Vmware Workstation ile Sanal Makine Oluşturma - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

10 Ekim 2018 Çarşamba

Vmware Workstation ile Sanal Makine Oluşturma


Vmware Workstation Pro Platformunun Çalıştırılması
Bunun için masa üstünde ki “Vmware WorkStation Pro” adlı kısa yolu kullanarak platformu çalıştırıyoruz. Kurulumdan sonra ilk kez çalıştırdığımız için karşımıza aşağıdaki gibi pencere karşılıyor.
Eğer sahip olduğunuz bir lisans anahtarı varsa, “I have a license key for Vmware Workstation 14” seçeneğini seçin ve anahtarınızı kutucuğa giriniz. Biz bu çalışmamızda 30 Günlük deneme sürümünü kullanacağız. Bunun için “I want to try VMware Workstation 14 for 30 days” seçeneği seçiyoruz ve “Continue” butonuna tıklıyoruz.
 Ardından üstte görüldüğü gibi bir pencere bizi karşılıyor. Bu adımdan sonra Vmware ile sanal makine oluşturmayı öğreneceğiz.
Vmware Workstation ile Sanal Makine Oluşturmak.
Vmware Workstation üzerinden sanal makine oluşturmak için menü çubuğundan “File” menüsünü seçin. Ardından “New Virtual Machine” seçeneğini seçin. Bunun dışında Vmware’nin karşılama ekranında, kırmızı ile belirtilen yere tıklayabilirsiniz.
Karşınıza adımlardan oluşan sanal makine oluşturma sihirbazı gelecek. İlk adım, oluşturacağınız sanal makinenin ayarlarının nasıl yapılacağı belirtiliyor.
Tipik (önerilen) ile kuracağımız işletim sistemine göre Vmware’in daha önceden oluşturduğu hazır ayarları kullanmayı tercih edebilirsiniz. Özel (Gelişmiş) seçeneği ile sistem özelliklerini, tecrübenize ve çalışmalarınıza göre kişiselleştirilmiş ayarlar ile bir sanal makine oluşturmayı tercih edebilirsiniz. Tipik olanı seçerek, “Next” butona basıyoruz.


Bu aşamada kurulacak işletim sisteminin kurulumunu içeren bazı seçenekler bulunmaktadır.
  1. Seçenek: “Install From”: Fiziksel bir disk okuyucu üzerinden işletim sisteminizin kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.
  2. Seçenek: “Installer disc image file(iso): İşletim sisteminizin iso formatlı dosyasını bu seçenek ile seçebilirsiniz. Kurulumu seçtiğiniz iso dosyası üzerinden gerçekleştirecektir.
  3. Seçenek: “I will install  the operating system later”: Bu seçenek ile işletim sistemini daha sonra      kurabilirsiniz.
Not: 3. Seçeneği seçecek olursanız, sonraki adımda işletim sisteminin adını (Windows) ve sürümünü (Home yada Server)belirtmenizi isteyecektir.
Bu 3 seçenekten size uygun olanı seçebilirsiniz, biz “Windows Server 2012” kurulumu gerçekleştireceğimiz için 2. Seçenek ile “Browse” butona basarak, hali hazırda tuttuğumuz iso dosyasını seçiyoruz. Üstteki resimde görüldüğü üzere Vmware iso dosyamızı hemen tanıdı ve bu iso dosyasının “Windows Server 2012” olduğunu belirtti. Bir sonra adıma geçmek için “Next” butona tıklayın.

Bu aşama, Windows işletim sisteminin kurulumunu kolaylaştırmak için sizden bazı bilgiler talep ediyor.
  1. Windows Product Key: bu kısma sahip olduğunuz Windows ürün anahtarını giriyoruz. Bu çalışma örnek olduğundan bu kısmı boş geçeceğim.
  2. Version of Windows to install: Burası kuracağınız işletim sisteminin sürümünü belirtmek için kullanılıyor. Benim kullandığım iso dosyasın da 4 farklı sürüm olduğundan “Windows Server 2012 R2 Standard” sürümünü seçtim.
  3. Personalize Windows: Sanal işletim sistemimize kullanıcı ve şifre oluşturduğumuz alan. Her sürümde çalışmıyor. Fakat ben örnek olması için doldurdum. Kullanıcı adını “Administrator” şifre alanlarını “pa$$word” olarak belirledim. Siz istediğiniz gibi yapabilirsiniz.
Bu bilgileri doldurduktan sonra “Next” butonuna tıklayarak, sonra ki adıma geçiyoruz.

Bir sonra ki aşamaya geçerken, yandaki resimde olduğu gibi bir uyarı karşınıza çıkacaktır. Herhangi bir Windows ürün anahtarı girmediğimiz için bu uyarı vermektedir. Daha sonra manual olarak aktif edeceğimizi ifade etmek için “Yes” butonuna tıklayabilirsiniz.
Bu aşamada sanal makinenizin adını değiştirebilir ve dosyalarının yerini değiştirebilirsiniz.
Virtual machine name: Sanal makinelerinizi ayırt edebilmek için ismini değiştirebilirsiniz. Bu örnekte “DC” (Domain Controller) yazdık.
Location: Sanal makinenizin dosyalarını farklı bir disk ve dizinde bulundurabilirsiniz. Biz varsayılan dizini kullanıyoruz.
Bu aşamayı “Next” butonuna basarak, sonra ki adıma geçiyoruz.
Bu adım, sanal makinemiz için oluşturulacak sanal diskimizin alabileceği maksimum boyutunu ve sanal diskimizin dosya yapının fiziksel diskimizde ne şekilde olacağını belirliyor.
Maximum disk size (GB): Gigabyte türünden disk boyutunu belirtebiliyoruz. Vmware’in ön tanımlı olarak belirlediği 60 GB alan şimdilik bize yeterli.
Store virtual disk as a single file: Sanal diskimizi tek dosya halinde saklıyor.
Split virtual disk into multiple files: Sanal diskimizi parçalar halinde muhafaza ediyor. Taşınabilirliği kolaylaştırıyor, fakat büyük disklerde performans kaybına neden oluyor. Biz büyük diskler oluşturmadığımız için bu seçeneği seçebiliriz.
Bu ayarlamaları yaptıktan sonra “Next” butonuna tıklayarak, sonra ki adıma geçiyoruz.
Bu son aşama da, önceki aşamalarda belirlediğimiz ve Vmware’in kendi belirlediği ayarların bir özetini görebilmekteyiz. Eğer ayarlar da değişiklik yapmak istiyorsanız, “Customize Hardware…” butonuna tıklayabilirsiniz. Ayrıca sanal makinenizi oluşturduktan sonra çalışmasını istiyorsanız, “Power on this virtual machine after creation” seçeneğini seçebilrsiniz.
“Finish” butonu ile sihirbazı sonlandırarak, yeni sanal makinemize kavuşuyoruz. Bu aşamadan sonra klasik işletim sistemi kurulumu gerçekleşiyor. Bir sonraki konuda İşletim sistemi kurulumu anlatılacaktır.
Not: Vmware üzerinden işletim sisteminizi görüntülemekteyseniz, “Ctrl + Alt + Delete” kombinasyonunu sağlamak için resimde kırmızıyla belirtilen butona basabilir yada “Ctrl + Alt + Insert” tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder