Python Hazırlık (Vscode ile Python Kullanımı) - Mustafa Sabri OĞUZ

Duyurular

22 Mayıs 2019 Çarşamba

Python Hazırlık (Vscode ile Python Kullanımı)

Python üzerinden projeler oluşturup, programlamaya başlayabiliriz. Peki bunu nasıl yapacağız? Bunun için Python ve Visual Studio Code (Vscode) editörünün sistemimizde kurulu olması gerekiyor.

Kurulum

Sayfama ilk kez geliyor veya önce ki yazılarımı görmediyseniz, bu ikisinin işletim sistemlerine göre kurulumunu anlatan yazılarımı okuyabilirsiniz.

Visual Studio Code (VSCode) Kurulumu: Win, Mac, Linux
Python Kurulumu: Win, Mac, Linux

Vscode Python Eklentisi Kurulumu

Vscode üzerinde kolayca Python kodu yazabilmek için Python eklentisini kurmamız gerekiyor.  Emin olun çok basit bir işlem. Bunun için Vscode editörünü çalıştırıyoruz.
Ardından resimde de işaret ettiğim gibi "Extension" (Uzantılar) sekmesine tıklıyoruz.
Extension sekmesinin arama kısmına "Python" yazıyoruz. Ardından sıralanan listeden "Python" paketini bulup, "Install" seçeneğini seçiyoruz.
Python paketinin kurulumunun tamamlanmasını bekliyoruz.
Görüldüğü üzere kurulum tamamlandı. Bundan sonra Python projesi oluşturup, kodlarımızı yazabiliriz.

Proje Oluşturma

Proje ve dosyalarımızı oluşturabilmek ve yönetilmek için "Explorer" sekmesini kullanıyoruz. Resimde de belirtiğim gibi "Explorer" sekmesini seçiyoruz yada"Ctrl+Shift+E" tuş kısayolunu kullanarak sekmeye geçiş yapıyoruz.
"Explorer" sekmesinde "Open Folder" (Klasör Aç) butonunu seçiyoruz.
Açılan pencere üzerinden, Python projelerimizin tutulacağı ana klasörü oluşturmamız gerekiyor. Bunun için ben "Masaüstü" dizinini uygun gördüm. Siz istediğiniz bir dizini kullanabilirsiniz. Ardından masa üstünde yeni bir klasör oluşturmak için "Yeni Klasör" (New Folder) seçeneğini seçip, oluşturulan klasöre bir isim veriyorum.
Oluşturmuş olduğumuz ana klasöre çift tıklayarak, içine giriyoruz.
Artık ilk projemizi oluşturmaya hazırız. Bunun için yine bir klasör oluşturup, projemize bir isim veriyoruz. Ardından "Klasörü seç" seçeneğini seçiyoruz.
Proje klasörünü Vscode üzerinde açmış olduk. Şimdi ilk dosyamızı oluşturmak için "New File" seçeneğini seçiyoruz.
Karşımıza boş bir dosya gelecektir. Kodlarımızı yazmaya başlamadan önce dosyamızı "Python" uzantılı bir isimle kayıt etmemiz gerekiyor. Bunun için menü çubuğu üzerinden "File" seçeneği altından "Save" seçeneğini seçiyoruz.
Açılan pencerede dosya ismini ve kayıt türünü "Python" olarak belirledikten sonra "Kaydet" seçeneğini seçiyoruz. Böylece projemizin ilk dosyası kayıt edilmiş oldu.
print ("Merhaba Dünya")
print ("İlk Projeme Hoşgeldiniz...")
Oluşturmuş olduğumuz dosyaya üstte ki kodları yazıp, kayıt ediyoruz. Yazdığımız kodların ne olduğuna veya ne işe yaradığını şimdilik düşünmeyin. İleri ki derslerde öğreneceğiz. Kodları yazdıysak, dosyayı yine kayıt etmemiz gerekiyor. Bunun için "Ctrl + S" kısayolunu kullanarak dosyayı kaydediyoruz. Dosyayı "Python" türünden kayıt ettiğimiz için Vscode bize bir "pylint" adında yardımcı paket kurmamızı öneriyor.

Pylint, Python kodlarımızın doğruluğunu kontrol eden bir pakettir. Bu paketi basit bir şekilde kurabilmek için "Install" seçeneğini seçiyoruz.
"Install" butonuna tıkladığımızda kurulum işlemi otomatik olarak gerçekleşmeye başlayacaktır. Kısa bir süre kurulumun tamamlanmasını bekleyeceğiz.
Eğer kurulum sonunda terminal pencereniz resimde ki gibi sonuçlandı ise başarılı bir şekilde Pylint kurulumunu gerçekleştirmiş oldunuz. Şimdi yazdığımız kodu çalıştırmamız gerekiyor.

Derleme ve Çalıştırma

Yazdığımız kodların derlenmesi ve çalıştırılması gerekiyor. Malum Python açık kaynaklı bir dil ve çalışabilmesi için arada bir derleyici programın olması gerekiyor. Diğer sistem dilleri gibi (c++, C#) bir kez derlenip, istenildiği kadar çalıştırılamıyor. Eğer Java ve NodeJS gibi dillerde deneyiminiz varsa, ne demek istediğimi zaten biliyorsunuz.

Derlemek ve çalıştırmak için üç farklı yönetimimiz mevcuttur. Her üçünü de size göstereceğim. Seviyenize göre hangi yöntemi kullanmayı tercih edeceğiniz tamimiyle size kalmış. İlk iki yöntem, geliştirdiği kodların sonuçlarını kolayca VsCode üzerinden görüntülemek isteyenler içindir. 3 yöntem ise tamamlanan Python projelerinin veya dosyalarının genel ortamda çalıştırma için kullanılıyor.

1.Yöntem (Başlangıç için tavsiye edilir.)

Bu yöntemi, Python'u yeni öğrenenler için tavsiye ederim. Çünkü öğrenme aşamasında birden fazla  ayrı dosyalarla çalışmanız gerekecektir. Bu yöntem, 3.yönteme oldukça benzemektedir. Farkı kodumuzu çalıştırmak için ekstra bir pencere (Komut istemi, Terminal) açmak zorunda değiliz. Tüm dosyalarımızı VsCode içerisinden derleyip, çalıştırabiliriz.
Yazdığımız kodu çalıştırabilmek için menü çubuğundan "Terminal" menüsü altında "New Terminal" seçeneğini seçiyoruz.
Görüldüğü üzere kodlarımızın altında "Terminal" adında yeni bir pencere oluştu. Bu pencere sisteminizin varsayılan komut satırı istemci-sini çağırmaktadır. Benim kullandığım sistemden dolayı PowerShell komut istemcisi geldi.
python dosyaadi.py
Bu pencerede yapacağımız işlem oldukça basit; Python dosyamızın derlenmesi ve çalıştırılması için Python programına, python dosyamızı parametre olarak vermek ve ardından "Enter" tuşuna basmak.
Göreceğiniz üzere kodumuz başarılı bir şekilde derlenip, çalıştırıldı.
Not: Eğer karşınıza bir hata mesajı geliyorsa, olası problemler nedenleri;
  1. Sisteminiz de Python kurulu olmayabilir. 
  2. Sisteminizde ki Python sürümünü, güncel olmayabilir.
  3. Python program dizini, ortam değişkenlerine tanımlanmamış olabilir.
Sorununuz burada ki nedenlerden biri olabilir. Bu sorunları bertaraf (çözebilmek) edebilmek için yazımın da başında bahsettiğim Python kurulumu hakkında yazdığım yazılardan faydalanabilirsiniz...
Python Kurulumu: WinMacLinux

2.Yöntem (Orta ve Üst seviyeler için tavsiye edilir)

Artık modüller ile çalışmaya başladığınızda, yani projenizin ana dosyası belli olduktan sonra bu yöntemi kullanmaya başlayabilirsiniz. Diğer programlama dillerin de olduğu gibi bir dosyayı hızlıca kodumuzu çalıştırmaya yarar.
Bunun için yine menü çubuğundan "Terminal" menüsü altında "Run Task" seçeneğini seçin.
Vscode, proje klasöründe bununla ilgili herhangi bir yapılandırma dosyasını bulamadığı için "No task to run found. Configura Tasks..." seçeneğini seçiyoruz.
Yapılandırma dosyasını oluşturması için "Create tasks.json file from template" seçeneğini seçiyoruz.
Vscode bize bir kaç tane hazır tasks şablonu listeliyor. Bizim için en uygun olanı "Others" seçeneğini seçiyoruz.
Karşımıza hazır bir şablon ile "tasks.json" dosyası gelecektir. Bu dosya içersinde iki yeri değiştirmemiz gerekiyor. Bunlar;
"label": "Python",
Bu parametre ile Task'ın adını belirliyoruz.
"command": "python dosyaadi.py"
Burada ise çalıştırılmasını istediğimiz komutu giriyoruz. Fark etmiş olmalısınız, bu parametre diğer yöntemlere benzemektedir.
Çalıştırma parametrelerini belirlemiş olduk. Artık dosyayı kaydedip, kapatabiliriz.
Şimdi Python projemizi çalıştırmak için yine menü çubuğundan "Terminal" menüsü altından "Run Task..." seçeneğini seçiyoruz.
Ardından bu sefer oluşturmuş olduğumuz olduğumuz yapılandırma dosyasına göre "Python" seçeneği karşımıza gelecektir. "Python" seçeneğini seçiyoruz.
Bu aşamada oluşabilecek programımızın çıktılarını nasıl görüntüleyeceğiniz sorulmaktadır. Python'a özgü bir seçenek olmadığından "Never scan the task output" seçeneğini seçiyoruz.
Ve sonuç başarılı bir şekilde karşınızda, bundan sonra projemizin ana dosyasını bu yöntem ile kolayca çalıştırabiliriz.

3.Yöntem (Vscode'suz Derleme ve Çalıştırma)

Bu yöntem eğer projeniz artık hazır ve dağıtılmaya hazır ise veya herhangi bir Ide veya editörden bağımsız olarak Python yazılımlarını çalıştırmak için kullanılır.
Bunun için işletim sistemimize göre "Terminal" veya "Komut İstemcisi"ni çağırıyoruz.
İlk olarak Terminal veya Komut İstemciniz, projenizin olduğu dizini göstermiyor ise cd (change directory) parametresi ile proje dizinine ulaşmamız gerekiyor.
python dosyaadi.py
Ardından proje dizini içinde üstte ki komutu yazıp, çalıştırıyoruz. Göreceksiniz ki bu yöntem diğerlerinden çok farklı değil. Sadece kullanım şekli farklı.

Sonuç

Python'u Vscode ile nasıl kullanabileceğimizi ve aklıma gelen tüm derleme ve çalıştırma yöntemlerini size aktarmaya çalıştım. Umarım yazımı beğenmiş sinizdir. Bir sonra ki yazım Python'un Söz Dizimi ile alakalı olacak. İlginizi çektiyse, takipte kalın...

6 yorum:

  1. Teşekkür ederim. VS Code Başlarda anlaması zor bir Editör sayenizde çok kolay hallettim.

    YanıtlaSil
  2. Çok çok teşekkürler..Sayenizde sorunlarımın sebeplerini öğrenebildim.

    YanıtlaSil
  3. Terminalde çalıştırmak için klavyede bir kısayol komutu var mı? Demek istediğim terminale py dosyaadi.py yazmak yerine, zaten üzerinde çalıştığım bir dosyayı klavyeyle kısa bir şekilde hangi tuşla çalıştırabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Code Runner Extension adında bir eklenti ile bu mümkün görünüyor. Fakat henüz test etme şansı bulamadım. Dilersen https://stackoverflow.com/questions/29987840/how-to-execute-python-code-from-within-visual-studio-code adresten gerekli araştırmayı yapabilirsin.

      Sil
  4. python bulunamadı hatası aldım.. nerde hata ettim acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayarınıza Python kurulumu gerçekleştirdiniz mi? Cmd penceresinden Python'u çalıştırabiliyor musunuz? Eğer kurulu ama çalıştıramıyorsanız, PATH (Ortam Değişkenleri) yolunun ekli olduğuna emin olmanız gerekiyor. Baktınız olmadı, Python'u silip, tekrar kurmayı deneyin.

      Sil