DNS Nedir? Ne işe Yarar? - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

12 Aralık 2018 Çarşamba

DNS Nedir? Ne işe Yarar?

Bilgisayarların ve cihazların birbiri ile haberleşmelerini Ip adresleri sağlamaktadır. Kullandığınız bir bilgisayar ile başka bir cihaz veya bilgisayara ulaşmak, iletişime geçebilmek için Ip adresini biliyor olmanız gerekmektedir. Lakin birden fazla bilgisayarla iletişime geçmeniz gerektiğinde, tüm bilgisayarların ip adreslerini akılda tutmamız biraz zor... Bunlar

İşte burada devreye DNS (Domain Name System) girmektedir. DNS sunucuları isme karşılık gelen Ip adreslerini tutan bir veritabanı gibidir, fakat yaptığı iş sadece bu değildir. Kendisine gelen ismi çözümleyerek, isme karşılık gelen Ip adresine sizi yönlendirir. Böylece bir cihaz, bilgisayar veya servise ulaşmak istediğiniz de Ip adresini bilme zorunluluğunda kalmadan, sadece kolay hatırlanabilen bir isim ile ulaşabilirsiniz.

DNS Çözümlemesi


Hazırladığım şema üzerinden Domain isim çözümlemesini nasıl gerçekleşiyor, açıklamaya çalışayım. İlk olarak bilgisayarınız Ip adresini Dns önbellekte arar. Bulamadığında host dosyasında kayıtlı olup olmadığına bakar. (Not: Host dosyasında kayıtlı adres daima baskındır. Çünkü Domain ismine ait bir kayıt bulduğu için sonra ki adımlara geçiş yapmaz.) Eğer host dosyasında bu kaydı bulamaz ise ağa bağlı varsayılan DNS sunucusuna başvurur. DNS sunucusu bu bilgiyi kendi için barındırmıyor ise bağlı olduğu internet ağı üzerinden 13 adet olan root dns sunucularına sorar. Root sunucuları bu bilgiyi barındırmıyor ise bir alt seviyesi olan Top Level Domain katmanında ki sunuculara yönelir. Burada Domain uzantısına göre ilgili sunucuda kayıtlı domain ismine göre Ip araştırması yapılır ve sonuç bulunduğu taktirde aynı yoldan geri istemciye iletilir. Bu işlem mili saniyeler içerisinde gerçekleşir ve DNS ön belleğine kayıt edildiğinden işlem tekrar edilmez.

Böylece yapılan bu işlemler ile numaralar yerine harfler kullanabiliyor ve bu harfler ile de akılda kalıcı isimler tercih ederek kolayca bağlantıya erişim sağlamış oluyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder