Active Directory - Kullanıcıya Yetki Vermek (Admin Yapma) - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

7 Kasım 2018 Çarşamba

Active Directory - Kullanıcıya Yetki Vermek (Admin Yapma)

Çalıştığınız şirketin büyümesi ile domain yapımızın büyüklüğü, farklı lokasyonlarla genişledi ve oluşan iş yükünü yetiştiremez hale geldiğini düşünelim. Bu durumda ikinci bir kişinin işe alınıp, yetişemediğimiz iş yükünü ele alması gerekiyor. Böylece yaptığımız işleri yapabilmesi için bu kişi ile sahip olduğumuz admin yetkisini paylaşmamız gerekiyor. Peki farklı bir domain kullanıcısına yetki nasıl verilir, aslında admin yetkisi vermenin bir çok yolu var; fakat ben en kolay yol olarak yetki vermek istediğim kullanıcıyı Administrator grubuna dahil ederek göstermek istiyorum.
 Bunun için "Server Manager" penceresinden "Tools" seçeneği içerisinden "Active Directory Users and Computers" seçeneğine seçin.
 Admin yetkisini vermek istediğimiz kişi IT departmanından biri olacağı için IT ou'su içinden bir kullanıcı seçin. Faremizin sağ tuşu ile çıkan menüden "Add to a group" seçeneğini seçin.
 Kullanıcıyı bir gruba dahil etmek için grub ismi girmemiz gerekiyor. "Administrator" grub ismini yazın ve "Ok" butonuna basın.
 Görüldüğü üzere seçtiğimiz kullanıcı artık grubun üyesi oldu.
 Bu işlemi kontrol edebilmek için, seçtiğimiz kullanıcı hesabının özelliklerine ulaşın.
Özellikler penceresinde "Member Of" sekmesine tıklayın. Görüldüğü üzere istediğimiz kullanıcı hesabı "Administrator" grubunun bir üyesi oldu. Artık bu kişi sahip olduğumuz yetkilerin hepsine sahip olmuş oldu.

Not: Bu işlem ile kendinize yedek bir hesap oluşturmadığınız sürece, normalde gerçekleştirmeniz önerilmez. Farklı bir grup oluşturarak, Administrator grubuna benzer ama biraz daha kısıtlayıcı izinler ile kullanıcıyı bu gruba dahil etmeniz önerilir.

2 yorum:

  1. hocam merhaba bilgisayar kullanım yetkilerini değilde internet sayfalarındaki yetkilerini kaldırmak istiyorsak ne gibi bir yol izleyeceğiz örneğin ağdaki makinelerde erişim bazı sitelere kısıtlı bilgisayarda olduğu gibi admin yetkisi verdiğimizde bilgisayardaki erişimi kalktığı gibi web sitelerindeki erişimide kalkıyor fakat bu tehlike arz edebilir. sadece web sitesi erişiminin kısıtlamasını nasıl kaldırırız? saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, Sorunuz bu yazımla pek alakalı olmasa da yardımcı olmaya çalışayım;
      İlk olarak kullanıcı yetkileri ile internet kısıtlamasını nasıl sağladığınızı merak ettim. Çünkü kullanıcı yetkileri ile ya tarayıcı kullanımını engellersiniz yada Gpo ile internet tarayıcılarına müdahale edersiniz, lakin kullanıcılarınız farklı bir internet tarayıcısı kullanarak, bu kısıtlamayı aşacaktır.
      İkincisi; şirketiniz büyük ölçekli bir firma ise Fortinet gibi güvenlik hizmetleri sağlayan firmalarla anlaşabilir ve bu işlemleri takip etmenize gerek kalmadan, rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
      Üçüncüsü; sistemlerinize firewall yazılımı kurup, engellemek istediğiniz sayfaları kendiniz belirlersiniz. Başlarda biraz uğraştırır ve takip etmenizi gerektirir.

      Şimdilik aklıma gelen çözüm yolları bu şekilde, umarım işinizi görür...

      Sil