Windows Domain Kurulumu - Bölüm 3 - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

26 Ekim 2018 Cuma

Windows Domain Kurulumu - Bölüm 3

Önce ki yazımda Domain rollerinin kurulumunu gerçekleştirmiştir. Böylece Domain yapısını oluşturmak için gereken her şeye sahibiz. Artık bir isim ile domain yapısını oluşturalım. 

Öncelikle bunun için işlemleri gerçekleştirdiğimiz DC sunucusu kapandıysa çalıştırıp, açılmasını bekliyoruz.
“Server Manager” penceresinde, resimde sağ üst köşe de görüldüğü gibi. Bildirim bayrağına tıklıyoruz. Açılan bildirimlerde “Promote this server to a domain controller” seçeneğini seçin.
Karşınıza domain yapısını oluşturacak ayarların kurulum sihirbazı gelmiş olmalı. Bu aşamada ağımızda ilk kez domain kuracağımız için “Add a new forest” seçeneğini seçiyoruz. Daha sonra “Root domain name” kutucuğuna domain ismini belirtiyoruz. Ben adım ve soyadım arasına nokta koyarak oluşturdum. Bu adımı “Next” butonuna tıklayarak geçin.
Bu adımda domain kontrolör için gerekli ayarları belirtiyoruz. İlk olarak fonksiyon aşamalarını belirtmemiz bekleniyor. Eğer kullandığımız bir eski domain yapısı var ve kuracağımız domain kontrolünü bu yapıya dahil etmek istiyorsunuz, fakat ana domain kontrolün Windows versiyonu eski olabilir. Aralarında sağlıklı iletişimin gerçekleşmesi için bu eski Windows sürümünün belirtilmesi gerekiyor.
Sonradan gelen seçenekler, kurmaya çalıştığınız domain yapısına göre seçili geliyor.
Açıklamak gerekirse;

  • Domain Name System (DNS) Server: İsim çözümleme sistemi, Domain yapısını kurarken,otomatik seçili geliyor.
  • Global Catalog: Her domain’in  (read only olanlar hariç) veri ve özelliklerin tutulduğu bir katalog bulunmaktadır.
  • Read only domain controller (RODC):

Type the Directory Services Restore Mode (DSRM) password: Domain’i restore modunda kullanabilmek için şifre belirtilmesi gerekiyor.
Bunları anladıysak, “Next” butonuna tıklayın.
DNS ayarlarını oluşturabileceğimiz bir parent zone bulamadığı için bir şey yapmamıza gerek kalmıyor.
Bu adımı “Next” ile geçiyoruz.
Bu adım da domain yapımızın, NETBIOS domain adını belirtiyoruz. Buradaki isim görünen isim olacaktır.
Bu aşamada, Active Directory veritabanının, Log dosyalarının ve SYSVOL klasörlerinin yerini ve istiyorsanız yerini değiştirebilirsiniz. Bu adımı “Next” butonunu kullanarak, sonra ki adıma geçin.
Domain yapısında kullanacağımız ayarları bu adımda inceleyebilirsiniz. Değiştirmek istediğiniz bir ayar varsa, “Previous” butonu ile geri dönüp, düzeltebilirsiniz. “Next “ butonu ile bu aşamayı geçin.
Kurulumun son aşamasında, sistemin özellikleri inceleniyor ve kurulum için yeterli görülürse, “All preprequisite checks passed successfully. Click “Install” to begin installation.” Şeklinde bir onay mesajı görmemiz gerekiyor. Mesajın bize söylediği gibi “Install” butonu ile kurulumu başlatıyoruz.
Kurulum işlemi, sistemin özelliklerine göre 3-5 dakika içerisinde yüklenecektir.
Kurulum tamamlandığında sisteminiz yeniden başlatılır. Böylece sisteminiz Domain Controller olarak yeniden yapılandırılmış olur.
Kurulumun gerçekleştiğini kontrol edebilmek ve domain kontrol yapısını incelemek için “Server Manager” penceresinden “Tools” seçeneğinin altında “Active Directory Users and Computers” seçeneğine tıklayın.
Görüldüğü üzere domain yapımızı başarılı bir şekilde kurduk. Bundan sonra, ağımızda ki diğer sistemlerin domain yapımıza nasıl dâhil edileceğini öğreneceğiz. Bir sonra ki yazım da görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder