Vmware vCenter ve Vsphere Client Kurulumu - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

26 Ocak 2019 Cumartesi

Vmware vCenter ve Vsphere Client Kurulumu

vCenter ve vSphere ile oluşturacağımız yapı ile ESXi sunucularımızı tek bir çatı altında toplayıp, yönetilme ve bakımını yapabilme imkanını tanıyan bir yazılımdır. Sistem ve yazılımsal gereksinimlerini karşıladığımız sürece herhangi bir işletim sistemine kurulabilir. Lakin ben bu yazımda Windows Server 2012 R2 sürümüne kuracağım. Kullandığımız işletim sisteminden dolayı bazı güncellemeler gerekiyor.

Minimum Sistem Gereksinimleri:

  • 2 Çekirdekli bir işlemci
  • 8 GB Ram
Şimdi kurulum için gerekli dosyaları indirip sırayla kurmamız gerekiyor;
  1. Update for Windows Server 2012 R2 (KB2911106) - Windows Server 2012 R2 güncelleştirme
  2. Windows Server 2012 R2 Update (KB2919355) - Windows Server 2012 R2 Güncelleştirmesi: Nisan 2014
  3. Update for Windows Server 2012 R2 (KB2999226) - Universal C Runtime
Bu dosyaları internetten indirip, sırasıyla kurulumunu gerçekleştirmeniz gerekiyor. Not: Sanal makinenizin internet bağlantısının olması gerekiyor. Veya bu dosyaları kullanmak yerine otomatik güncelleştirme ile son sürümü kullandığınızdan emin olun.

Arından vCenter ve vSphere kurulumunun içerdiği iso dosyasını indirmemiz gerekiyor.
Ayrıca Sanal makinelerimizin arayüzünü görüntüleyebilmek için;

Kurulum için indirdiğimiz iso dosyasını sanal makinenin sanal disk okuyucusuna tanıtmakla başlıyoruz. Sanal disk okuyucusu üzerinden setup dosyasını çalıştırıyoruz.
Açılan pencereden "Install" butonu ile kurulumu başlatıyoruz.
Açılan pencereden "Next" butonu ile sonra ki aşamaya geçiş yapıyoruz.
Kullanıcı sözleşmesini kabul ettiğimize dair "I accept the terms of the license agreement" seçeneğini seçerek "Next" butonunu seçiyoruz.
Bu aşamada vCenter sunucusunu ve servislerini tek bir cihaz üzerinden kontrol edeceğimiz için "vCenter Server and Embedded Platform Services Controller" seçeneğini seçiyoruz. Daha sonra "Next" butonu ile sonra ki aşamaya geçiyoruz.
Bu aşamada kullanılacak olan Dns adını belirtiyoruz. Ben bilgisayar adını default olarak kullanacağım için sonra ki aşamaya geçiyorum. Siz dilerseniz farklı bir sistem ismi verebilirsiniz.
Bu aşamada ise vCenter için kullanılacak olan "administrator" kullanıcısının parolasını belirtiyoruz.
Bu adımda ise vCenter Servislerinin çalışması için kullanacağı Windows Sistem hesabını belirtiyoruz. Yerel kullanıcı hesabını kullanacağım için "Use Windows Local System Account" seçeneğini seçiyorum.
Bu aşamada vCenter'ın kullanacağı veritabanını belirtiyoruz. Domain yapımda farklı bir vCenter veritabanı bulunmadığından "Use an embedded database (Vmware Postgres) seçeneğini seçiyorum.
Bu aşamada vCenter'in kullanacağı default port numaraları listeleniyor. Güvenlik nedeniyle port numaralarını farklı tanımlamak isteyebilirsiniz. Bu yazımda varsayılan olarak kullanacağım.
Bu aşamada kurulumun gerçekleşeceği dizini belirtiyoruz.
Bu aşamada Vmware'in müşteri deneyimini geliştirme programına katılmak istiyorsanız, "Join the Vmware Customer Experience Improvement Program" seçeneğini seçebilirsiniz.
Yaptığımız yapılandırmaların özetini gördüğümüze göre kuruluma artık hazırız. "Install" butonu ile kurulumu başlatıyoruz.
Sistemin özelliklerine göre kurulum işlemi biraz uzun sürebilir.
Artık kurulum başarılı bir şekilde tamamlandı. "Launch vSphere Web Client" butonu ile sistemin arayüzü olan portalı açabiliriz. Ayrıca "Finish" butonu ile kurulumu tamamlıyoruz.
Açılan pencereden kullanıcı adını ve tanımladığımız parola ile giriş yapıyoruz.
Görüldüğü üzere vCenter ve vSphere kurulumunu başarılı bir şekilde tamamladık. Bundan sonra bir Datacenter tanımlamamız ve ESXi sunucumuzu vSphere yapımıza dahil etmemiz gerekiyor.
 Datacenter oluşturmak için "New Datacenter" butonuna tıklıyoruz.
 Karşımıza gelen küçük pencereden datacenter için bir isim belirtiyoruz.
Datacenter'ı oluşturduğumuza göre artık sunucumuzu vCenter'a dahil edebiliriz. Bunun için "Add Host" seçeneğini seçiyoruz.
Karşımıza gelen pencereden "Hostname or Ip address" bölümüne ESXi sunumuzun Ip adresini yazıp, sonra ki aşamaya geçiş yapıyoruz.
Bu aşamada ESXi sunucusunu yönetmek amacıyla oluşturduğumuz kullanıcı adı ve parolasını belirtiyoruz.
Bu aşamada seçtiğimiz sunucu hakkında bir özet bilgi verilmektedir. "Next" butonu ile sonra ki aşamaya geçiyoruz.
Bu aşamada sahip olduğumuz bir lisansı tanımlayabiliriz, bu yazımda deneme lisansını kullanacağımdan sonra ki aşamaya geçiyorum.
Bu aşama güvenlik nedeniyle ESXi sunucusuna olan doğrudan erişimi kısıtlamak (normal) veya kapatmak (Strict) isteyebiliriz. Böyle bir güvenlik ihtiyacım şu anlık bulunmadığından "disabled" seçeneği ile sonra ki aşamaya geçiyorum.
 Bu aşamada birden fazla datacenter mevcutsa, sunucuyu dahil edeceğimiz datacenteri seçiyoruz.
Buraya kadar yaptığımız işlemlerin özetinde bir yanlışlık bulunmuyorsa, işlemi "Finish" butonu ile tamamlıyoruz.
Görüldüğü üzere ESXi sunucusunu vCenter yapımıza dahil etmiş olduk. Artık bundan sonra vSphere ile ESXi sunucumuzun üzerine sanal makine oluşturmamız gerekiyor.

2 yorum:

  1. anlamadığım vcenter ile vsphere aynı şey değil mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek değil, vCenter ile ESXİ bileşenlerinin birleşimi vSphere'i oluşturuyor. Belki bu adreste ki görsel daha açıklayıcı olabilir.

      Sil