Arch Linux Ön Hazırlık - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

19 Nisan 2019 Cuma

Arch Linux Ön Hazırlık

Tekrar merhabalar, Arch Linux kurulum serimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu yazımız da kendimce ihtiyaç duyduğum ve bir o kadar kullanışlı bulabileceğiniz paketlerin kurulumunu nasıl gerçekleştireceğinizden bahsedeceğim. Yani bu yazılımları kurmak zorunda değilsiniz. Fakat kullanım kolaylığından ötürü kurmanızı ve kullanmanızı tavsiye ederim. Hadi başlayalım.

İlk adım oluşturmuş olduğumuz kullanıcı ile giriş yapıyoruz. Çünkü bu paketleri root kullanıcı olarak değil, normal kullanıcı olarak kurmamız büyük önem arz ediyor. Aksi halde kurmanıza izin vermeyebilir.

Git Kurulumu

Resmi kütüphaneler dışında yada yazılımcıların geliştirdiği projeleri indirmek ve kullanabilmek için git yazılımının kurulması gerekiyor. Bunun için aşağıda ki komutu uyguluyoruz.
sudo pacman -S git

Komutunu yazdıktan sonra sizden şifre doğrulama yapmanızı ve kuruluma onay vermenizi isteyecek. Bu işlemlerden sonra git uygulamasını başarılı bir şekilde kurmuş olacaksınız.

Trizen Paket Yöneticisi Kurulumu

Sisteme zarar verebileceğinden dolayı resmi olmayan kaynaklar ve paketler önerilmese de ihtiyaç duyduğumuz özel paketler olabiliyor. Ayrıca resmi paketlerin kurulumu açısından da kullanışlı bulduğum bir paket yönetici olan Trizen'i tavsiye edebilirim. Trizen kurulumu için gerekli dosyaları git vasıtasıyla indirmemiz gerekiyor.
git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git
komutu ile trizen reposunun bir klonunu sisteme indiriyoruz.
cd trizen
makepkg -si
Klonunu aldığımız repo'nun dizinenize giderek, paketin oluşturulması için makepkg komutunu uyguluyoruz. Bu işlem ile zaten kurulumda otomatik olarak gerçekleşmiş oluyor.

Gnome Terminal Kurulumu

Cinnamon arayüzü içinde bir konsola ihtiyacımız olacak... Bunun için Gnome Terminali öneriyorum. Nedeni Türkçe karakter görüntülemede problem yaşatmaması. Eğer sizin bildiğiniz daha kullanışlı bir terminal uygulaması varsa; yorumlar bölümünden belirtebilirsiniz.
sudo trizen gnome-terminal
komutu uyguladıktan sonra birinci seçeneği seçiyoruz. Gerisi normal kurulum gibi devam ediyoruz. Şimdilik ihtiyaç duyduğum paketler bunlar, bu aşamada kurulumunu faydalı bulduğum paketler eklenirse, yazımı güncelleyeceğim. Sonra ki yazımda Display Manager ve Cinnamon arayüzünün kurulumunu öğreneceğiz. 

Bir sonra ki yazım olan Arch Linux Cinnamon GDI Kurulumu yazısında görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder