Git Nasıl Kurulur? - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

22 Mart 2020 Pazar

Git Nasıl Kurulur?

Merhabalar, önce ki yazımda Git'in ne olduğunu ve önemini tartışmıştık... Bu yazımda ise Git'i popüler işletim sistemlerine nasıl kurabileceğimizi öğreneceğiz.

Windows işletim sistemleri haricinde diğer işletim sistemlerin de kurulumu oldukça kolay. Eğer Windows üzerinde kurulum yapmayacaksanız, ilgili işletim sisteminin kurulum başlığına tıklayarak geçiş yapabilirsiniz.

Windows Git Kurulumu

Windows'a kurulum için gerekli dosyayı resmi web sayfasından indirmemiz gerekiyor.
Bunun için https://git-scm.com/downloads adresine tıklıyoruz.
 Açılan sayfa da göreceğiniz üzere sadece Windows için değil, diğer işletim sistemleri içinde kurulum dosyalarının mevcut olduğunu görebilirsiniz. Lakin diğer başlıkları incelediğiniz de buna pek gerek olmadığını fark edeceksiniz.
Şimdi sağ tarafta işletim sistemimize uygun kurulum dosyasını indirmek için "Download 2.25.1 for Windows" butonuna indirme işlemini başlatıyoruz.
İndirme işlemi otomatik başlaması gerekiyor. Aksi halde "Click here to download manually" linkine tıklayarak dosyayı indirmeye başlayabilirsiniz. Bu aşamada programın başarılı bir şekilde indirilmesini bekliyoruz. İndirme işlemi tamamlandığında programı çalıştırmanız gerekiyor.
Kullanıcı hesab denetimi ayarlarınız açık ise karşınıza böyle bir pencere gelecektir. Bu aşama da işlemin tarafımızdan gerçekleştirildiğini onaylamamız gerekiyor. "Evet" seçeneğini seçerek işleme izin veriyoruz.
Kurulumun ilk aşamasında bizi "GNU General Public License" lisansı karşılamaktadır. "Next" butonuna tıklayarak bir sonra ki aşamaya geçiyoruz.
Bu aşamada Git'in kurulacağı dizini belirtmemiz gerekiyor. Eğer farklı bir dizin seçmeyecek seniz, "Next" butonu ile bir sonra ki aşamaya geçiyoruz.
Bu aşamada kurmak istediğiniz ekstra bileşenler varsa bu aşamada seçiyoruz. Bu aşamayı da "Next" butonu ile geçiyoruz.
Bu aşama da başlat menüsünde kısa yollarının oluşturulması için gerekli dizini belirtmemizi istiyor. Değiştirmek istemiyorsak, sonra ki aşamaya geçiyoruz.
Varsayılan olarak kullandığımız bir editör varsa, burada belirtmemiz gerekiyor. Ben varsayılan olarak Visual Studio Code kullandığımdan "Use Visual Studio Code as Git's default editor" seçeneğini seçtim. Eğer bu seçimi yaptıysanız, sonra ki aşamaya geçelim.
Burada Git'in kullanımı nasıl gerçekleştireceğimizi belirliyoruz. Önerilen "Git from the command line and also from 3rd-party software" seçeneğidir. Bu seçenek sayesinde "Git Bash" programını kullanabildiğimiz gibi "Cmd" (komut istem) penceresi ile Git komutlarını kullanabiliriz. Bunun için Git dizinin ortam değişkenlerine eklenmesi gerekiyor.
 Bu aşamada ise bağlantı sağlayacağımız yöntemi seçmemiz gerekiyor.
Bu aşamada satır sonu stilini seçmemiz lazım. İşletim sistemine göre bu stil değişebileceğinden seçim yapmamız isteniyor. Lakin varsayılan seçenek işimizi görüyor.
Bu aşamada Git Bash'ın kullanacağı terminali belirtiyoruz. İsterseniz MinTTY gibi çok fonksiyonlu bir terminal kullanabilir veya klasik "Komut istemci-sini" kullanabilirsiniz.
Burada Git kullanımıyla ilgili ekstra ayarlar bulunmaktadır. Varsayılan seçenekler ile "Install" butonuna basarak, kurulum işlemini başlatıyoruz.
Biraz bekledikten sonra kurulum işlemi tamamlanacaktır.
Kurulum işlemi başarıyla tamamlandı. Bundan sonra Git'in başarılı bir şekilde çalışıp, çalışmadığını kontrol etmemiz gerekiyor.
Bunun için "Başlat" menüsünden "Git Bash" kısayolunu bulup, çalıştırıyoruz.
Açılan pencerede aşağıda ki komutu uyguluyoruz.
git version
Resimde de görüldüğü üzere komutu uyguladıktan sonra Git sürümü hakkında bilgi veriyorsa, her şey yolunda demektir.

Mac Git Kurulumu

Mac işletim sisteminizde XCode kurulu ise zaten varsayılan olarak Git sisteminizde kuruludur. Terminalinizi açıp, altta ki kodu uygulayın.
git version
Eğer karşınıza sürüm bilgisi geliyorsa, kurulu demektir.
Lakin kurulu değilse, https://sourceforge.net/projects/git-osx-installer/files/ bu adresten kurulum dosyasını indirerek kurabilirsiniz. Şuan Mac işletim sistemli bir bilgisayarım olmadığından size bir kurulum rehberi hazırlayamadım.

Fakat emin olun, Windows kadar basit bir işlemdir.

Ubuntu / Debian Git Kurulumu

Ubuntu ve Debian Linux sistemlerinde kurulum oldukça basittir. İlk olarak sistemimizin güncel olup, olmadığını öğrenmek için;
$ sudo apt-get update
komut dizisini uyguluyoruz. Ardından
$ sudo apt-get install git
komutunu yazıp, uygulayın. Karşınıza gelecek kurulum adımlarını takip etmeniz ve kurulumu sağladıktan sonra aynı pencereden Git sürümünü öğreneceğimiz komutu yazıyoruz.
$ git --version
git version 2.25.1
Eğer sürüm bilgisi başarılı bir şekilde geliyorsa, kurulum işlemi başarılı bir şekilde gerçekleşmiş demektir.

Arch Linux Git Kurulumu

Arch Linux'un Debian tabanlı sistemlerden tek farkı apt-get paket programı yerine pacman paket programını kullanmanızdır.
sudo pacman -S git
Komutunu yazdıktan sonra sizden şifre doğrulama yapmanızı ve kuruluma onay vermenizi isteyecek.
git --version
git version 2.25.1
Eğer Git sürümünü görüyorsanız, başarılı bir şekilde kurulum tamamlanmış demektir.

Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur. Fakat anlamadığınız veya yapamadığınız bir şeyler varsa lütfen bunu yorum olarak belirtin. Windows dışında diğer sistemlerde görsel vermediğimin farkındayım. Şu sıralar Hyper-V Sanallaştırması sistemimde kurulu, bu nedenle diğer işletim sistemlerini kurup, ayağa kaldırmakla uğraşmak istemiyorum.
Bunun için ilerleyen zamanlarda yazımı yeniden revize edeceğim, emin olun bu şekilde bırakmam.

1 yorum: