File Server Resource Manager ile Kota İşlemleri - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

2 Aralık 2018 Pazar

File Server Resource Manager ile Kota İşlemleri

Önce ki yazımızda departmanlara özgü paylaşım klasörleri oluşturmuştuk. Fakat sistemlerimiz de ne kadar depolama alanımız bulunsa da, çalışanların sayısı, dosya sayısı ve dosyalarının büyüklüğüne göre yeterli gelmeyecektir. Hatta sadece 1 kişi bile sunduğumuz bu depolama alanını tek başına işgal edebilir. Bu durumu engellemek ve takibinin yapılması gerekiyor.

Burada bizim yardımımıza File Server Resouce Manager (FSRM) yetişiyor. FSRM ile oluşturacağımız kota şablonları ile disk kullanımını kısıtlayabilir ve kota kullanım bilgilerine göre kullanım loglanabilir, raporlar oluşturulabilir veya hem kullanıcıya, hem de Admine bu kota kullanımını mail vasıtasıyla bilgilendirebiliriz.
Not: Domain ortamında Exchange Mail Sunucusu varsa, mail üzerinden kolayca bu bilgilendirmeyi yapabilirsiniz.
Kota işlemini gerçekleştirebilmek için "File Server Resource Managerı" çalıştırın.
İlk olarak özel bir kota şablonu (Kota kuralı) oluşturmamız gerekiyor. Bunun için "Quota Management" seçeneği altında "Quota Templates" seçeneğini seçin. Orta pencerede varsayılan kota şablonları listelenecektir. Boşluğa farenin sağ tuşu ile tıklayın. Çıkan menüden "Create Quota Template..." seçeneğini seçin.
Açılan pencerede, "Template Name" bölümüne bir şablon ismi girmemiz gerekiyor. "Space Limit" ile kotayı uygulayacağımız kullanıcıların kota limitini belirliyoruz. Şimdi dikkat edilmesi gereken bir yeri belirtelim. Kullanıcılarımıza kotayı iki şekilde uygulayabilirsiniz.
Hard Quota: Bu seçenek kotanın kesin olduğunu ifade eder. Yani kullanıcılarınız bu kota limitini ne şartlarda olursa olsun, kotanın üzerine çıkamaz.
Soft Quota: Bu seçenek ensek bir kota kullanımı sağlar, fakat daha fazla kontrol (denetim) gerektirir. Kullanıcılarınız belirtilen kotanın üzerine çıkabilir, maksat "işi görülsün" diye, fakat Admin bu işlemi takip etmeli. Depolama alanlarını korumak için takip yapmak önemlidir.
Şimdilik örneğimiz de "Hard Quota" seçeneğini seçiyoruz.

Notification Thresholds bölümü, kota kullanımı yüzdesine göre çeşitli raporlar, uyarı mailleri gibi işlemleri otomatikleştirmek için kullanılır. Belirtiğimiz kullanım yüzdesine göre sistem Admin ve kullanıcıyı bilgilendirir.

Normalde bu kısmı anlatmak istemiyordum. Nedeni Domain ortamımda Exchange Mail sunucusu kurulu değil. Fakat rapor oluşturma seçeneği ile biraz mantığını açıklamak istedim. Yeni bir bildirim oluşturmak için "Add" butonuna basın.
"Add Threshold" adında yeni bir pencere açılacaktır. Pencerenin en başında uyarının oluşturulacağı kullanım yüzdesi miktarını belirtiyoruz. Ben örneğimde kota kullanımı %85 olunca, bu işlemi gerçekleştirmesini istiyorum.
Bunun altında 4 adet sekme olduğunu fark etmiş olmalısınız. Sırasıyla açıklayacak olursam;
E-mail Message: Bu sekme kota kullanımı belirtilen yüzdeye ulaşınca, diler Admin'e dilerseniz de Kullanıcıya otomatik mesajlar oluşturup, bilgilendirebilir siniz. Not: Bu özelliği kullanabilmek için ortamda bir mail servisi olması gerekiyor.
Event Log: Bu sekme öncekinden farkı gerçekleşen olayları sistem günlüklerine kayıt etmesi ve Adminin logları manuel takip etmesidir.
Command: Bu sekmeyi unuttum, hatırlayınca yazarım.
Report: Rapor oluşturma sekmesi ile istediğiniz raporu, istediğiniz dosya formatın da oluşturabilir. Yine bu raporu mail olarak Admine ulaştırabilirsiniz.

Biz bu örnekte sadece rapor oluşturmayı ve oluşturulan rapora nasıl ulaşabileceğimizi öğreneceğimizden "Report" sekmesini seçin.
Raporları oluşturması için ilk olarak "Generate reports" seçeneğini seçin. Ardından seçeneğin altında ki listeden Quota Usage(Kota Kullanımı) seçeneğini seçin. "Ok" butonu ile bu işlemi tamamlayın.
İşlem tamamlandığında gördüğünüz üzere bildirimler listelenmiş oldu. Bu şablon oluşturma işlemini "Ok" butonu ile tamamlayın.
Artık şablonumuz hazır. Sıra bu şablonun nasıl kullanılacağını öğrenmek.
Bunun için "Quota Management" seçeneği altında "Quotas" (Kotalar) seçeneğini seçin. Orta pencereye faremizin sağ tuşu ile basın. Çıkan menüden "Create Quota" seçeneğini seçin.
Quota Path ile kotanın uygulanacağı paylaşımın dizinini belirtiyoruz. Önce ki yazımda oluşturduğum Muhasebe dizinini seçiyorum. Ardından uygulanacak kota şablonunu belirtiyoruz. Burada Muhasebe departmanı için oluşturduğumuz şablonu seçiyoruz. "Create" butonu ile işlemi tamamlayın.
Artık kotayı oluşturduk ve dizimize uyguladık. Şimdi nasıl çalıştığını gözlemleyelim.
Client bilgisayarından bir muhasebe kullanıcı hesabı ile giriş yaptım. Oluşturmuş olduğum 450 MB'lık dosyayı paylaşım klasörüne taşıyorum.
Sunucumuza geri döndüğümüzde, "Storage Reports Management" seçeneğini seçin. Orta pencerede bir rapor oluşturuğunu göreceksiniz. Paylaşıma taşıdığımız dosya kota limitinin %85ni kullandığını görebilirsiniz.
Şimdi client'a geri dönüp, aynı büyüklükte farklı bir dosya taşımaya çalışalım. Gördüğünüz üzere "klasör üzerinde yeterli yer yok" uyarısını aldık.
Şimdi oluşturulan raporları inceleye çalışalım. Bunun için "C:\StorageReports\Incident" dizinine ulaşın. Oluşturulan tarihe göre son rapor dosyanızı bulabilirsiniz.
Rapor dosyasını açtığınızda muhasebe paylaşımının kota kullanımını görebilmekteyiz. Dilerseniz, ihtiyacınıza göre farklı raporlar oluşturarak, daha kapsamlı bilgiler öğrenebilirsiniz. Bir sonra ki yazımda Dosya uzantı filtrelemesi ile paylaşımda kullanılacak dosyaları belirlemeyi öğreneceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder