Exchange Server - Dağıtım Grupları Oluşturma - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

26 Aralık 2018 Çarşamba

Exchange Server - Dağıtım Grupları Oluşturma

Bu yazımda dağıtım grubları olan Distribution ve Dynamic Distribution gruplarını anlatacağım. Bu gruplar üzerinde oluşturulan E-Posta adreslerine gönderilen E-Postalar, gruba üye olan tüm kullanıcılarına dağıtılır. Örnek vermek gerekirse, IT departmanını ilgilendiren bu sorunu bildirmek için E-Posta gönderdiğinizde, bu gruba üye tüm IT Çalışanlarına gönderdiğiniz E-Posta ulaştırılır. Böylece tüm IT Çalışanlarının  E-Posta adresini, E-Postanızın alıcı bölümünde tek tek yazmanız gerekmez.

Distribution Group

Bu işlemi gerçekleştirmek sol panelden "recipients" seçeneğini seçin. Arından üst sekmelerden "groups" seçeneğini seçiyoruz. Yeni bir grub oluşturmak için "+" simgesine tıklayıp, "Distribution Group" seçeneğini seçiyoruz.
Açılan yeni pencereden "Display Name" ile görünecek ismi yazıyoruz. "Alias" kısmında kullanacağı E-Posta adresinin adını yazıyoruz. Ardından grubun oluşturulacağı "Organizational Unit"ni seçiyoruz. Son olarak grubun sahibi, yani grup üzerinde yetkisi olacak kişiyi eklememiz gerekiyor.
Burada grup üzerinde yetki vereceğimiz kullanıcıyı seçip, "Ok" butonuna basıyoruz.
Artık oluşturmuş olduğumuz grubu "Save" butonu ile kayıt edelim.
Şimdi sıra gruba üyeler eklemek bunun için oluşturmuş olduğumuz grubu seçiyoruz. Ardından düzenle seçeneğini seçiyoruz.
Açılan pencereden membership seçeneğini seçtikten sonra "+" simgesine tıklıyoruz.
Açılan pencereden kullanıcılarımızı seçiyoruz.
Artık kullanıcılarımız bu grubun üyeleri oldular. "Save" butonu ile işlemi kayıt edelim.
Şimdi yaptığımız işlemi test edelim. Bunun için Test1 adlı kullanıcım ile giriş yapıyorum ve "itdestek@mustafa.oguz" adlı adrese mail yazıp, gönderiyorum.
Gruba üye farklı kullanıcılar ile giriş yaptığımda her ikisine de Test1 kullanıcı ile göndermiş olduğum mailin ulaştığını görebilmekteyiz.

Dynamic Distribution Group

Bu grubun adından da anlaşılacağı üzere dinamik bir gruptur. Normalinden farkı bu grubunun üyelerini tek tek seçmek zorunda kalmıyoruz. Örnek olarak oluşturmuş olduğumuz grubun üyelerini "Personeller" OU'su ile ilişkilendirebiliriz. Böylece yeni işe başlayan personel için herhangi bir işlem yapmamız gerekmez.
Bunun için "Dynamic Distribution Group" seçeneğini seçiyoruz.
Açılan pencerede benzer işlemleri gerçekleştiriyoruz. Kaydırma çubuğunu biraz aşağı çekelim.
Members bölümünde yapılacak seçimler ile kullanıcıları filtreleyebiliyor uz. Altı çizgili yerden kuralımızı seçiyoruz. Active Directory "Container" üyeleri için "Recipient container" seçeneğini seçip, "Select one..." seçeneğine tıklıyorum.
Burada grubun üyeleri olarak kabul edeceği OU'yu seçiyoruz. Ben örneğimde "Personeller" OU'sunu seçtim.
Artık "Save" butonu ile işlemi tamamlayabiliriz.
Dynamic Distribution Group oluşturmak bu şekilde, normalinden tek farkı kriterlere uyan her kullanıcının bu gruba otomatik olarak dahil olmasıdır.

4 yorum:

  1. Merhaba,

    Makale için teşekkür ederim, elinize sağlık. Konu ile ilgili olarak bir şey sormak istiyorum.

    Bir grup oluşturmak istiyorum. Mesela uyeler grubu. Bu grupta olmasını istediğim mail adresleri gmail, hotmail ya da xşirket.com.tr gibi adresler olacak. Bu yapılabilir mi acaba. Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz? Dynamic Distribution veya Distribution seçeneklerinde bu mümkün değil sanırım.

    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Amacınızı tam anlayamadım. Böyle bir grubu ne amaçla kullanmayı hedefliyorsunuz?

      Sil
  2. Merhaba. Şirket paydaşlarına yapılan bildirimler için kullanmak istiyoruz. Tüm paydaşların kurum mail adresi yok, kullanmak da istemiyorlar. Bu nedenle gruba gönderilen mail şahsi mail adreslerine dağıtılacak hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Exchange server daha çok kurum içi iletişime odaklı olarak biliyorum. Exchange üzerinde çok fazla tecrübem olmadı. Fakat sizin için biraz araştırmaya çalıştım. Şuan için herhangi bir çözüm bulamadım. Bulursam, bununla ilgili bir yazı yazarım. Sizin için şuan bu işi server üzerinden değil de, mailbox (Kullanıcılar) üzerinden bu işi devam ettirmeniz gerekecek gibi düşünüyorum.

      Sil