DNS Server - Conditional Forwarders Nedir? - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

12 Aralık 2018 Çarşamba

DNS Server - Conditional Forwarders Nedir?

Conditional Forwarders, koşullu olarak alan adının çözümlenme işleminin farklı bir dns servera yönlendirilerek çözümlenmesine denir. Yani kullandığımız DNS sunucusunda ulaşmak istediğimiz alan adının kaydı olmadığını ve Ip adresini bilmediğimizi varsayalım. Lakin bu alan adının varlığından haberdarız ve bulunduğumuz ortamda kullanılması gerekiyor. Bu durumda DNS sunucusu üzerinden domain ismini koşullu olarak başka bir DNS server'a yönlendirerek, İsim çözümleme işini yönlendirdiğimiz DNS sunucuya yaptırmış oluyoruz.
Server Manager üzerinden DNS Manager konsolunu çalıştırın.
 "Conditional Forwarders" seçeneği üzerinden "New Conditional Forwarder" seçeneğini seçin.
İstemci tarafından gönderilebilecek domain ismini yazın. Ben örneğimde "ornek.com" adlı adresi ele aldım. Ardından alan adının Ip bilgisini taşıyan DNS sunucusunun adresini yazıyoruz. Örnek olarak "8.8.8.8" Ip adresli Google DNS sunucusunu kullanıyorum.
Komut İstemcisi üzerinden "ornek.com" adlı alan adına ping gönderdiğimde isim çözümlemesinin yapıldığını görebilmekteyiz.
Ayrıca nslookup komutu ile ip bilgisinin nereden geldiğini görebiliriz. Resimde görüldüğü üzere kendi DNS Sunumuz tarafından sağlandığı gözükmekte. Bunun nedeni DNS sunucusu, talep ettiğimiz Ip adresini Google Dns sunucusundan tedarik ederek bize sunması.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder