File Server Resource Manager ile Dosya Filtreleme - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

2 Aralık 2018 Pazar

File Server Resource Manager ile Dosya Filtreleme

File Server ile oluşturmuş olduğumuz paylaşımların sahip olacağı dosyaları belirleyebiliriz. Bu işlemi File Screening ile gerçekleştiriyoruz. File Screening sayesinde belli başlı dosya uzantılarını yasaklayarak, sadece olmasını istediğimiz dosya formatlarını depolama alanında bulunmasını sağlarız.

Bunu muhasebecilikten örnek vererek açıklamaya çalışayım. Bir muhasebecinin kullanacağı dosyalar az çok bellidir. Genelde excel, word ve benzeri ofis ve raporlama dosyalarını kullanır. Yani muhasebenin video, resim, müzik veya exe uzantılı dosyalarla işi olmadığını düşünüyoruz ve bu dosyalar ile gereksiz yere depolama alanlarını işgal etmemesi planlıyoruz. Bu durumda Muhasebe departmanı için bazı dosya formatlarını kısıtlamamız gerekiyor.

"File Server Resource Management" penceresini açın.
Sol panelde "File Screening Management" seçeneği altında "File Screening Templates" seçeneğini seçin. Kendi şablonumuzu oluşturmak için orta panelde boş bir yere farenizin sağ tuşu ile açılan pencerede "Create File Screen Templates..." seçeneğini seçin.
Açılan pencerede şablona bir isim veriyoruz. Ardından listeden hangi dosya uzantılarını yasaklamak istiyorsak, bunları seçmemiz gerekiyor. Resimde görüldüğü üzere ofis ve text dosyaları dışında tüm seçenekleri yasaklamak üzere seçtim. Siz ihtiyacınıza göre bu seçenekleri değiştirebilirsiniz. Seçiminizi yaptıktan sonra "Ok" butona basın.
Görüldüğü üzere şablonumuz hazır. Şimdi bu kuralı uygulayacağımız dizini seçmemiz gerekiyor.
Bunun için sol panelden "File Screening Management" seçeneği altında "File Screens" seçeneğini seçin. Orta pencere üzerine gelin ve farenin sağ tuşuna basın. Açılan menüden "Create File Screen..." seçeneği seçin.
Açılan pencereden, işlemi uygulamak istediğiniz paylaşım yolunu belirtin. Ardından oluşturduğumuz File Screen şablonunu seçin. Seçimi gerçekleştirdi iseniz "Create" butonu ile kuralı oluşturun.
Görüldüğü üzere kuralımız oluştu. Artık bunu test edelim.
Client bir bilgisayardan giriş yapıyorum. Uyguladığım paylaşım dizine giderek, bir resim dosyasını paylaşıma taşıyıp bırakmayı denediğim de, sistem bunu gerçekleştirmeye iznim olmadığını belirtiyor.
Fakat bir ofis dokümanı sürükleyip, bıraktığımda işlem başarılı bir şekilde sonuçlanıyor. Böylece paylaşımda gereksiz uzantılı dosyalardan kurtulmuş oluyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder