Arch Linux Sürücü Kurulumu - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

15 Nisan 2019 Pazartesi

Arch Linux Sürücü Kurulumu

Önce ki yazımızda temel arch linux kurulumu gerçekleştirdik. Bu yazımızda ihtiyaç duyabileceğimiz sürücülerin (driver's) kurulumundan bahsedeceğiz.

Güncelleme Kontrolü

İşleme ilk olarak sistemde kurulu olan paketleri güncellemekle başlayacağız. Bunun için;
pacman -Syu
Komutunu uyguluyoruz. Eğer herhangi bir güncelleme varsa, kuruyoruz. Aksi halde işlemlerimize devam ediyoruz.

Ses Sürücüsü

Alsa, alt seviyede çalışan ve ses kartını kullanabilmenizi sağlayan sürücüdür. Aslında standart arch linux kurulumunda varsayılan olarak kurulu olarak gelmektedir. Lakin kullandığımız iso dosyası eski bir sürüm olabileceğinden güncelleme mahiyetinde yeniden kurarız.

pacman -S alsa alsa-utils alsa-plugins
Ses sürücüsüne alternatif olarak OSS kullanılabilir.

PulseAudio, kullandığımız ses sürücüsünü daha efektif kullanabilmemiz için gerekli bir arayüzdür. Sistemimizin orta katmanında bir ses sunucusu olarak çalışır. Böylece sesli uygulamalarımız kaç tane olursa olsun, hepsi işlenerek kanalize edilir ve Alsa üzerinden ses çıkışına iletilir.
pacman -S pulseaudio
Böylece ses sürücüsünü başarılı bir şekilde kurmuş olduk. Şimdi görüntü alabilmek için gerekli olan grafik ve ekran kartı sürücüsünü kuralım.

Grafik Sürücüsü

X.org (xorg), ses sürücüsü Alsa'da olduğu gibi alt seviyede çalışan bir sürücüdür. Bu sürücü ile sistemin ekran kartını temel seviyede kullanarak bir görüntü hazırlar ve hazırladığı görüntüyü bağlı olduğu monitöre aktarma işini gerçekleştirir. Kısaca ekran kartını işlevsel hale getirir.
Kurulumu için aşağıda ki komutu uyguluyoruz.
pacman -S xorg-server xorg-apps xorg-xinit
Komutu uyguladığınız da karşınıza bazı sorular gelecektir. Varsayılan kurulum için "Enter" butonuna basıyoruz. En son olarak kurulumu gerçekleştirmek isteyip, istemediğimiz sorulacak. Bundan sonra ki adım ekran kartımızın Chipset'ine göre sürücüsünü kurmak.
lspci | grep VGA
lspci ve grep filtreleme komutu ile kullandığımız ekran kartı hakkında bilgi alıyoruz

pacman -Ss | grep vmware
Komutunu kullanarak vmware sürücülerin listesini elde ediyoruz. Ben bu kurumu Vmware üzerinde gerçekleştirdiğim için vmware yazdım. Siz ATI, AMD, Nvidia, Intel olarak listeyi filtreleyebilirsiniz.
pacman -S xf86-video-vmware
Önce ki komut da elde ettiğimiz sürücü adı ile ekran kartı sürücüsünü kurabiliriz. Yükleme için karşınıza gelen bildirimlere onay verdikten sonra ekran kartının sürücüsünü kurmuş oluyoruz.

Not: Ekran kartının marka ve modeline göre doğru sürücüyü kurmamız önemlidir.

Buraya kadar işletim sistemimizin temelde ihtiyaç duyduğu sürücüleri kurmuş olduk. Artık kendimize özel kullanıcı oluşturma aşamasına geçebiliriz. Bir sonra ki yazım olan Arch Linux Kullanıcı Oluşturma yazısında görüşmek üzere...

4 yorum:

  1. merhaba hocam,
    ben windows kullanıcısıyım, c# windows form, ms sql ve firebirda veritabanlarında yazılım
    geliştirebilen özel bir şirkette de muhasebeci olarak çalışan, yaşı 40 yaklaşmış bilgisayar manyağının tekiyim.

    linux işletim sistemlerini tanımak ve kullanabilmek için windows üzerinde çalışan bir virtual pc yapısı hiçbir zaman fayda vermeyeceğini düşünüyorum. çünkü tembelleşitirici etkisinin olduğunu ve hemen vazgememize sebeb olduğunu düşünüyorum. sorunları büsbütün kendi içinde karşılaşarak kendi içinde çözüm bulmak için bulmak için pc'yi tamamen linux yapısına kavuşturmak gerektiğinin kanısındayım.
    driver kurulumunu, mesela grafik kartı kurma meselesini gnome arayüzünü yükledikten sonra terminal ile yükleyemez miyiz? bu işleri önceden yapmak gibi bir öncelik ve hassasiyet mi gerkiyor. ben gnome değil de XFEC arayüzünü tercih edecek olsam, sizin anlattıklarınız adımların çoğunu değiştirmem mi gerekiyor.

    linux terminal komutlarının tümüne nasıl vakıf olabilir? temel network bağlantılarıda dahil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, öncelikle tanıştığımıza memnum oldum. Linux kullanımı ile ilgili düşüncenize katılıyorum. İnsanoğlu zoru gördükçe öğrenir. Lakin sizde taktir edersiniz ki Linux kullanımı ve sorunların çözümü Windows kadar pratik değil. Belli bir tecrübeyi gerektiren bir işletim sistemi oluyor. Yani Linux'un yapısını kavrayana kadar sanal çözümlerde takılmak kötü bir fikir değil. Linux üzerinde yaşadığın sistem sorunlarını (driver problemleri, güncelleme kaynaklı paket uyumsuzlukları, konfigrasyon hataları, vs...) rahatlıkla çözebilen birisi isen zaten Linux kullanımı bilen, bir Linux kullanıcısı olmuşsun demektir. Bu durumda sanallaştırma sistemlerinde takılmanın fazla bir anlamı bulunmuyor. Burada ki kilit nokta, zamanımızı ve kaynaklarımızı doğru ve etkili bir şekilde kullanabilmek.

      Sormuş olduğun soruya gelecek olursak, teorik olarak tabi ki yükleyebilirsin. Bu konuda sistem sizi kısıtlamaz. Lakin şunu bilmelisin ki, kuracağın arayüz paketinin ihtiyaçlarını, kurulum ve kurulum sonrasında nasıl tepki vereceğini iyi bilmelisin. Bu konuda ise yazılım mimarisini ve çalışma mantığını iyi anlaman gerekiyor.
      https://erikdubois.be/wp-content/uploads/2017/02/displaygraphicsdisplaydesktop.svg
      Paylaştığım bu linkte, aşamaların neden önemli olduğunu belirten bir grafik bulunmakta. Bu yazılımlar varlığını sürdürebilmek için kendinden önce ki yazılıma ihtiyaç duymaktadırlar.
      Her paketin belli başlı bağımlılıkları bulunmakta ve çalışabilmek için bunları senden isteyebilir veya otomatik kendi varsaydığı paketleri kurabilir.(Windows'un yalın otomatik sürücü kurulumu gibi, efektif bir kullanımı olmayacaktır.) Kullanmayı düşündüğünüz arayüz paketi sadece kendi kurulumunu gerçekleştiriyor ise arayüz çizimi yapacak alanı (display server ve graphic driver) bulamadığından çalışmayacaktır.

      İkinci sorunuza gelecek olursak; sadece ilgili aşamada değişiklik yapmanız yeterli olacaktır. Yani arayüz kurulum aşamasında farklı bir arayüz paketi tercih edebilirsiniz. Lakin kullanacağınız paketin bağımlılıklarını kontrol etmeniz de fayda var.

      Temel network bilgisi her sistemde aynıdır. Linux için ekstradan bir şey öğrenmenize gerek yoktur. Bunun için "Her Yönüyle İnternetin Altyapısı - TCP / IP" kitabını önerebilirim.

      Linux kullanımı ve komutlarını öğrenmek için bol bol araştırma yapmalı ve edindiğiniz bilgileri kullanarak tecrübe kazanmalısınız. Bu konuda önerebileceğim en iyi kaynak Udemy platformudur. Hali hazırda bir çok ücretli ve ücretsiz Linux eğitimleri bulunmakta. Buradan başlamanı tavsiye edebilirim.

      Umarım düşünce ve sorunlarınıza cevap olabilmişimdir. Ayrıca sorularınızı oldukça beğendim. Belki ileri de bunlarla ilgili detaylı yazılar paylaşırım. Çünkü şunu fark ettim, bu konuda insanın yazdıkça yazası geliyor.

      Sil
  2. Merhaba. GUI kurulum makalesi ne zaman gelecek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nihat, aslında seriyi tamamlayalı çok oldu. Fakat anladığım kadarıyla ziyaretçilerim makalelerin sonuna geldiğinde iş bitti sanıyorlar :) Makale sonunda yazar profilim hemen altından serinin yeni yazısına devam edebilirsin.

      GDI Kurulumu serinin son yazısı olduğundan önce ki adımları da gerçekleştirmen önemli.
      Arch Linux Kullanıcı Oluşturma
      Arch Linux Ön Hazırlık
      Arch Linux Cinnamon GDI Kurulumu

      Fakat sayende şunu da fark ettim; seri tamamlandığına göre makale sonlarımı yönlendirici linklerle tamamlayabilirim. Teşekkür ederim. Umarım yazı serimi beğenirsin.
      İyi günler dilerim.

      Sil