Vmware ESXI Nedir? Nasıl Kurulur? - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

26 Ocak 2019 Cumartesi

Vmware ESXI Nedir? Nasıl Kurulur?

ESXI, Vmware tarafından sanallaştırma amacı üzerine geliştirilmiş Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Bu işletim sistemi sayesinde bir bilgisayar (sistem) için birden fazla sanal bilgisayarlar oluşturabiliyor ve yönetebiliyoruz. ESXI'ın kullandığı özel bir sistem arayüzü bulunmamaktadır, bunun için ikincil bir bilgisayar ile ESXI sunucumuzun ip adresini Http protokolünü kullanarak bağlanıyoruz. Ayrıca yine Vmware'nin geliştirmiş olduğu vCenter ve vSphere Client yazılımı sayesinde birden fazla ESXI sunucularını tek bir arayüz çatısı altında kontrol edebilmekteyiz.

ESXI Kurulumu

Kurulum için gerekli olan VMware vSphere Hypervisor (ESXi) 6.7 işletim sistemini indirmemiz gerekiyor.
VMware vSphere Hypervisor (ESXi ISO) image (Includes VMware Tools)

Bu yazıyı hazırlamak için lab ortamı olarak Vmware Workstation sanallaştırma platformunu kullanacağım. Fiziki makineler üzerine kurabilmek için minimum sistem gereksinimlerini karşıladığınız dan emin olmalısınız.
Minimum Sistem Gereksinimleri:

  • 2 Çekirdekli 64 bit İşlemci (Sanallaştırma Destekli)
  • 40 GB Depolama
  • 4 GB Ram (Tavsiye Edilen 8 GB)
ESXi adında bir sanal makine oluşturdum ve indirmiş olduğumuz iso dosyasını boot etmesi için tanıttım. Bu işlemi fiziki sistemde normal CD'li kurulum olarak düşünebilirsiniz.
Sistemi başlattığımızda iso dosyamızın boot edilmesini bekliyoruz.
Kurulumu gerçekleştirecek dosyaların yüklenmesini beklememiz gerekiyor.
Bir süre daha kurulumunun yüklenmesini beklememiz gerekiyor.
Artık kurulum işlemine başlayabiliriz. Karşılama ekranını "Enter" tuşu ile geçiyoruz.
Karşımıza gelen lisans anlaşmasını "F11" tuşu ile kabul edip, devam ediyoruz.
Bu adımda kurulumu gerçekleştireceğimiz diski seçiyoruz ve "Enter" tuşu ile işleme devam ediyoruz.
Bu aşamada kullandığınız klavye dil şablonunu seçiyoruz. Ben Turkish (Türkçe) seçeneğini tercih ettim. Normalde Windows sistemlerinde bu tercihi yapmak sorun yaratabilmektedir. Lakin Linux sistemlerde bu sorunun yaşanacağına inanmıyorum.
Bu aşamada sunucumuza giriş yapabileceğimiz "root" kullanıcısına bir parola belirliyoruz.
 Artık "F11" tuşu ile kurulumu onaylayıp, kurulumu başlatıyoruz.
Vmware ESXi işletim sisteminin kurulum süresi en fazla 4-5 dk, fakat sisteminizin özelliklerine göre bu durum değişebilir.
Artık kurulum tamamlandığına göre tanımladığımız iso dosyasını çıkarmak için "Remove the installation media before rebooting." seçeneğini seçip, "Enter" butonu ile sistemi resetliyoruz.
 Kısa bir süreliğine sistemin kendini yeniden başlatmasını bekliyoruz.
Böylece ESXi kurulumunu gerçekleştirmiş olduk. Gördüğünüz arayüz ESXi'nin temel arayüzü olmaktadır. Bu arayüz üzerinden sadece ağ yapılandırmasını ve sistem  adını belirleyeceğiz. Böylece ikincil bir sistem üzerinden sunucumuza bağlanabileceğiz.
Kurulum sırasında belirtiğimiz root parolamızı yazıp, "Enter" tuşu ile giriş yapıyoruz.
 Bunun için "Configure Management Network" seçeneğini seçiyoruz.
 Karşımıza gelen seçeneklerden "IPv4 Configuration" seçeneğini seçiyoruz.
Statik Ip yapılandırmasını gerçekleştirebilmek için "Set static IPv4 address and network configuration" seçeneğine gelip "Space" tuşu ile seçiyoruz.
Ardından ağımızda bulunan ikincil sistemle haberleşebilmesi için IP ve Subnet Maskesini tanımlıyoruz ve "Enter" tuşu ile yapılandırmayı tamamladık.
Daha sonra ESXi sunucumuza ismini vermek için "DNS Configuration" seçeneğini seçin.
"Use the following DNS server addresses and hostname" seçeneğini "space" tuşu ile seçip, "Hostname" seçeneğine sunucumuzun ismini veriyoruz. Ardından "enter" tuşu ile işlemi tamamlıyoruz.
Artık yaptığımız yapılandırmaları tamamladığımıza göre "Esc" butonu ile ana ekrana geri dönmemiz gerekiyor.
Bu aşamada bize yapılan değişiklikleri kaydetmemiz gerekiyor. "Y" tuşu ile işlemi kaydediyoruz. Buraya kadar Vmware ESXi işletim sisteminin kurulumunu gerçekleştirdik. Bu arayüzde yapabileceklerimiz zaten oldukça kısıtlı. Bundan sonra ki adımlar ikincil bir bilgisayardan ESXi sunucumuza bağlanarak devam edeceğiz.
İnternet tarayıcısından sunucumuzun Ip adresini yazdığımızda sunucumuzun web arayüzüne ulaşmış oluyoruz. (Not: HTTPS protokolünü kullanarak IP adresi girmeniz büyük önem arz ediyor.) Ardından kurulumda tanımladığımız kullanıcı adı ve şifreyi yazıp, "Login" butonu ile giriş yapıyoruz.
Gördüğünüz panel ESXi sunucusunun arayüzü, bu arayüz ile sunucumuzun durumunu, sistem bilgilerini vs... görüntüleyebilmekteyiz.
Sol panelde "Virtual Machines" sekmesi ile sanal makineler oluşturabilir ve yönetebiliriz. Fakat bu işlemi şimdi anlatmayacağım. Bu işlemi bir sonra ki yazımda vCenter ve vSphere Client kurulumunu gerçekleştirdikten sonra anlatacağım.
Şimdi yeni bir diskin nasıl bağlanıp, formatlandığını öğrenelim. Bunun için "Storage" sekmesini seçin. Ardından "New datastore" seçeneğini seçiyoruz.
Karşımıza gelen pencerede taktığımız diski seçip, bir isim veriyoruz. Ardından "Next" butonu ile sonra ki aşamaya geçiyoruz.
Bu aşamada diskimizin kullanılacak boyutunu belirliyoruz. Ben tamamını kullanmak istediğim için "Use full disk" seçerek "Next" butonu ile sonra ki aşamaya geçiyoruz.
 Bu aşamada gerçekleştirilecek işlemleri "Finish" butonu ile tamamlıyoruz.
Görüldüğü üzere ikinci diskimizi kurmuş olduk. Bu diskimiz üzerinde sanal makinelerimizi kuracağız. Yapacaklarımız bu kadar bundan sonra vCenter ve vSphere Client kurulumuna değineceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder