GPO Yedekleme ve Geri Yükleme - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

26 Kasım 2018 Pazartesi

GPO Yedekleme ve Geri Yükleme

Yaptığımız Group Policy Objelerini her ihtimale (silinme, değiştirme, donanım arızası) karşı önlem olarak yedeklemek gerekiyor. Böylece Group Policy Objelerimizi kaybetsek veya yanlış bir işlem yapsak bile geri getirebiliriz.

Yedekleme (Backup)

Bunun için "Group Policy Management" penceresini açın.
"Group Policy Objects" klasörünü seçin. Sağ ekranda kayıt tüm objeleri listelenecek tir. Faremizin sağ tuşu ile açılan menüden "Backup All" seçeneğini seçin.
Açılan pencere de yedeklemenin nereye yapılacağını belirtmemiz gerekiyor. Location bölümüne size uygun olan dizini seçin. Eğer çok sık yedek alan birisi iseniz, aldığınız yedeklere açıklama girerek, yedekleri birbirinden kolayca ayırt edebilirsiniz. "Back Up" düğmesine basın ve yedekleme işlemi başlasın.
Birkaç dakika içersin de yedekleme işlemi başarıyla tamamlanacaktır. Group policy objelerimizi 3 adım da kolayca yedeklemiş olduk.

Geri Yükleme (Restore)

Şimdi silineni geri getirebilmek için öncelikle var olan group policy objelerini silelim. Bunun için silecek objeleri seçerek, farenin sağ tuşu ile açılan seçenekten "Delete" seçeneğini seçin.
Yedekleme işlemine benzer bir pencere bize silinme işleminin gerçekleştiğini belirtiyor.
Gördüğünüz üzere şuana kadar tanımladığımız objeler artık yok...
Objeleri geri getirmek için faremizin sağ tuşu ile çıkan menüden "Manage Backups" seçeneğini seçin.
Açılan pencere, yedeklemeyi gerçekleştirdiğiniz dizin üzerinden kayıtlı yedekleri size listeler. Ne yazık ki bu objeleri tek tek seçerek geri getirebiliyoruz ve yeniden objeleri linklememiz gerekiyor. "Arkaplan" adlı objeyi seçerek, "Restore" düğmesine tıklayın.
Bu uyarı penceresi, Bu geri yükleme işlemini yapmak istiyor musunuz? sorusuna "Ok" ile cevap verdikten sonra...
Geri yükleme işlemi tamamlanmış oluyor.
Görüldüğü üzere Arkaplan objesi geri geldi. Fakat bunu önceden tanımladığımız yere ilişkilendirmemiz gerekiyor.
Arkaplan objesini domain de bulunan herkese uygulamak istediğim için, Domain seviyesine "Link an Existing GPO..." seçeneği ile ilişkilendiriyorum.
Açılan pencereden group policy objesini seçip, "Ok" butonuna basın.
Sonunda her şey eskisi gibi geri yüklenmiş oldu. Geri yüklemek ve objeyi OU'ya linklemek bu şekilde gerçekleşiyor. Bu işlemi GPO üzerinde yapacağınız değişiklerin nasıl bir sonuçları olacağından emin olmadığınız zamanlarda da kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder