Vmware ile Snapshot (Checkpoint) - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

12 Ekim 2018 Cuma

Vmware ile Snapshot (Checkpoint)

Vmware üzerinde sanal makinelerimizin snapshot’ını alabilmek oldukça kolay bir işlem. Bunun için Vmware Workstation platformunu açın.
Solda “Library” sekmesinde snapshot’ını almak istediğiniz bir sanal makinenizi seçin. Ardından farenizin sağ tuşu ile çıkan menüden “Snapshot” seçeneğinin üzerine gelin. Resim de gördüğünüz gibi “Take Snapshot” seçeneğine tıklayın yada menü çubuğunda kırmızı ile belirtilen butona da tıklayabilirsiniz. 
Snapshot Alma

Tıklamanız sonucunda sağda ki pencere bizi karşılayacak. Name kısmına snapshot’ın adını yazın. Description kısmına özel bir açıklamanız var ise belirtebilirsiniz. Bunlar, hatırlatıcı bilgiler, sistem özellikleri veya o anki çalışma bilgileri olabilir. Bu kısımları doldurduktan sonra “Take Snapshot” butonunu seçin.
Böylece makinenizin snapshot'ını almış olduk.





Alınan Snapshot’ı Kullanarak, Sistemi Geri Yüklemek.
Sanal makineleriniz işler umduğunuz gibi gitmediğini var sayarsak, sistemi geri yüklemek için iki yol ile ilgili snapshot’ı geri yükleyebilirsiniz.

1.YOL
Vmware Workstation penceresinde sanal makinemizi seçiyoruz.  Ardından faremizin sağ tuşuna basarak, çıkan menüden “Snapshot” seçeneğinin üzerine gelin. Resimde görüldüğü üzere açılan listede “Revert to Snapshot: [En son alınan snapshot’ın adı]” seçeneği ile en son alının snapshot’a geri dönebilir veya listenin en altında oluşsan snapshot listesinden uygun olanı seçebilirsiniz.
2.YOL
Yine Vmware Workstation üzerinden sanal makinemizi seçiyoruz ve menü çubuğu üzerinde kırmızı ile belirtilen butona tıklayarak, en son alınan snapshot’a dönebilirsiniz.


2 yoldan birini seçtiğinizde karşınıza bir onaylama penceresi gelecektir. “Yes” butonu ile sistemin geri yüklenmesini sağlarız.

Snapshot Manager ile Snapshot Düzenlemek, Klonlamak ve Silmek

Snapshot Manager (Yöneticisi) ile snapshot noktalarını düzenleyebilir, klonlayabilir (yedekleyebilir) ve silebiliriz. Kısaca bu pencere ile snapshot noktalarını kontrol altında tutmamıza yarıyor.
Resimde kırmızı alanlarla belirlendiği gibi faremizin sağ tuşu ile çıkan menüden “Snapshot” seçeneğinin üzerine geldiğinizde bir liste çıkıyor. Bu liste üzerinden “Snapshot Manager” seçeneğini seçebilir veya menü çubuğunda belirtilen butona basabilirsiniz. Karşınıza sanal makinemize özgü bir Snapshot Manager penceresi gelecektir.
Uyarı: Sanal makine üzerinde herhangi bir snapshot oluşturulmadıysa, bu seçenek pasif görünecektir.

Bu pencere ile snapshotlarınızın oluşturulma tarihini ve o anki ekran görüntüsünü görebilirsiniz. Bunların dışında ad ve açıklama bölümlerini yeniden düzenleyebilirsiniz.  “Clone” butonu ile snapshot kaydı üzerinden yeni bir sanal makine klonu oluşturabilirsiniz. Eğer snapshot kaydının artık gereksiz olduğunu düşünüyorsanız, “Delete” butonu ile snapshot’ı silebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder