MacOS Kurulumu - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

29 Nisan 2019 Pazartesi

MacOS Kurulumu

Merhabalar, bu yazımda popülerlikte ikinci sırada yer alan MacOS işletim sisteminin kurulumunu öğreneceğiz. Bilmeyenler için kısa bilgi vereyim; MacOS işletim sistemi , bir Apple ürünüdür. Yani Apple masaüstü ve dizüstü cihazlarında bu işletim sistemini kullanmaktadır. Bu nedenle son kullanıcı açısından Microsoft'un işletim sistemi olan Windows'tan sonra gelmekte ve bilinmektedir. Windows kullanım alışkanlığı yaygın olduğundan bazı Apple bilgisayarlarında Windows'un kurulu olduğunu görebilmekteyiz.

Kurulum için Gerekenler

Bu işlemi canlı bir sistem üzerinden gerçekleştiremediğimiz için Vmware platformu üzerinden sanal makine kurarak gerçekleştireceğiz. Bunun temel bazı yazılımlara ihtiyacımız var;
Gerekli olan yazılımları indiriyoruz. Ardından Vmware kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Bunun bağlantıda ki yazımı kullanabilirsiniz.
Şimdi Vmware üzerinde MacOS seçeneğinin aktif olması için sıkıştırılmış MacOS Unlocker dosyasını dışarı çıkarmamız gerekiyor. Bunun dosyayı Winrar ile açıyoruz.
Açılan pencereden "Sihirbaz" seçeneğini seçiyoruz.
Varsayılan olarak masaüstüne dosyalar çıkarılacak. Burada sadece "Son" butonuna tıklayıp, işlemin bitmesini bekliyoruz.
Çıkardığımız dosyalar içerisinden "win-install" dosyasına faremizin sağ tuşu ile seçiyoruz. Ardından çıkan menüden "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini seçin.

MacOS için Sanal Makine Oluşturma

Yeni bir sanal makine oluşturmak için "New Virtual Machine" seçeneğini seçiyoruz.
"Typical (recommended)" seçeneği ile ilerliyoruz. "Next" butonuna basın.
Bu aşamada "Installer disc image file (iso) seçeneğini seçip, MacOS iso dosyasını seçiyoruz ve "Next" butonu ile sonra ki aşamaya geçiyoruz.
Bu aşamada "Apple Mac OS X" seçeneğini seçip, ilerliyoruz.
Sanal makine adını ve dizin yolunu belirtiyoruz. Ardından sonra ki adıma geçiyoruz.
Bu adımda sanal diskimizin boyutunu belirtiyoruz ve sonra ki adıma geçiyoruz.
Bu son aşamada sanal makinemizin özelliklerinin yer aldığı özet bilgisini kontrol ettikten sonra "Finish" butonu ile işlemi tamamlıyoruz.
Görüldüğü üzere sanal makinemiz kuruldu. Şimdi sanal makinemizin ayarlarına gidip, bir kaç işlem yapmamız gerekiyor.
Sol sekmede bulunan "Display" seçeneğini seçiyoruz. Ardından "Accelerate 3D graphics" seçeneğini seçiyoruz. Böylece sanal makinemizin görüntüsü biraz daha performanslı çalışacaktır. Seçeneği seçtikten sonra "Ok" butonu ile pencereyi kapatıyoruz.
Şimdi sanal makinemizin ayar dosyasının yerini öğrenmemiz gerekiyor. Bunun için "Virtual Machine Details" sekmesi altında "Configuration file" açıklamasında yer alan dosya adresini öğreniyoruz.
Öğrendiğimiz dosya yoluna giderek, ilgili sanal makine ayar dosyasını "Notepad" aracılığı ile açıyoruz.
smc.version = "0"
Açtığımız dosya içerisine üstte ki satırı ekleyip, dosyayı kayıt ediyoruz.
Bu işlemleri gerçekleştirdiğimize göre artık sanal makinemizi çalıştırabiliriz. Bunun için "Power on this virtual machine" seçeneğini seçiyoruz.

MacOS Kurulumu

Eğer bu ekranı görüyorsanız buraya kadar yaptığınız işlemler doğru ve her şey yolunda demektir. MacOS'un yüklenmesini bekliyoruz. Bu sisteminizin özelliklerine göre bekleme süresi değişebilir...
İlk aşamamız, kurulumu gerçekleştireceğimiz dili seçmemiz gerekiyor. Ben bu kurulumda dilimiz olan Türkçe'yi seçtim. Ardından sonra ki adıma geçtim.
Kuruluma devam ettiğimizi belirtmek için "Sürdür" butonunu seçiyoruz.
Karşımıza macOS'un yazılım lisans sözleşmesi gelecek, okuduktan sonra "Sürdür" seçeneğini seçin.
Yazılım lisans sözleşmesini kabul ediyoruz.
Bu adımda macOS'u kuracağımız sabit diski seçmemiz gerekiyor. Lakin henüz sabit diskimiz biçimlendirme yapılmadığından gözükmemektedir. Diski biçimlendirmek için üstte ki menü çubuğundan "izlenceler" menüsü altından "Disk İzlencesi" seçeneğini seçiyoruz.
Burada sabit diskimizi seçip, sil butonuna basıyoruz. Ben bu yazımda Vmware üzerinden sanal makine kurulumu gerçekleştirdiğim için Vmware sanal diskimi seçerek bu işlemi gerçekleştiriyorum.
Kullanacağım diski daha kolay tanıyabilmek için diskime bir isim veriyorum ve biçimlendirmek üzere "Sil" butonuna basıyorum.
Biçimlendirme işlemi tamamlandığında "Bitti" butonuna basarak işlemi tamamlıyoruz.
Diskimiz biçimlendirildiğine göre artık bu pencereyi kapatabiliriz.
Şimdi MacOS kurulumunu gerçekleştireceğimiz sabit diskimizi seçiyoruz.
İşletim sisteminin dosyaları sabit diskimize kopyalanmaya başladı. Sistemin bu işlemi gerçekleştirmesi biraz zaman alacaktır.
Kopyalama işlemi bittikten sonra sistem ayarlarını belirlememiz gerekiyor. Bu adımda ülkemiz seçeneği otomatik geliyor.
Bu adımda klavye düzenini seçiyoruz. Eğer F klavye düzenini kullanıyorsanız en altta ki "Türkçe - F" seçeneğini seçin.
Bu adımda Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayarınız varsa ve Windows'da ki bilgilerin aktarılmasını istiyorsanız, "Bir Windows PC'den" seçeneğini seçip işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Lakin şuan için bizim böyle bir ihtiyacımız yok. Bu nedenle "Şu anda hiçbir bilgi aktarma" seçeneği ile devam ediyoruz.
Apple cihazlarında kullanılmak üzere gps sistemi bulunuyor. Bu sistemin servisini bu aşamada aktifleştirmek isteyebilirsiniz. Bu adımı da geçiyoruz.
Mesaj kutusuna servisi kullanmak istemediğimizi belirtiyoruz.
Apple üyeliğiniz varsa kullanabilirsiniz. Lakin biz şimdilik giriş yapmadan devam ediyoruz.
Mesaj kutusuna yine "Atla" seçeneği ile bu adımı atlıyoruz.
Yine lisans antlaşmasını kabul ediyoruz.
Mesaj kutusunda da aynı işlemi gerçekleştiriyoruz.
Bu adımda bilgisayar üzerinde kullanacağımız kullanıcı adını ve şifresini oluşturuyoruz.
Sistemin kullanacağı saat dilimini "İstanbul-Türkiye" olarak seçip, devam ediyoruz.
Bu adımda varsayılan olarak "Mac Analizi'ni Apple ile Paylaş" seçeneği aktif olarak geliyor. Biz paylaşmak istemediğimiz için seçeneği kaldırıp, devam ediyoruz.
Artık yaptığımız ayarlar kayıt ediliyor.
Ve sonuç karşınızda... Başarılı bir şekilde macOS kurulumu gerçekleştirilmiştir.

Umarım işinize yarar bir kurulum makalesi olmuştur. Herhangi bir sorunuz olursa, yorumlar bölümünden yazabilirsiniz. Sonra ki yazılarımda görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder