Exchange Server - Mailbox Export/Import İşlemleri - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

29 Aralık 2018 Cumartesi

Exchange Server - Mailbox Export/Import İşlemleri

Exchange Server üzerinde mail hesabı bulunan kullanıcıların mailleri yedeklenebilir ve geri yüklenebilir. Hatta bir başka kullanıcıya ait mail yedeğini farklı bir kullanıcının hesabına geri yükleyebiliriz. Bu örneğimde A kullanıcısının işten ayrıldığını ve B kullanıcısının işe girdiğini düşünelim. A kullanıcısının yedeğini, yeni işe başlayan B kullanıcısına geri yükleyeceğiz.
Öncelikle bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için sunucumuz üzerinde "Exchange_Yedek" ismininde bir klasör oluşturup, paylaşıma açıyoruz. Paylaşım adında sonuna "$" işaretinin bulunmasına özen gösterin. Böylece klasörünün diğer kullanıcılar tarafından görünmez olur. Daha sonra "Persmissinons" butonuna basın.
Burada vereceğimiz izin Exchange Server'ın paylaşımda bulunan bu klasöre dosya yazabilmesi için "Exchange Truested Subsystem" kullanıcının eklenmesi ve "Read/Change" izinlerinin verilmesi gerekiyor.
Aynı şekil klasörümüzün "Security" tabı içinde gerekli, "Exchange Trusted Subsystem" kullanıcısını ekleyerek, "Full Control" veriyoruz.
 Şimdi gerekli olan "Mailbox Export/Import" rolünün eklenmesi gerekiyor. Bunun için sol panelden "Permissions" seçeneğini, ardından "admin roles" seçeneğini seçin. "Organization Management" seçeneğini seçin ve düzenleyin.
 Açılan düzenleme ekranından rol eklemek için "+" simgesine tıklayın.
 Açılan listeden "Mailbox Import/Export" rolünü seçin ve "Ok" butonuna basın.
Rolümüzü seçtiğimize göre rol grubunu "Save" butonu ile kayıt ediyoruz. Bu işlemden sonra ECP portaldan bir çıkış (Logout) yapmamız ve tekrardan giriş (login) gerçekleştirmemiz gerekiyor.
 Şimdi maillerini yedekleme yapacağımız kullanıcıyı seçiyoruz. Ardından ekstra seçeneklerden "Export to a PST file" seçeneğini seçiyoruz.
 Açılan pencerede farklı bir kullanıcı seçebilir, seçeneklerden sadece mailbox veya mailbox + arşiv seçeneklerini kullanabilirsiniz. "Next" diyerek sonra ki aşamaya geçelim.
Bu aşamada paylaşıma açtığımız klasörün "UNC" adresini ve kayıt olacak dosyanın adını uzantısı ile yazıyoruz. Sonra ki adıma geçelim.
Export işlemi tamamlandığında hangi kullanıcıya haber verebileceğini seçebilirsiniz. "Finish" butonu ile işlemi tamamlıyoruz.
 Görüldüğü üzere Export etme işlemi başladı.
 Paylaşımda ki klasörümüze baktığımızda dosyanın başarılı bir şekilde aktarıldığını görmekteyiz.
 Şimdi yedeğini aldığımız A kullanıcısını seçip, silelim.
 Silme işlemini "Yes" butonu ile onaylıyoruz.
 Şimdi B kullanıcısı oluşturalım.
 Yeni kullanıcının gerekli bilgilerini yazdıktan sonra "Save" butonu ile kayıt ediyoruz.
 Artık B kullanıcısı oluştuğuna göre yedeklediğimiz dosyayı import edebiliriz. Bunun için ekstra menüsünden "Import PST" seçeneğini seçiyoruz.
 Açılan pencereden dosyanın "UNC" yolunu yazıyoruz. "Next" butonu ile sonra ki aşamaya geçelim.
İşlem yapacağımız kullanıcıyı seçiyoruz ve sonra ki aşamaya geçebiliriz.
Burada işlem tamamlandığında bildirimi gerçekleştirecek kullanıcıyı seçtikten sonra "Finish" butonuna basıyoruz.
Evet, Import işlemi başladı. Bir süre bekledikten sonra işlem tamamlanacaktır.
Oluşturmuş olduğumuz yeni kullanıcı ile giriş yapıyoruz.
Sonuç ortada! Kullanıcı yeni olmasına rağmen A kullanıcısının mailbox bilgileri bu kullanıcıya aktarılmış oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder