Exchange Server - Kullanıcı Ek İşlemler - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

25 Aralık 2018 Salı

Exchange Server - Kullanıcı Ek İşlemler

Bu yazımda Exchange Server üzerinde, "Send As ve Send on behalf" işlemlerini açıklamaya çalışacağım. Yani başkasının yerine veya o kişiyi temsilen E-Posta göndermeyi göstereceğim. Bu işlemler daha çok şirketi temsil etme veya şirket çalışanının izne ayrılmasından dolayı E-Postalarının başka bir çalışan tarafından cevaplanması şeklinde örneklendirebiliriz.

Send As

E-Posta hesap adresini kullanmaya izin veren izindir. Bu izne tanımladığımız kullanıcı E-Posta hesabı, E-Posta adresini kullanarak mail gönderme iznine erişmiş olur. 
Örnek olarak "A" adlı bir satış personeli izne ayrıldığını düşünelim. "B" adlı çalışanımıza ise şunu diyoruz; "A izinden dönene kadar onun cevaplaması gerek müşteri maillerini, kendi mail adresini kullanmadan onun adresi üzerinden sen yanıtla." Bu izin sayesinde B personeli, A personelinin Kullanıcı hesabına giriş yapmasa bile A adına maillerini cevaplayabilir ve mail gönderebilir.
Bu işlemde ki fark; B personelinin adresi tamamen gizli kalmasıdır. Gönderdiği tüm mailler A personelinin adresi olacaktır.
İlk olarak bu işlemi gerçekleştireceğimiz kullanıcıyı belirlememiz gerekiyor. Bir kullanıcı seçtikten sonra "Kalem" simgesi olan düzenle seçeneğini seçin.
Sol panel de "mainbox delegation" seçeneğini seçin. "Send As" seçeneğinin altında bulunan "+" simgesi ile "Send As" iznini alacak yeni kullanıcıyı belirlememiz gerekiyor.
Bu listeden kişinin adına mail gönderecek kullanıcı hesabını seçiyoruz. Ardından "Ok" butonu ile seçimi tamamlıyorum.
Görüldüğü üzere bir kullanıcıya adresi kullanma izni vermiş olduk. "Save" butonu ile işlemi kayıt ediyoruz.
Şimdi bunu kullanıcı tarafından nasıl gerçekleştireceğimizi görelim. Kullanıcı tarafından giriş yapabilmek için "Https://svr-1/owa" adresi üzeriden "Alan Wake" adlı kullanıcımız ile giriş yapıyoruz.
Yeni bir E-Posta oluşturmak için sol üstte bulunan "New mail" seçeneğini seçiyoruz.
Sağ tarafta oluşan panelde ekstra seçeneklere tıklıyoruz. Ardından "Show From" seçeneğini seçin. Böylece E-Posta kim tarafından gönderilecek parametresini görmüş olacağız.
From kutucuğunda bulunan adresimizi silerek, A personelinin E-Posta adresini yazıyoruz.
Görüldüğü üzere mail adresimizin içeriğini ve gönderilecek kişi belirttikten sonra "Send" butonu ile E-Postamızı gönderiyoruz.
Test1 kullanıcısı ile giriş yaptığımızda gelen mailin B kullanıcısından değilde, A kullanıcısından gelmiş oldu.

Send on Behalf

Bu iznin "Send As" izninden farkı kişinin adına (temsilen) mail gönderdiğiniz belli olmasıdır. Yani B personeli, A personelinin mail adresi kullanarak mail gönderdiğinde gönderen bölümünde açıkça ifade edilir.
"Send As" işleminde gerçekleştirdiğimiz işlemi benzer bir işlem gerçekleştiriyoruz. Yine A personelini seçip, düzenliyoruz.
"Send on Behalf" seçeneği altında bulunan "+" simgesi ile yeni bir kullanıcı ekleyelim.
 Bu listeden mail'i gönderecek kişiyi seçiyoruz.
B kullanıcısını seçtiğimize göre "Save" butonu ile işlemi kaydedelim.
 İzni alan B kullanıcısı ile tekrar giriş yapıp, yeni bir mail oluşturalım. Ekstra seçenekler bölümünden "Show From" seçeneğini seçin.
 Gönderen ve alıcı adreslerini düzenledikten sonra mailimizi oluşturup, gönderelim.
Test1 adlı kullanıcı ile giriş yaptığımızda gelen mailden görüldüğü üzere mailin A adlı personel adına B adlı personel tarafından gönderildiğini görebilmekteyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder