DHCP Server - Exclusion Range ve Reservation İşlemleri - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

11 Aralık 2018 Salı

DHCP Server - Exclusion Range ve Reservation İşlemleri

Artık DHCP ile belli bir Ip'yı veya Ip aralığını dağıtılmamak üzere listeden çıkarabilir veya bilgisayar ve cihazların her zaman belli bir Ip'yı alması için rezerve (reservation) edebilirsiniz. Bu işlemlerin nasıl gerçekleştirildiğini beraber görelim.
İlk olarak DHCP konsol penceresini çalıştırın.
İlk olarak dağıtılmasını istemediğimiz Ip veya Ip aralığını belirtebilmek için işlemi yapacağımız scope altında "Address Pool" seçeneğini seçin. Ardından "New Exclusion Range" seçeneğini seçin.
Çıkan pencerede dilerseniz sadece başlangıç Ip'yi yazarak, tek bir Ip'yı listeden çıkarabilir veya Ip sayısına göre başlangıç ve bitiş Ip'lerini belirterek, belli bir aralığı dağıtmamak üzere listeden çıkartabilir isiniz.
Ben bu örneğimde 21'den 50 dahil tüm Ip'leri farklı bir amaç için kullanacağımdan, bu aralığın otomatik dağıtılmasını istemiyorum.
Sıra geldi, kullanılan veya kullanılacak bir Ip'yi bilgisayar veya cihazlara tahsis (reserve) etmek. Bu işlemin iki yöntemi vardır.
1.Yöntem: Hazırda ip alan bilgisayarların ve cihazların kayıt edilmesi.
2.Yöntem: Cihazın mac adresi biliniyorsa, mac adresi üzerinden kayıt edilmesi.
1.Yöntem üzerinden yapmak daha kolaydır. Çünkü zaten hali hazırda bir ip alan cihaz veya bilgisayarı sadece kayıt etmemiz gerekiyor. Bunun için "Address Leases" seçeneğinde kayıtlı ipler üzerinden "Add to Reservation" seçeneğini seçmek.
Görüldüğü üzere kayıt işlemi gerçekleşti. Artık "172.16.0.140" Ip adresi "CLI-1" adlı bilgisayar için tahsis edildiğinden dağıtılacak ip listesinde yer almayacak.
2.Yöntem için Scope altında ki "Reservations" seçeneğinin üzerinden "New Reservation..." seçeneğinin seçilmesi gerekiyor.
Karşımıza gelen pencerede tahsis edilecek Ip adresini yazmak ve Ip adresini kullanacak cihazın Mac adresini belirtmeniz gerekiyor. Bu işlemi gerçekleştirdiğiniz de sanki cihazınız, statik Ip işlemi gerçekleştirmiş gibi aynı Ip adresini kullanmaya başlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder