GPO ile Arkaplan Resmi Belirleme - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

24 Kasım 2018 Cumartesi

GPO ile Arkaplan Resmi Belirleme

Şirkette kullanılan bilgisayarların arka plan (wallpaper) resmini genel de şirketin logosuna sahip bir duvar kağıdı süsler. Domain ortamına bağlı tüm bilgisayarların duvar kağıtlarını, GPO ile tek seferde değiştirmeyi ve kullanıcının bu değiştirmesini nasıl engelleriz, bunu öğrenelim.
Bunu gerçekleştirebilmemiz için sunucumuz üzerinde diğer bilgisayarların ulaşabileceği bir ortak disk alanı olması gerekiyor. Bunun için sunucuda paylaşıma açık bir klasöre ihtiyacımız var. Bunu nasıl gerçekleştireceğinizi önce ki yazımda belirtmiştim. Şimdi paylaşıma açık olan klasör de "IT Folder" adında bir klasör oluşturdum. Onun için duvar kağıtlarını tutacağım bir klasör ve en nihayetinde kullanacağım duvar kağıdının dosyası bulunmakta.

Bu durumda kullanacağım dizin adresi şu şekilde olacak "\\DC\Ortak Paylaşım\IT Folder\Wallpaper\security.png"
Artık "Group Policy Management" ile yeni bir GPO tanımlayıp, kuralı oluşturalım.
Sunucular da dahil tüm sistemlerde etkin olmasını için GPO'yu Domain düzeyinde oluşturuyorum. Bunun için domain üzerinden "Create a GPO in this domain, and Link it here..." seçeneğini seçin.
Policy'e bir isim verin, ardından "Ok" düğmesi ile group policy objesini oluşturun.
Oluşturduğumuz GPO'ya çift tıklayarak erişin, ardından "Settings" sekmesine tıklayın. Faremizin sağ tuşu ile çıkan "Edit" seçeneğini seçin.
Sol panelden "User Configuration => Policies => Administrative Templates => Desktop => Desktop" yolunu takip edin. Listelenen kurallardan duvar kağıdını belirleyebilmek için. "Desktop Wallpaper" seçeneğine çift tıklayın.
Bu adım da ilk olarak kuralı aktif etmek için "Enable" seçeneğini seçiyoruz. Ardından "Wallpaper Name:" kutucuğuna ağ dizininden sunucu üzerinde ki dosyanın yolunu belirtiyoruz.
Şimdi kullanıcıların duvar kağıdını değiştirmemesini sağlamamız gerekiyor. Bunun için "Prohibit changes" seçeneğine çift tıklayın.
Duvar kağıdını değiştirme özelliğini kapatabilmek için "Disabled" seçeneğini seçiyoruz. İşlem aslında bu kadar.
Kuralı tanımladığımıza göre bunu sistemlere bildirmemiz lazım. Bunu ise "gpupdate /force" komutu ile gerçekleştiriyoruz.
Bu işlemi herhangi bir kullanıcı ile test ettiğimiz de sonucu göreceksiniz. Kolay bir şekilde sistemlerin duvar kağıtlarını değiştirmiş ve kullanıcıların bunu değiştirmesini engellemiş olduk.

2 yorum:

  1. değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık hocam çok işime yaradı.

    YanıtlaSil