Frostpunk - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

12 Ekim 2018 Cuma

Frostpunk


Bu yazımda Frostpunk adlı oyunu inceleyeceğiz. İncelememiz çeşitli kriterlerde olacaktır. İnceleme ve kriterlerin yeterliliğine göre oyunun fiyatı göz alınarak, oyunun satın almaya ve oynanmaya değer olup olmadığını açıklamaya çalışacağım.

Oyun Hakkında Bilgiler



Oyun Türü Strateji, Survivor Oyun Özelliği Indie Oyun Fiyatı 50 TL
Oyun Platformları Steam, GOG OS Platform Windows Oyun Boyutu 6 GB
Yayıncı Firma 11 bit studios Yapımcı Firma 11 bit studios İnceleme Notu 9 / 10
Minimum Sistem İşlemci Türü: 64-Bit mimarisi Önerilen Sistem İşlemci Türü: 64-Bit mimarisi
İşletim Sistemi: Windows 7,8,10 İşletim Sistemi: Windows 7,8,10
İşlemci: 3.2 Ghz Dual Core İşlemci: 3.2 Ghz Dual Core
Bellek: 4 GB Bellek: 8 GB
Ekran Kartı: GTX 660, R7 370 Ekran Kartı: GeForce970, RX580
Directx Sürümü: 11 Directx Sürümü: 11
Depolama: 8 GB Depolama: 8 GB

Hikaye  

Hikayenin kurgusu aslında çok basit. Klasik dünyanın sonu senaryolarından biri fakat oyuna çok başarılı uygulanmış. Basit bir senaryo anlayışına sahip olsa da, emin olsun sizi etkiliyor. Oyunun hikayesi, buz çağının geri dönmesi ve bunu önceden öngören insanların aldığı önlemler sayesinde, inşa edilen ısı jeneratörünün etrafında bir şehir kurmak, insanları olabildiğince doğru bir şekilde yönetmek ve zamana karşı yarışmamız gerekiyor.

Bu temel kurgu üzerine, oyun süresini uzatmak için şimdilik 3 adet farklı senaryo bulunmaktadır. Fakat genel olarak hep aynı, sadece şartlarınızda ufak değişiklikler oluyor. Fakat şuana kadar strateji kategorisinde yapılmış en iyi survivor kurgusu diyebilirim.

Grafik  

Oyunun grafikleri normal oyunlara göre biraz basit kaçmış olsa da bir strateji oyununa göre grafikler oldukça başarılı, sanki o soğuğu gerçekten hissedebiliyorum. Oyunun çizim ve modellemeleri kurguya göre güzel tasarlanmış. Fakat kameranın hareketleri biraz kısıtlı olmuş, kullanırken zorlandığım zamanlar olmuyor değil. Şehriniz büyüdükçe, oyun içinde aradığımızı bulmakta biraz zorlanabiliyoruz.

Oynanış  

Banished oyunu gibi bir şehir simülasyon oyunu, bu nedenle oyun mekaniklerini birbirine benzettim ve hatta Banished'ın senaryolu hali bile diyebiliriz.Amaç dondurucu soğuğa karşı insanları ve kaynakları olabildiğince iyi yönetmek. Bunun için belli başlı yapılar kuruyorsunuz. Örnek vermek gerekirse, insanlar için yemek, barınak ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamanız gerekmekte. Oyunun belli zamanlarında size çeşitli kararlar vermenizi zorlayacak seçimler ile karşılaşıyorsunuz. Bu seçimler bazen insanı gıcık edebiliyor. Keşif birimleri oluşturarak, şehrinizin çevresinde olan yerleri keşfetmenize ve bonus kaynaklar elde etmenize olanak sağlıyor.

Bunların dışında oyunun kontrolleri gayet kolay, ayrıca kaynak yönetimini ve şehrin durumunu inceleyebileceğiniz istatistik tabloları güzelce hazırlanmış. Yine de bazı eksikler var. Mesela insanların nasıl hasta olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. Bunun için bina ısılarına bakmamız ve bina bina araştırmaya koyulmamız gerekiyor. Fakat burada zaman faktörü devreye girdiğinden işleri oldukça zora sokuyor.

Özetle başlarda oyun hakkında hiç bilgimiz olmadığından oynanış zor gelebilir. Fakat tecrübe kazandıkça, oynanış kolaylaşıyor diyebiliriz.

Ses - Müzik  

Sesler genelde fırtına, buzlanma ve insan seslerinden oluşuyor. İnsan sesleri kısıtlı da olsa güzel bir İngiliz İngilizcesi ile seslendirilmiş. Müzikler fazlasıyla dramatik, gerçekten sizi oyunun içine çekebiliyor. Fakat yeterince müzik bulunmamakta, bu da hep aynı şeyleri dinlemenizi gerektiriyor. Belki ileri de müzik sayısı artar.

Fiyat  

Oyunun şuan ki Steam fiyatı 50 TL, şuana kadar gördüğü indirimli fiyatı 36 TL. Açıkçası oyunu normal fiyatında almanızı tavsiye edebilirim. Fakat strateji oyunlarından gerçekten hoşlanan biri iseniz, aksi halde tür değiştirip, deneme yapmak istiyorsanız. İndirim gelmesini bekleyin derim.

İnceleme Videosu

İnceleme videosu hazırlanıyor, yakında eklenecek...

Genel Değerlendirme  

Evet arkadaşlar, farklı kriterlerde oyunu inceleyerek, kriterlerine göre derecelendirme yaptık. Oyuna genel olarak 4 yıldız vererek başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Umarım oyun hakkında merak ettiklerinizi cevaplaya bilmişimdir. Eğer oyun hakkında farklı bir sorunuz varsa, bunu yorum bölümünde bana sorabilirsiniz. Seve seve cevaplaya cağımdan emin olabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder