DHCP Server - FailOver Cluster Kurulumu - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

11 Aralık 2018 Salı

DHCP Server - FailOver Cluster Kurulumu

Şirketlerimizde DHCP sunucusu önemli bir servistir. Çünkü bu servis devre dışı kalır veya hizmetini gerçekleştiremez ise bilgisayar ve cihazlarımız Ip talebinde bulunamaz. Bu durum ağ yapımızda haberleşmeyi olumsuz olarak etkiyecektir. Bu durumun önüne geçebilmek için yedek bir DHCP sunucusuna ihtiyacımız var. Birincil DHCP serverı herhangi bir sebeple hizmet veremezse, İkincil DHCP serverımız hizmet vermeye başlayacaktır. Yapacağımız bu işleme Failover Cluster denilmektedir.

DC adlı sunumuz da birincil DHCP server kurulumunu zaten gerçekleştirmiştik. İkincil bir DHCP Server kurulumu için SVR-2 adlı sunucuyu kullanacağım. Burada DHCP server kurulumunu tekrar anlatmayı ihtiyaç duymuyorum. Dilerseniz "DHCP Nedir? Kurulumu Nasıl Yapılır?" adlı yazımı okuyabilirsiniz. İkincil DHCP serverı üzerinde kurulum hariç herhangi bir işlem yapmayacağız. Tüm işlemi birincil DHCP Serverı üzerinden gerçekleştireceğiz.
Not: Önce ki yazımızda oluşturmuş olduğumuz ikincil scope (Ip alanı) için SVR-2 adlı sunumuza Wmnet2 adlı yeni ağ adaptörü eklemeniz ve Statik Ip tanımlamanız gerekmektedir.
 DC adlı Domain Controller sunumuzdan DHCP Consolunu çalıştırın.
 Sol panelde "IPv4" seçeneği üzerinden faremizin sağ tuşu ile çıkan menüden "Configure Failover" seçeneğini seçin.
 Karşımıza gelen pencerede DHCP sunucusu üzerinde aktif olarak hizmet veren Scope (Ip Alanları) listeleniyor. "Select All" seçeneği ile hepsini seçip, "Next" butonu ile sonra ki adıma geçiş yapıyoruz.
Bu adımda, partner olarak kullanılacak DHCP server kurulu sunucumuzu tanımlamamız gerekiyor. Bunun için "Add Server" seçeneğini seçin.
"This Server" seçeneğine Sunumuzun adını yazıp, "Ok" butonuna basın.
 Böylece partner sunucuyu belirtmiş olduk. Artık sırada ki adıma geçelim.
 Bu adımda ise oluşturacağımız failover ayarları ile iki sunucunun arasında ki ilişkiyi nasıl gerçekleştireceğini belirtiyoruz. Burada ki parametrelerin ne işe yaradığını kısaca açıklamaya çalışayım.

Releationship Name: Oluşturulacak Failover ilişkisinin benzersiz ismini belirtiyoruz. Bu ismi, sistem tarafından otomatik olarak belirlenmektedir. Farklı bir isim belirtmek tamamen size kalmış bir durumdur.
Maximum Client Lead Time: Bir DHCP istemcisinin kira süresine ek olarak tanımlanan süre belirlenir. Bu durumda DHCP üzerinde örneğin 8 saat kiralama süresi ayarlandıysa, MCLT değeri de 1 saat ise, kira süresi toplamda 9 saat olacaktır. Bu MCLT değeri ikinci sunucuya gönderilerek kira sürelerine ilave edilmesi sağlanmış olur. Normalde RFC 2131 standartlarına göre DHCP Failover konfigürasyonunda ana DHCP sunucu bir istemciye kiraladığı ip adresine DHCPACK mesajı ile onay vermesi için kiralamaya ait kayıtların her iki DHCP sunucuya da kaydedilmesi gerekir. Böyle bir çalışma şekli DHCP performansını yavaşlatacağı için, birincil DHCP sunucu istemciye ip adresini verir ve DHCPACK ile de onaylar ve sonrasında bir replikasyon güncelleme paketi ile bu değişikliği replikasyon partneri olan ikinci DHCP sunucuya gönderir. Eğer birincil DHCP sunucu ile Failover Partner’I olan ikinci sunucu arasındaki iletişim koparsa bu durumda burada belirtilen MCLT süresi kadar süreyi kira sonuna ilave eder.
Load Balance: İki DHCP sunucusu arasında yük paylaşımı yapılan bir bağlantı gerçekleşir. Bu durumda iki sunucuda aktif olarak çalışır. Oluşacak yükü "Load Balance Percentage" bölümünde verdiğiniz yüzdelere göre paylaştırarak iki sunucu hizmet verecektir. Bir sunucunun devre dışı kalması, bu hizmeti ayakta tutacaktır. Lakin paylaşılan yük, artık tek bir sunucu tarafından göğüslenecektir.
Hot Standby: Bu seçenek ile ikincil olan DHCP sunucusu sadece yedek oyuncu misali beklemede olacaktır. Birincil sunucu, "State Switchover Interval" seçeneğinde ki süre içinde yanıt veremediğinde ikincil DHCP sunucusu devreye girerek, hizmet vermeye başlayacaktır.
Shared Secret: İki sunucu arasında gerçekleşecek replication iletişimi için şifre tanımlamamız gerekiyor.

Bu pencereyi anladıysak, sırada ki adıma geçelim.
Son adıma gelmiş bulunmaktayız. Bu adımda yaptığımız ayarların özeti sunulmaktadır. "Finish" butonuna basın.
İşlem tamamlanırken iki sunucu arasındaki farklılıkları eşitlemek üzere replication işlemi gerçekleşiyor. Replication işlemi tamamlandığında "Close" butonu ile pencereleri kapatabilirsiniz.
Şimdi ikincil DHCP sunucumuzu barındıran SVR-2 adlı sunumuzun DHCP Konsolunu açtığımızda, birincil DHCP sunucumuzda oluşturduğumuz scopeların replication işlemi ile kopyalandığını (eşitlendiğini) görebilmekteyiz.
Artık DHCP sunucularından biri yanıt vermediğinde, diğer sunucumuz hizmet vermeye devam edecek. Böylece Ip dağıtma işlemi, kesintiye uğramadan çalışmaya devam edecektir.

1 yorum: