Arch Linux Vmware Tools Kurulumu - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

28 Nisan 2019 Pazar

Arch Linux Vmware Tools Kurulumu

Vmware üzerinden Arch Linux sanal makinesi kuranların sistemi daha performanslı kullanabilmeleri için Vmware araçlarının (tools) kurulması gerekiyor. Performans olarak sağladığı avantajları sıralamak gerekirse; sürükle-bırak yöntemi ile kolayca dosya aktarabilecek, metin kopyalanabilecek ve grafik ara birimi biraz daha performanslı kullanabilir hala gelecek.

Grafik arayüzü den (GUI) daha iyi verim alabilmek için öncelikle sanal makinenin grafik desteğini ayarlamamız gerekiyor.
Şimdi oluşturmuş olduğunuz sanal makine kapalı iken, Ayarlardan (Settings) > Ekran (Display) > 3D Graphics > Accelerate 3D graphics seçeneğinin seçili olması gerekiyor. Bu işlemi gerçekleştirdi iseniz Vmware Tools kurulumuna başlayabiliriz.

Elle Kurulum

Menü çubuğundan "VM" seçeneği altından "Install VMware Tools..." seçeneğini seçin. Bu işlem ile Vmware tools kurulumunu içeren bir iso dosyası sanal diskimize tanımlanmış olacak.
for x in {0..6}; do mkdir -p /etc/init.d/rc${x}.d; done
komut satırı ile kurulum için gerekli klasör ve dosyalarımızı hazırlıyoruz.
mount /dev/cdrom /mnt
komutu ile sanal diskimizi bağlıyoruz.
tar xf /mnt/VMwareTools*.tar.gz -C /root
tar sıkıştırma yazılımı ile sıkıştırılmış dosyamızı /root dizinine çıkarıyoruz.
perl /root/vmware-tools-distrib/vmware-install.pl
perl yazılımı ile kurulumu gerçekleştirecek kurulum dosyasını çalıştırıyoruz.
Kurulum gerçekleşirken birden çok soru ile karşılaşacağız. Hepsine "Enter" tuşu ile devam ediyoruz.

Trizen ile Kurulum

trizen vmware-tools
komutunu uyguladıktan sonra yukarıda ki gibi tek seçenekli bir liste gelmesi gerekiyor. Paket numarasını yazıp, kuruluma devam ediyoruz. Elle kurulum gibi tüm seçeneklere "Enter" tuşu ile cevaplıyoruz.
Kurulumda sorun yaşamanız halinde;
sudo perl /usr/bin/vmware-config-tools.pl --skip-stop-start
komut satırını kullanabilirsiniz. Tabi ki bu durum her hatanın çözümü değil. Bu çözüm, genel kurulum hatalarında düzeltme sağlayabilecek bir yöntem...

Resmi Vmware Tools kurulumu bu şekilde gerçekleşiyor. Alternatif olarak açık kaynaklı Open-vm-tools  paketini kurabilirsiniz. Umarım yazım işinize yarar. Sonra ki yazılarımda görüşmek üzere...

Referanslar
https://wiki.archlinux.org/index.php/VMware/Installing_Arch_as_a_guest

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder