun için "Install" butonuna tıklayın.
Sanal makinenizin özelliklerine göre bir iki dakika kurulumun gerçekleşmesini bekleyin.
Tebrikler kurulum başarıyla tamamlandı. Bu aşamayı "Finish" butonu ile tamamlayın.
Son olarak Vmware Tools'un aktif olabilmesi için Sanal makinenizin yeniden başlatılması gerekiyor. Ardından Vmware Tools tamamıyla sisteminize kurulmuş bulunmaktadır. Tebrikler...

Not: Vmware Tools'un sanal makinenizde kurulu olup, olmadığını öğrenmek isterseniz. Vmware çalıştırdığınız sanal makineleriniz de var olup olmadığı hakkında kontrol gerçekleştirmektedir. Eğer yoksa, emin olun sizi bilgilendirecektir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder