Arch Linux Kullanıcı Oluşturma - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

18 Nisan 2019 Perşembe

Arch Linux Kullanıcı Oluşturma

Arch Linux'un kurulumu ve kullanımı hakkında yazı serimizin bundan sonra ki kısmında normal bir kullanıcıya ihtiyacımız olacak. Çünkü yapacağımız bazı kurulumlar root kullanıcısı üzerinden gerçekleştirilirse sistem için geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir. Ayrıca kullanım güvenliği  açısından bu yöntem tercih edilir. Olası güvenlik sorunlarında, sistem hatalarında veya çökmeler de sistemi kurtarabilmek için sadece root kullanıcısı ile müdahale edebiliyoruz. (Soruna göre bu durum tabi ki değişkenlik gösterebilir.)

Yeni Kullanıcı Oluşturma

useradd -m -G wheel -s /bin/bash [kullanıcı adı]
komut listesi sonunda kullanacağımız kullanıcı adını yazıyoruz ve komutu uyguladığınızda kullanıcımız oluşturulmuş olacak.
passwd [kullanıcı adı]
Kullanıcımıza parola oluşturmak için üstte ki komutu uyguladıktan sonra bize oluşturacağımız şifreyi sormaktadır. İki kez aynı şifreyi giriyoruz. O hanelerin boş olması sizi yanıltmasın, aslında yazıyorsunuz sadece güvenlik gereği gözükmemekte.

Artık kullanıcı oluşturduğumuza göre nasıl giriş yapabileceğimizi görelim.
logout
komutu ile root oturumundan çıkış yapıyoruz.
Ardından oluşturmuş olduğumuz kullanıcı adı ve şifremizi kullanarak giriş yapıyoruz. Giriş yapmak (login) ve Çıkış yapmak (logout) bu kadar kolay...

Sudoers Yetkisi Tanımlama (Sudo)

Son olarak root kullanıcısı ile sudo yetkisi kazandırmamız gerekiyor.
echo "[Kullanıcı Adı] ALL = (ALL) ALL" >> /etc/sudoers
Kullanıcı tarafından gerekli tüm ayarlamaları şimdilik gerçekleştirdik. Bir sonra ki yazımızda oluşturmuş olduğumuz kullanıcı ile kendimce gerekli gördüğüm yazılımları, GDI kurulumu için ön hazırlık olarak kuracağız.

Bir sonra ki yazım olan Arch Linux Öz Hazırlık yazısında görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder