Windows Domain Yapısına Katılmak - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

28 Ekim 2018 Pazar

Windows Domain Yapısına Katılmak

Önce ki yazılarımda bir domain yapısı nasıl kurulur öğrenmiştik. Artık bir bağlanabileceğimiz bir domain ortamı bulunduğuna göre bu domain yapısına sunucuları ve client bilgisayarları domain yapısına nasıl dahil edebileceğimizi öğrenelim.

Kurduğumuz domain yapılarına bilgisayarlar dâhil edebilmek için üç önemli şartı yerine getirmeniz gerekiyor.
1. Kullanılan ağ ortamında Domain Controllerin (DC) açık bir şekilde bulunması gerekiyor.
2. Domain Controller ile haberleşebiliyor olması gerekiyor.
3. Domain yapısına dâhil edecek, yetkili kullanıcı hesabı gerekiyor.
Bu örneği CLI_1 adlı sanal makine üzerinde gerçekleştireceğiz.
Dosya gezginini çalıştırın. Ardından “Bu Bilgisayar” seçeneğini seçin ve farenin sağ tuşuna basın. Çıkan listeden “Özellikler” seçeneğini seçin.
Karşınıza gelen bu pencereden kırmızı ile belirttiğim “Ayarları Değiştir” seçeneğini seçin.
“Sistem Özellikleri” adlı pencere karşınıza gelmiş olmalı. Bu pencerede gerekli işlemleri yapabilmek için “Değiştir” butonuna tıklayın.
Çıkan pencerede,  değiştirme yapmadıysanız Bilgisayar adını değiştirin. Ayrıca Üyelik kısmında “Etki Alanı:” seçeneği seçerek, kurduğumuz domain adresini yazıyoruz. Ve “Tamam” butonuna tıklayarak, sonraki adıma geçin.
Açılan pencerede domain controller kurulumu gerçekleşirken, belirlediğimiz kullanıcı bilgileri yada farklı olarak yetki sahibi bir kullanıcı ile giriş yapabiliriz.
Böylece ağ ortamında ki bir domain’e, herhangi sistemimizi nasıl dahil edebileceğimizi öğrendik. Ayarların geçerli olabilmesi için “Tamam” butonuna basın. Ardından önceki pencerede ki “Tamam” butonuna basın ve pencereleri kapatın.
Bu işlem ile sisteminizi yeniden başlatın. Yeniden sistem başladığında karşınıza domain’de kayıtlı bir kullanıcı ile giriş yapmayı deneyeceğiz.
İşletim sistemimize giriş yaparken, yerel bir kullanıcı ile giriş yapmadığınızdan emin olun. Bunun için “Diğer kullanıcı” adlı seçeneği seçin. Burada kullanıcı adımızı tanımlarken, Active directory’e kayıtlı Administrator kullanıcı adını belirtmemiz gerekiyor. Bunun için “MUSTAFA\Administrator” yada Administrator@mustafa.oguz” şeklinde yazmamız gerekiyor. Kullanıcı adını ve şifreyi yazdıktan sonra giriş yapın.
Tebrikler, sisteminizi başarıyla domain’e dâhil ettiniz. Artık domain yapısına diğer sanal makineleri de dâhil edebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder